Faktograf.hr

Samo činjenice

Nema dokaza da su korporacije izumile COVID-19

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) prošlog je tjedna, zbog sve većeg broja slučajeva zarazom COVID-19, razinu ugroze proglasila pandemijom. Ista organizacija već tjednima upozorava da je u tijeku i takozvana infodemija – poplava dezinformacija i lažnih vijesti povezanih s koronavirusom.

Posebno plodno tlo za teorije urote ili zavjere predstavlja pitanje kako je do nastanka virusa uopće došlo, a onda i zbog čega se počeo širiti.

Facebookom se tako već tjednima širi fotografija s lažnom tvrdnjom da je “koronavirus (…) izmišljen od strane velikih koroporacija”. Fotografiju možete vidjeti niže.

Nema nikakvih dokaza da su “velike korporacije izmislile” COVID-19. Štoviše, nema nikakvih dokaza da je virus čovjekov prozivod.

Širenju teorija zavjere pomaže proteklih dana i “diplomatski rat” između Kine i Sjedinjenih Američkih Država. Brojni kineski političari i diplomati, naime, proteklih dana izjavljivali su da činjenica da se koronavirus najprije detektirao u Kini ne mora značiti da je Kina zaista izvorište zaraze. Napominjemo da su te tvrdnje neutemeljene, a njihov najvjerojatniji cilj je zaštita kineskih političkih vođa od kritika unutar zemlje.

“Ovaj propagandni pokušaj usmjeren je prvenstveno na domaću publiku. U kineskoj javnosti postoji opća svijest o tome da su kasno obaviješteni o izbijanju zaraze te da je to kašnjenje dovelo do većeg broja zaraženih u Wuhanu”, rekao je Victor Shih, profesor politologije pri Sveučilištu u Kaliforniji za britanski Guardian. “Ova kampanja cilja na distraktiranje javnosti od zakašnjele reakcije partije”, rekao je.

Podsjetimo, među prvima su se počele širiti lažne teorije da je koronavirus kreiran u laboratoriju u Wuhanu. Uz brojne druge medije specijalizirane za provjeru činjenica, i Faktograf je tu lažnu tvrdnju raskrinkao početkom veljače. Slične tvrdnje poput one da je riječ o namjerno “u laboratoriju kreiranom biološkom oružju” također su raskrinkane u više navrata.

“Na temelju genoma virusa i njegovih svojstava nema nikakvih indikacija da je ovo proizvedeni virus”, zaključio je profesor Richard Ebright za američki Washington Post.

HealthFeedback, portal specijaliziran za provjeravanje činjenica u području zdravstva i znanosti, također je utvrdio da koronavirus nije kreiran u laboratoriju, a napominju i da su netočne tvrdnje da je virus ranije patentiran.

I Faktograf je u više navrata pisao da su tvrdnje da je virus patentiran lažne. Raskrinkavali smo i tvrdnje da je cjepivo protiv koronavirusa nije nastalo prije same bolesti.

Neistine o COVID-19 koje su obilježile tjedan, a o kojima je pisao Faktograf, možete pročitati ovdje.

Svjetska zdravstvena organizacija na svojim stranicama navodi da su 31. prosinca 2019. godine upoznati s činjenicom da je započelo grupiranje oboljelih od upale pluća u gradu Wuhan, Hubei provincija u Kini. Od tada na svojim stranicama i konferencijama za medije, javnost svakodnevno upoznaju s novim podacima koje doznaju. Tako na stranicama SZO možete pratiti najnovija istraživanja povezana s COVID-19.

Preporuke Hrvatskog javoda za javno zdravstvo možete pročitati ovdje.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.