Faktograf.hr

Samo činjenice

Ne, RAI-jev prilog iz 2015. ne dokazuje da su Kinezi “pustili” koronavirus

Izvor: RAI3

Naši čitatelji više su nas puta upitali možemo li provjeriti točnost informacije o prilogu emitiranom na talijanskom kanalu RAI 3 u znanstvenoj emisiji Leonardo, o čemu je izvijestio Dalmatinski portal. Govori o kreaciji kimernog virusa, sintetiziranog u Kini od uzročnika SARS-a kod miševa i proteina povezanog s virusom pronađenom kod šišmiša.

Priču je u Italiji “zavrtio” svrgnuti ministar policije, ekstremno desni Matteo Salvini. Ustvrdio je kako je 2015. godine Leonardo imao prilog o plućnom super koronavirusu, opasnom za ljude, stvorenom u Kini putem eksperimenta koji je uključivao miševe i šišmiše.

Dalmatinski portal je neispravno umjesto miševa, naveo antilope (!?), premda se ni jedna niti druga životinja do sada nisu spominjale u znanstvenim teorijama o skoku virusa sa životinje na čovjeka.

Portal čitateljima temeljem takvih (polu)informacija i dezinformacija nudi i zapaljivu insinuaciju:

“[V]rlo [je] intrigantno da se koronavirus baš pojavio u Kini…”

Znanost je prilično nedvosmislena

Ispravno navode da Salvinija demantiraju znanstvenici, međutim ne citiraju ih. Talijanska ANSA citira virologinju sa Sveučilišta u Floridi.

“Covid-19 je virus koji potiče iz divljih akumulacija. Još uvijek ne znamo koliko je životinjskih vrsta pogodilo prije nego što je stiglo do ljudi”, navodi virologinja Ilaria Capua.

La Stampa prenosi komentar koji također pobija prostor za ovakve insinuacije. Poznati talijanski virolog Roberto Burioni poručio je: “Najnovija besmislica kaže da je novi koronavirus deriviran iz laboratorijskog eksperimenta. Bez brige, 100 posto je prirodan, nažalost.”

Svojoj tvrdnji Burioni prilaže i istraživanje objavljeno u časopisu Nature, koje je predvodio Kristian G. Anderson s Istraživačkog instituta bolnice Scripps u San Diegu u Kaliforniji. Ono odbacuje da se radi o uzgojenom virusu:

“Naše analize jasno pokazuju da SARS-CoV-2 nije laboratorijski konstrukt ili namjerno manipuliran virus.”

Uzeli su u obzir i da postoje dokumentirani slučajevi laboratorijskih bijega SARS-CoV28.  Također, ističu i da je činjenicu da se već dugi niz godina u laboratorijima diljem svijeta provode bazična istraživanja pronalaska koronavirusa tipa SARS-CoV [1].

Ovaj virus je godinama bio zanimljiv znanstvenicima upravo zato što mu je nedostajalo jako malo da mutira i inficira čovjeka, poput ranijih SARS-a i MERS-a.

Međutim, znanstvenici smatraju da analiza genoma virusa ukazuje da nije plauzibilno tvrditi da se radi o laboratorijskom bijegu.

Nije, dakle, u pitanju nikakva “afera”, niti je prilog sad odjednom “otkriven”. Informacije koje je 2015. objavila talijanska televizija čitavo su vrijeme bile javno dostupne. Tema predmetnog priloga nije ni na koji način povezana s aktualnom pandemijom koronavirusa SARS-CoV-2.

Optuživali i Amerikance da su stvorili virus

Zbog optužbi na račun kineskih znanstvenika oko novog koronavirusa početkom mjeseca izbio je i diplomatski rat između Kine i SAD-a. Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Kine ustvrdio da je Amerikancima pobjegao kimerni virus nalik SARS-u, o čemu smo također pisali, kao i o teorijama da je virus biološko oružje usmjereno protiv Kine. I opet, točno je bilo da je “virus nalik SARS-u” nazvan “SHC014-CoV” zaista razvijen 2015. godine u Americi, no nije točno da je dokazan njegov bijeg iz laboratorija, niti je taj virus povezan s aktualnom pandemijom.

Podsjetimo i da je lista koronavirusa, podijeljenih u četiri kategorije, prilično duga i bez najnovijeg koji izaziva COVID-19.

Genom SARS-CoV2, virusa koji uzrokuje Covid-19, odavno je poznat; izoliran je u raznim zemljama, uključujući Italiju. No nitko ga nije identificirao s kimernim virusom, koji je predmeta studije iz epizode emisije Leonardo, piše La Stampa. Dodaju i kako je Svjetska zdravstvena organizacija demantirala da je virus nastao inženjeringom, “ali očito je riječ o tezi koja još uvijek djeluje vrlo dobro za političku propagandu”.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.