Milijan Brkić nije sudjelovao u saborskim raspravama, ali Stier i Kovač jesu – mada su govorili manje od drugih zastupnika

G. G., S.D.

Volio bih da su tako grlati kad HDZ brani svoje stavove, zakone i proračun. Stier nije rekao ni riječi, Kovač još manje, dok Brkić nije također uzeo riječ osim kada vodi saborsku sjednicu, a to se ne računa”, komentirao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade i HDZ-a rad svojih unutarstranačke protukandidata (Novi list).

Prema podacima s alata Parlametar.hr, Milijan Brkić zastupnik HDZ-a i potpredsjednik Sabora, od listopada 2016. do danas nije se javljao ni za jednu raspravu, odnosno nije diskutirao kao zastupnik vladajuće stranke. Jedini njegovi evidentirani istupi su oni tijekom vođenja sjednica Sabora.

Međutim, da Davor Stier nije rekao “ni riječi” nije točno.

Stier možda nije progovarao o temama o kojima Plenković rado govori (najviše je istupao na temu Istanbulske konvencije i “roda”, odnosno “rodne ideologije”), ali na stranicama Parlametra se vidi da je od kada se u lipnju 2017. iz Vlade vratio u Sabor izgovorio 28.819 riječi, odnosno da u prosjeku ima devet govora po sjednici. To jest tri puta manje od prosjeka svih zastupnika i gotovo 33 puta manje od rekordera Mire Bulja koji je u ovom sazivu Sabora izgovorio 942. 844 riječi, ali nije istina da nije progovorio. Stier je sudjelovao u raspravama o pojedinim zakonima, kao i o proračunskim sredstvima EU.

Nije, također, istina da je Miro Kovač izgovorio čak i manje riječi od Stiera. U nešto dužem stažu, od 2016., izgovorio ih je 51.351,  iako je takvo njegovo sudjelovanje i dalje značajno ispod saborskog prosjeka od 93749%93.749 riječi, odnosno 18 puta manje od broja riječi koje je izgovorio Bulj. Prosječan broj govora po sjednici mu je 15, a teme koje su ga najviše intrigirale su iz domene vanjske politike, što ne čudi s obzirom da je u prethodnoj vladi bio ministar vanjskih poslova.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Ocjena točnosti"