Aktualno

Apeliramo na zastupnike: Glupo je da nas zovete i sugerirate kako da radimo

HINA/ Tomislav PAVLEK/ ds

Hrastov saborski zastupnik Hrvoje Zekanović ranije danas nazvao je udrugu Gong, izdavača portala Faktograf.hr, kako bi zatražio “sudjelovanje na sastanku“ među predstavnicima portala Priznajem.hr i Gonga. Kako je rekao, pozivom u ime redakcije portala Priznajem.hr, Zekanović, kandidat na nadolazećim izborima za Europski parlament, u telefonskom razgovoru naznačio je da želi da se taj sastanak svakako održi prije samih izbora, a napomenuo je da želi razgovarati o tome zbog čega su vijesti objavljene na portalu Priznajem.hr, a podijeljene na društvenoj mreži Facebook, označene kao neistinite.

Hrvoja Zekanovića u telefonskom smo razgovoru upitali zbog čega je upravo on, saborski zastupnik, odlučio zvati nakladnika Faktografa.

“Ja kao saborski zastupnik zovem u ime ljudi koje zastupam. Dnevno obavim desetke razgovora s ljudima koji me zovu na različite teme”, pojasnio nam je Zekanović.

Hrvoje Zekanović u Sabor je na izborima 2016. godine izabran na listi HDZ-a u IX. izbornoj jedinici. Dobio je 2015 preferencijalnih glasova. Udruga Priznajem, izdavač portala Priznajem.hr, registrirana je u Slavonskom Brodu, u V. izbornoj jedinici. Krajnje je neizgledno da članove predmetne udruge u Saboru zastupa Zekanović, s obzirom da u Slavonskom Brodu za njega nisu mogli glasati.

Urednici koji ne znaju raspoznati lažne od pravih vijesti

Faktograf je kao Facebookov partner za fact-checking, netočnim vijestima označio dvije objave koje su se pojavile, između ostalih medija, i na Priznajem.hr, portalu čiji je moto “Istina nema cijenu”. Tekstove u kojima smo obrazložili zbog čega je riječ o dezinformacijama možete pročitati ovdje i ovdje.

U danima prije poziva saborskog zastupnika Zekanovića, Faktograf je dva puta kontaktirao urednik portala Priznajem.hr Hrvoje Macan. Facebook porukom, Macan je objasnio da se kod njih “većina članka zapravo prenosi od drugih portala”, da “nemaju mogućnost provjeravati točnost navedenih informacija”  te pitao da im “izađemo u susret i damo rok od barem 7 dana za prilagodbu”. Faktograf je na Facebook poruku odgovorio na idući način: „Poštovani, vjerujemo kako ćete se potruditi da u daljnjem radu svog portala izbjegavate dodatno širenje dezinformacija”.

Potom smo od njega dobili i mail na adresu Faktografa. “Postoji li model nekog internog monitoringa vas portala u smislu slanja objava na kontrolu itd… ? Dali se to odnosi samo na direktne tekstove ili one koji su prenošenje hine ili drugih portala. Svakako bih vam bili zahvalni na sastanku, poduci i usmjeravanju na pravi način jer nikako nam nije namjera kršenje stadarda medijske zajednice. Tako da bih vas zamolio za pomoć, savjetovanje i edukaciju o pravilnom radu, kako bi greške sveli na minimum. Stojimo vam na raspolaganju kad god ste slobodni !“, napisao je, između ostalog, Macan.

Faktograf ga je u odgovoru uputio: “Odgovore na vaša pitanja možete pronaći na samom Facebooku, na stranici Community Standards, na sljedećem linku: https://www.facebook.com/communitystandards/
Također, upućujem vas na odredbe Zakona o medijima kojima su definirane odgovornosti glavnog urednika: https://www.zakon.hr/z/38/Zakon-o-medijima. “

Faktograf je, kako smo i objavili 25.travnja, postao dio mreže suradnje Facebooka s nezavisnim fact-checkerima. Medijske organizacije sudjeluju u ocjenjivanju točnosti sadržaja koji se dijeli na Facebooku.

Kako surađujemo s Facebookom

Kako je sam Facebook objavio, tom suradnjom omogućeno je nadziranje i ocjenjivanje točnosti tvrdnji koje se u javni prostor iznose putem Facebooka. Kad fact-checkeri neku priču ocijene kao lažnu, Facebook će smanjiti doseg te priče u svom News Feedu, čime se smanjuje broj korisnika izloženih dezinformacijama. Stranicama koje ih učestalo šire također se smanjuje doseg, a oduzima im se i mogućnost monetiziranja i oglašavanja sadržaja. Tvrdnjama ocijenjenima kao lažnima doseg se smanjuje za 80%, priopćeno je iz Faceboka.

Postoji i mogućnost korekcije – mediji koji su nenamjerno prenijeli dezinformaciju mogu svoju objavu u svakom trenutku korigirati, čitateljima priznati da su objavili dezinformirajuć sadržaj i o tome nas obavijestiti na službeni mail Faktografa, poslije čega i mi mijenjamo, odnosno poništavamo svoju prvotnu ocjenu.

Naglašavamo kako procjena je li neka vijest točna ili netočna, kao i odluka objaviti takvu informaciju ili ne, spada u temeljne zadaće urednika portala. To je, štoviše, i njihova zakonska obveza. Faktograf ne može po narudžbi urednike pojedinih portala učiti osnovama novinarskog posla. Poznavanje i poštivanje novinarskih standarda i etičkog kodeksa temeljni su preduvjeti za obavljanje odgovornog uredničkog i novinarskog rada.

Faktograf može i hoće, one sadržaje koji se na društvenim mrežama objavljuju i šire, a dokazano su dezinformacije ili imaju predimenzionirane i neadekvatne naslove, kao takve označavati te tako korisnice i korisnike društvenih mreža na njih upozoravati.

Ne možemo vraćati ugasle profile, posredovati oko oglasa…

Podsjećamo, temeljna svrha Faktografa je metodom provjere činjenica, koristeći pouzdane izvore, (pr)ocjenjivati točnost i utemeljenost izjava kojima nas svakodnevno zasipaju naši političari i političarke, a kako bismo spriječili da dovoljno puta izrečen neutemeljeni stav u javnom diskursu postane neprikosnovena činjenica. Također, Faktograf se bavi i suzbijanjem dezinformacija u javnom prostoru. Kao dio Međunarodne mreže za provjeru činjenica, Faktograf se kao i svi drugi pripadnici te Mreže, u svom radu mora pridržavati najviših profesionalnih standarda.

Koristimo ovu priliku da objasnimo i kako naše partnerstvo s Facebookom obuhvaća samo i isključivo procjenu točnosti informacija koje se prenose tom društvenom mrežom. Nemamo nikakve veze s drugim odlukama i politikama Facebooka, pa tako ne možemo arbitrirati oko postavljanja političkih oglasa, obnavljanja ugašenih profila i sličnog, što su od nas ovih dana u porukama počeli tražiti čitatelji.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.