Aktualno

Neistine o COVID-19 koje su obilježile tjedan

Unsplash / ilustracija

Protekli tjedan obilježile su dezinformacije o koronavirusu, iako bi u situacijama zdravstvene krize odgovornost za izgovorenu riječ trebala biti neupitna.

Ono što je sigurno, odnosno potvrđeno iz Ministarstva zdravstva, jest da će liječenje oboljelih, bez obzira imaju li ili ne zdravstveno osiguranje, biti besplatno. I dalje se iščekuje objava mjera Vlade za pomoć gospodarstvu.

Liječenje – besplatno

Bolničko liječenje svim osobama oboljelima od koronavirusa u Hrvatskoj bit će besplatno, potvrdio je Faktografu u petak ministar zdravstva Vili Beroš. Troškove liječenja za sve osobe koje imaju zdravstveno osiguranje pokrit će HZZO, dok će troškovi liječenja za osobe koje nemaju zdravstveno osiguranje biti plaćeni iz državnog proračuna.

“Vlada će svima osigurati troškove liječenja. Postoji fond za pomoć neosiguranim osobama i nećemo dozvoliti da nitko zbog ovoga trpi”, kazao nam je Beroš u telefonskom razgovoru.

Vlada je suzdržanija oko druge vrste pomoći koja bi spriječila da građani trpe, a to su mjere za pomoć gospodarstvu. Osim Velike Britanije, koja je napustila Europsku uniju, države članice poput Njemačke, Francuske, Austrije, susjedne zemlje poput Slovenije i koronavirusom posebno pogođene Italije, pripremile su mjere za pomoć gospodarstvu. Hrvatska je zasad najavila da će mjere biti poznate sljedeći tjedan te da će biti poslane u Hrvatski sabor na hitnu proceduru.

Spasonosni gutljaji vode svakih 15 minuta i zadržavanje daha na 10 sekundi

Suzdržani, međutim, nisu proizvođači mitova o sprječavanju i liječenju koronavirusa. Internetom se šire brojni, uvjetno rečeno, savjeti oko zaštite i (samo)dijagnosticiranja bolesti. Navodi se tako da izbjegavanje sladoleda i druge hladne hrane može pomoći u sprječavanju nastanka bolesti, da je izlaganje suncu korisno u borbi protiv virusa, a isto se tvrdi za vruće kupke i ispijanje vruće tekućine. Širi se i tvrdnja da će toplije vrijeme zaustaviti širenje ovog virusa – tvrdnja koja je nedokazana. Preporučaju se “spasonosni” gutljaji vode svakih 15 minuta, zadržavanje daha na 10 sekundi, što znanstvena zajednica stalno osporava, na čelu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom.

Prokuhani češnjak, propolis i vitamin C

Upravo na stranicama Svjetske zdravstvene organizacije objavljen je popis nevjerojatnih mitova koji su se širili i domaćim prostorom – od onih da se zaraza koronavirusom može spriječiti češnjakom, o čemu smo pisali, ili korištenjem sušila za ruke, do neistinitih tvrdnji da propolis “ubija” koronavirus. Ranije smo raskrinkavali i dezinformaciju da se koronavirus može liječiti velikim dozama vitamina C.

Na stranicama Svjetske zdravstvene organizacije nevedeno je, naime, da “do danas nema specifičnog lijeka preporučenog za prevenciju ili liječenje novog koronavirusa”.

Hrvatska liječnička komora: Relativiziranje koronavirusa je ugrožavanje javnog zdravlja

Društvenim mrežama ovaj tjedan širila se fotografija koja prikazuje klasifikaciju različitih virusa, a koju prati tvrdnja da medicinska knjiga iz 1971. sugerira da je koronavirus COVID-19 obična prehlada, što je netočno, a o čemu smo pisali. Koronavirusi su, naime, skupina virusa koja se pojavljuje kod sisavaca i ptica te izaziva infekciju respiratornog sustava. Skupini koronavirusa doista pripadaju i neki virusi koji uzrokuju blaže tegobe, kao što je obična prehlada. Međutim, skupini koronavirusa pripadaju i znatno opasniji virusi kao što su SARS ili MERS, ali i “novi koronavirus”, odnosno COVID-19.

Među onima koji zagovaraju tu tezu, da je riječ o „neopasnoj epidemiji ‘gripi-sličnog’ virusa“ je i dr. sc. Srećko Sladoljev, čije su objave na društvenim mrežama prenošene na nekim portalima. Netočne tvrdnje koje je podijelio na svojem Facebook profilu preuzeo je, primjerice, portal Promise.hr, a u tekstu su ustvrdili da je njegovu Facebook objavu vidjelo preko 100.000 ljudi. Zbog toga smo kontaktirali strukovne organizacije. Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore za Faktograf je osudio tvrdnje Srećka Sladoljeva, uz napomenu da Sladoljev nije ni liječnik, niti član Komore. Imunološki zavod potvrdio je Faktografu da Sladoljev više nije njihov zaposlenik te da je u mirovini.

“U situaciji nadolazeće epidemije koronavirusa, pred kojom se nalazi i Hrvatska i Europa, odgovornost za javno izrečenu riječ snažno raste. Stručno i znanstveno neutemeljene, paušalne javne izjave pojedinaca o koronavirusu, koji pojedinci nisu niti liječnici niti epidemiolozi, nanose štetu povjerenju javnosti u ovoj osjetljivoj, kriznoj situaciji. Pozivamo stoga sve pojedince da se u javnim istupima drže isključivo svojeg područja stručnosti i da svoje istupe temelje na provjerenim znanstvenim i stručnim činjenicama”, kazao nam je Luetić.

Lažna tvrdnja o invaziji američke vojske u sjeni zdravstvene krize

Faktograf je od više čitatelja dobio upite da provjerimo informacije u objavama koje se šire društvenim mrežama putem opskurnih portala, a prema kojima je u tijeku invazija američke vojske na europski kontinent. Kolaju tako informacije koje vježbu “DEFENDER-Europe 20” opisuju kao tajnovitu operaciju koja se odvija u sjeni pandemije koronavirusa COVID-19.

Teza da su Sjedinjene Američke Države proširile koronavirus COVID-19 da bi naudile strateškim protivnicima ima brojne logičke nedostatke. Virus nije ograničen samo na države koje bi se po bilo kojoj osnovi moglo svrstati među “protivnike” SAD-a, već se proširio velikim dijelom svijeta. Teško su pogođene i brojne zemlje koje se smatraju američkim saveznicima, ali i same SAD.

A sve se odvija u mandatu Hrvatske kao predsjedavajuće Vijećem Europe. U kojoj se mjeri uopće može kontrolirati daljnji tijek predsjedanja? Mogu li se ostvariti zacrtani ciljevi s obzirom na novu izbjegličku i migrantsku krizu te sad ovu posvemašnju krizu oko virusa? “Hrvatsko predsjedništvo nastavlja raditi sukladno donesenom programu i prioritetima, uz kontinuirano ulaganje napora i poduzimanje mjera u cilju nastavka rada, koordinacije i donošenja odluka na EU razini u novonastalim okolnostima”, odgovoreno nam je.

Hoće li korona dovesti u pitanje i održavanje summita u Zagrebu 6. i 7. svibnja? Za sada se, kako su nam odgovorili, pripreme za summit odvijaju po planu. To bi trebalo značiti da se (još) ne razmatraju scenariji za njegovo otkazivanje.

Informirajte se na službenim izvorima

Informacije i preporuke potražite na stranici Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Informirati se možete i na stranici Svjetske zdravstvene organizacije.

Brojevi telefona Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za građane na temu koronavirusa: 091 468 30 32 i 099 468 30 01. Dostupni su svaki radni dan od 8 do 22 sata te subotom i nedjeljom od 8 do 14 sati.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.