Aktualno

Član Hrvatskih suverenista Faktografu prijeti lustracijom. Pitali smo Zekanovića što misli o tome

HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Dvije osobe koje se predstavljaju kao članovi stranke Hrvatski suverenisti javile su se Faktografu. Predbacuju nam da ih cenzuriramo na društvenim mrežama i redakciji Faktografa prijete lustracijom “poslije pobjede na parlamentarnim izborima”.

Podsjećamo, Faktograf je dio Facebookove partnerske mreže s nezavisnim fact-checkerima. Svrha ovog partnerstva je suzbijanje dezinformacija na društvenim mrežama. Faktograf nema ovlasti da ikome blokira pristup Facebooku. Međutim, Facebook smanjuje doseg onom sadržaju za koji Faktograf ocjeni da je dezinformirajuće prirode. Također, Facebook je nedavno objavio da će sa svojih društvenih mreža sasvim uklanjati opasan dezinformirajući sadržaj o pandemiji koronavirusa.

Upravo su dezinformacije o pandemiji Covida-19 primarni fokus Faktografovog rada u posljednje vrijeme. Ako su stranice članova Suverenista snosile doista snosile bilo kakve sankcije od strane Facebooka, izgledno je kako im se to dogodilo zbog širenja dezinformacija o koronavirusu, što može biti opasno po život i zdravlje građana.

Poruke od Suverenista

“Faktografe. Ja znam da vam moje pisanje smeta jer volim nezavisnu Hrvatsku. Vi stvarno niste mjerodavni za takve prosudbe. Nikakve dokaze ne nudite.  Vršite teror nad hrvatskim domoljubima. Ali imajte na umu da ćemo poslije pobjede na parlamentarnim izborima, čiju ćemo regularnost izboriti svim sredstvima, provesti lustraciju, a vi ćete biti pri vrhu prioriteta. Isto tako plaćam fb oglase pa ću ponovo pisati u Irsku i objasniri im vaše antidemokratsko ponašanje” [sic].

U Faktografovom sandučiću gotovo svakodnevno nalaze se ovakve ili još gore prijetnje. Većina takvih prijetnji, bilo da je poslana putem društvenih mreža ili mailom, anonimna je. Ovaj slučaj je drugačiji, osoba koja je poslala ovu poruku potpisala se imenom, prezimenom i funkcijom. Riječ je o Ivici Bikiću, koordinatoru Hrvatskih suverenista zagrebačke gradske četvrti Stenjevac koji se Faktografu obratio e-mailom 16. ožujka u 19:45 sati.

Samo nekoliko sati ranije Faktograf je zaprimio e-mail još jedne osobe koja se potpisala kao član Hrvatskih suverenista. Sadržaj tog e-maila (koji donosimo niže) zapanjujuće je sličan komentaru koji je Faktograf dobio od Hrvoja Zekanovića, saborskog zastupnika i predsjednika Hrvatskih suverenista. Zastupnika Zekanovića nazvali smo da bismo ga upoznali sa sadržajem poruka koje su članovi njegove stranke poslali redakciji Faktografa i zatražili njegov komentar.

Kako ponašanje članova komentira predsjednik Hrvatskih suverenista

Evo što je Faktografu u telefonskom razgovoru poručio Hrvoje Zekanović nakon što smo mu u cijelosti pročitali e-mail koji nam je poslao Ivica Bikić, a koji nam je zaprijetio lustracijom.

“Hrvatski suverenisti imaju tisuće članova i stranka ne može biti odgovorna za iznošenje stavova pojedinaca. Što se tiče djelovanja Faktografa, na isti način kako je Faktograf dobio mandate da kontrolira medije u Hrvatskoj, to može biti i oduzeto i taj posao može obavljati netko drugi. Nitko nema ekskluzivno pravo na bilo koji posao pa tako ni na taj. Što se tiče objektivnosti samog Faktografa, s obzirom na vašu izrazitu ideološku pristranost, smatram da takav medij ne može biti objektivan”, rekao nam je Zekanović

Odmah je potom napomenuo da osuđuje prijetnje bilo fizičke ili bilo kakve druge prirode te da nas poziva da nadležnim institucijama prijavimo svako ponašanje u kojemu vidimo elemente kaznenog djela.

Zekanovićeve netočne tvrdnje

Novinarka Faktografa upozorila je Zekanovića da je netočan navod da je Faktograf “dobio mandat da kontrolira medije u Hrvatskoj”. Što i kako Faktograf točno radi opisano je na našim stranicama, a Faktografovo partnerstvo s Facebookom objašnjeno je na početku ovog teksta.

Pitali smo Zekanovića i smatra li da ovakve njegove izjave doprinose tome da članovi Suverenista šalju Faktografu prijeteće e-mailove.

“Nisam odgovoran za pisanje pojedinaca, međutim imam pravo na svoj stav kao građanin i kao političar. Udruge poput Gonga i Faktografa imaju izrazito svjetonazorsko opredjeljenje i stoga ne mogu objektivno obavljati posao za koji su delegirani”, poručio nam je Zekanović.

U toj izjavi Zekanović netočno Faktograf naziva udrugom. Naime, Faktograf je medij čiji je izdavač udruga Gong.

Usprkos Zekanovićevoj tvrdnji da Faktograf “ne može biti objektivan”, našu objektivnost svake godine u redovitoj evaluaciji procjenjuje International Fact-Checking Network (Međunarodna mreža organizacija za provjeru činjenične točnosti pri američkom Poynter Institutu). Sve evaluacije IFCN-a do sada su potvrdile da se Faktograf u svom radu pridržava visokih profesionalnih standarda.

Suverenisti i ranije vršili pritisak na Faktograf

Ovo nije prvi put da članovi Hrvatskih suverenista, a ni sam Zekanović vrši pritisak na rad portala Faktograf. Podsjetimo, u svibnju prošle godine, neposredno prije izbora za Europski parlament, ovaj saborski zastupnik nazvao je udrugu Gong, izdavača portala Faktograf.hr, kako bi zatražio “sudjelovanje na sastanku“ među predstavnicima portala Priznajem.hr i Gonga. Kako je rekao, pozivom u ime redakcije portala Priznajem.hr, Zekanović, tada kandidat na nadolazećim izborima za Europski parlament, u telefonskom razgovoru naznačio je da želi da se taj sastanak svakako održi prije samih izbora, a napomenuo je da želi razgovarati o tome zbog čega su vijesti objavljene na portalu Priznajem.hr, a podijeljene na društvenoj mreži Facebook, označene kao neistinite.

U tekstu “Apeliramo na zastupnike: Glupo je da nas zovete i sugerirate kako da radimo“, a koji smo objavili tim povodom, detaljno smo razložili što Faktografova suradnja s Facebookom podrazumijeva. Isto objašnjenje navodimo niže.

Partnerstvo s Facebookom

Kako je sam Facebook objavio, partnerstvom s nezavisnim fact-checkerima omogućeno je nadziranje i ocjenjivanje točnosti tvrdnji koje se u javni prostor iznose putem Facebookovih društvenih mreža. Kad fact-checkeri neku objavu ocijene kao dezinformirajuću, Facebook će smanjiti doseg te objave u News Feedu, čime se smanjuje broj korisnika izloženih dezinformacijama. Stranicama koje učestalo šire dezinformacije također se smanjuje doseg, a oduzima im se i mogućnost monetiziranja i oglašavanja sadržaja. Tvrdnjama ocijenjenima kao lažnima doseg se smanjuje za 80%, priopćeno je iz Faceboka.

Postoji i mogućnost korekcije – mediji koji su nenamjerno prenijeli dezinformaciju mogu svoju objavu u svakom trenutku korigirati, čitateljima priznati da su objavili dezinformirajuć sadržaj i o tome nas obavijestiti na službeni mail Faktografa, poslije čega i mi mijenjamo, odnosno poništavamo svoju prvotnu ocjenu.

Ne možemo vraćati ugasle profile, posredovati oko oglasa…

Podsjećamo, temeljna svrha Faktografa je metodom provjere činjenica, koristeći pouzdane izvore, (pr)ocjenjivati točnost i utemeljenost informacija koje kruže javnim prostorom, kao i tvrdnji naših političara i političarki, a kako bismo spriječili da dovoljno puta izrečen neutemeljeni stav u javnom diskursu postane neprikosnovena činjenica. Kao dio IFCN-a, Faktograf se kao i svi drugi pripadnici te Mreže, u svom radu mora pridržavati najviših profesionalnih standarda.

Naše partnerstvo s Facebookom obuhvaća samo i isključivo procjenu točnosti informacija koje se prenose tom društvenom mrežom. Nemamo nikakve veze s drugim odlukama i politikama Facebooka, pa tako ne možemo arbitrirati oko postavljanja političkih oglasa, obnavljanja ugašenih profila, niti bilo kojih drugih problema koje korisnici Facebooka imaju sa svojim stranicama, grupama ili profilima.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.