Razotkriveno

Tvrdnja da dijete migranata Europljanima prijeti klanjem je lažna

Screenshot: Sky News (YouTube)

“‘SVE ĆEMO VAS POKLATI’ Ovako zbore dražesna djeca migranti koje ćemo udomiti”, naslov je teksta objavljenog 10. ožujka na portalu Paraf.hr. Tekst je arhiviran ovdje.

U članku portala Paraf.hr se tvrdi da je novinar Sky Newsa Mark Stone “posjetio jedan od izbjegličkih kampova u Siriji gdje živi više od 70.000 ljudi” i u tom kampu razgovarao s dječakom koji je “potpuno otvoreno u lice reportera sasuo ono što misli i namjerava učiniti s ljudima poput njega”.

Tvrdnja portala Paraf.hr je netočna. Novinar Sky Newsa Mark Stone u Siriji nije posjetio izbjeglički kamp, već kamp u kojem su smješteni žene i djeca boraca terorističke skupine ISIS. Tijekom tog posjeta Stone je doista razgovarao s dječakom koji mu je u kameru rekao “sve ćemo vas poklati”.

Prilog novinara Sky Newsa dostupan je na YouTubeu, gdje je objavljen u studenom 2019. godine. U međuvremenu ga je pogledalo više od milijun i pol ljudi.

U prilogu je vrlo jasno naglašeno da je Stone došao razgovarati s članovima obitelji islamskih terorista, koji su u kampu završili nakon konačnog urušavanja “kalifata” kojeg je ISIS htio izgraditi.

I dok portal Paraf.hr u svom tekstu tvrdi kako klanjem prijete izbjeglička djeca za koju će se, prema najavama Vlade RH (Telegram), novi dom tražiti i u Hrvatskoj, istina je upravo suprotna. Prijetnju klanjem u kameru reportera Sky Newsa izreklo je dijete čiji su roditelji članovi terorističke grupacije ISIS, koja je među najodgovornijima za pretvaranje Sirije u ratnu zonu i posljedični bijeg više milijuna civila iz te države.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.