Razotkriveno

Ne, Greta Thunberg ne traži zabranu kineskih štapića za jelo

EPA/STEPHANIE LECOCQ

Društvenim mrežama kruži netočna tvrdnja da je Greta Thunberg, aktivistica koja podiže javnu svijest o opasnostima klimatske krize, pozvala Kineze da odustanu od korištenja svojih tradicionalnih štapića za jelo. Ova tvrdnja je lažna.

“Greta pozvala Kineze da odustanu od tradicionalnih štapića i spasu drveće! Kinezi su apelovali na Gretu da se vrati u školu,gde će naučiti da se oni prave od bambusa,bambus je trava! Kinezi su pozvali Gretu i njene prijatelje da ne brišu guzu toalet papirom, jer to je već drveće!” [sic], opisni je tekst uz fotografiju Grete Thunberg koja kruži društvenim mrežama.

Citirani navod dijele korisnici na Facebooku i Twitteru, a njime se poslužio i Zvonimir Hodak u kolumni koju je 9. ožujka objavio na portalu Direktno.hr.

Greta Thunberg, međutim, nikad nije izjavila da bi se Kinezi trebali odreći korištenja štapića za jelo.

Dezinformacija da je Greta Thunberg izjavila kako bi Kinezi trebali prestati koristiti štapiće za jelo internetom kruži otprilike od početka 2020. godine.

Jedan kineski korisnik foruma za pitanja i odgovore Quora je 22. siječnja na ovoj stranici postavio pitanje “Što mislite o tome da je Greta Thunberg od Kine zatražila zabranu štapića za jelo?”. Već i na tom pitanju više ljudi je odgovorilo kako nisu uspjeli pronaći izvor koji bi potvrdio da je Thunberg ikad izjavila išta slično.

Faktograf.hr također je pokušao pronaći bilo kakvu izjavu Grete Thunberg iz koje bi se dalo zaključiti da je poznata klimatska aktivistkinja tražila zabranu kineskih štapića za jelo. Nismo uspjeli pronaći nijednu izjavu u kojoj Thunberg traži zabranu kineskih štapića ili ih karakterizira kao štetne za okoliš.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.