Nema dokaza da su korporacije izumile COVID-19

A. Br.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) prošlog je tjedna, zbog sve većeg broja slučajeva zarazom COVID-19, razinu ugroze proglasila pandemijom. Ista organizacija već tjednima upozorava da je u tijeku i takozvana infodemija – poplava dezinformacija i lažnih vijesti povezanih s koronavirusom.

Posebno plodno tlo za teorije urote ili zavjere predstavlja pitanje kako je do nastanka virusa uopće došlo, a onda i zbog čega se počeo širiti.

Facebookom se tako već tjednima širi fotografija s lažnom tvrdnjom da je “koronavirus (…) izmišljen od strane velikih koroporacija”. Fotografiju možete vidjeti niže.

Nema nikakvih dokaza da su “velike korporacije izmislile” COVID-19. Štoviše, nema nikakvih dokaza da je virus čovjekov prozivod.

Širenju teorija zavjere pomaže proteklih dana i “diplomatski rat” između Kine i Sjedinjenih Američkih Država. Brojni kineski političari i diplomati, naime, proteklih dana izjavljivali su da činjenica da se koronavirus najprije detektirao u Kini ne mora značiti da je Kina zaista izvorište zaraze. Napominjemo da su te tvrdnje neutemeljene, a njihov najvjerojatniji cilj je zaštita kineskih političkih vođa od kritika unutar zemlje.

“Ovaj propagandni pokušaj usmjeren je prvenstveno na domaću publiku. U kineskoj javnosti postoji opća svijest o tome da su kasno obaviješteni o izbijanju zaraze te da je to kašnjenje dovelo do većeg broja zaraženih u Wuhanu”, rekao je Victor Shih, profesor politologije pri Sveučilištu u Kaliforniji za britanski Guardian. “Ova kampanja cilja na distraktiranje javnosti od zakašnjele reakcije partije”, rekao je.

Podsjetimo, među prvima su se počele širiti lažne teorije da je koronavirus kreiran u laboratoriju u Wuhanu. Uz brojne druge medije specijalizirane za provjeru činjenica, i Faktograf je tu lažnu tvrdnju raskrinkao početkom veljače. Slične tvrdnje poput one da je riječ o namjerno “u laboratoriju kreiranom biološkom oružju” također su raskrinkane u više navrata.

“Na temelju genoma virusa i njegovih svojstava nema nikakvih indikacija da je ovo proizvedeni virus”, zaključio je profesor Richard Ebright za američki Washington Post.

HealthFeedback, portal specijaliziran za provjeravanje činjenica u području zdravstva i znanosti, također je utvrdio da koronavirus nije kreiran u laboratoriju, a napominju i da su netočne tvrdnje da je virus ranije patentiran.

I Faktograf je u više navrata pisao da su tvrdnje da je virus patentiran lažne. Raskrinkavali smo i tvrdnje da je cjepivo protiv koronavirusa nije nastalo prije same bolesti.

Neistine o COVID-19 koje su obilježile tjedan, a o kojima je pisao Faktograf, možete pročitati ovdje.

Svjetska zdravstvena organizacija na svojim stranicama navodi da su 31. prosinca 2019. godine upoznati s činjenicom da je započelo grupiranje oboljelih od upale pluća u gradu Wuhan, Hubei provincija u Kini. Od tada na svojim stranicama i konferencijama za medije, javnost svakodnevno upoznaju s novim podacima koje doznaju. Tako na stranicama SZO možete pratiti najnovija istraživanja povezana s COVID-19.

Preporuke Hrvatskog javoda za javno zdravstvo možete pročitati ovdje.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Provjera točnosti"