Razotkriveno

Ne, ove ptice nisu stradale zbog 5G mreže

Društvenim mrežama kruži dezinformacija da je korištenje 5G tehnologije izazvalo pomor ptica u Ličko-senjskoj županiji. Primjer jedne takve objave arhiviran je ovdje.

“Pozdrav, jel netko primjetio ovih dana da cijela jata ptica pada mrtvo na tlo, ovo sam uslikala prekjučer kod kuće i nalazila sam kasnije još ptica. Također i susjedi kažu kako nalaze mrtve ptice u dvorištu… Što se događa? Lokacija Ličko-senjska županija,primorje.” [sic], tekst je poruke koja se uz dvije fotografije mrtvih ptica širi društvenim mrežama.

Evo kako izgleda dezinformacija koja se društvenim mrežama širi od 27. ožujka 2020:

Ista se fotografija barem od 29. ožujka 2020. širi i društvenim mrežama u Srbiji, ali tamo uz tvrdnju da su u pitanju ptice koje je 5G mreža pobila u Kragujevcu:

Uprava za veterinarstvo nije zabilježila pomor ptica

Upravu za veterinarstvo i sigurnost hrane upitali smo jesu li zabilježili dojave o povećanoj smrtnosti ptica u Ličko-senjskoj županiji. Kažu da ništa takvog tipa nije zabilježeno.

“Nastavno na Vaš upit ovim Vas putem obavještavamo da Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane nije zaprimila informaciju o povećanom pomoru divljih ptica na predmetnoj lokaciji ili nekoj drugoj lokaciji na području Republike Hrvatske”, odgovoreno je na upit Faktografa iz Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane.

Pojasnili su i proceduru koja se primjenjuje u praćenju pojave povećane smrtnosti životinja.

“Sukladno Pravilniku o načinu praćenja, prijavi i izvješćivanju o pojavi bolesti životinja (Narodne novine, broj 135/14) vlasnik ili posjednik životinje dužan je prijaviti sumnju na bolest i/ili uginuće životinja veterinaru, koji onda uzima odgovarajuće uzorke te ih šalje na laboratorijsko pretraživanje u svrhu utvrđivanja uzroka oboljenja ili uginuća. Budući da se radi o divljim životinjama koje nemaju vlasnika, onaj tko je pronašao uginule životinje trebao bi o istom obavijestiti veterinara.”

5G ne ubija ptice

Upravu za veterinarstvo smo pitali i postoje li relevantne znanstvene spoznaje temeljem kojih bi se moglo posumnjati da korištenje 5G tehnologije doista može uzrokovati pomor ptica. Evo što su odgovorili:

“Što se tiče povezanosti 5G mreža i povećanog uginuća ptica, za sada nema dostupnih relevantnih znanstvenih studija koje bi isto dokazale.”

Kako smo ranije doznali od HAKOM-a, Grad Novalja je jedini grad u Ličko-senjskoj županiji u kojem se testira 5G tehnologija. Radi se o testiranju funkcionalnosti 5G mreže, a ne o komercijalnom pružanju usluga.

HAKOM smo pitali postoje li prema njihovim saznanjima ikakve znanstveno utemeljene informacije koje bi sugerirale da korištenje 5G mobilne mreže može izazvati smrt kod ptica. Evo što su nam odgovorili:

“Prema našim saznanjima ne postoje. U okviru svoje nadležnosti HAKOM provodi mjerenja razina elektromagnetskih polja (dalje: EMP) kojima provjerava zadovoljavaju li polja generirana od nepokretnih izvora ne-ionizirajućeg zračenja koji su dio elektroničke komunikacijske mreže, kao što su bazne stanice, radiodifuzijski odašiljači ili određeni radioamaterski odašiljači, vrijednosti koje je propisalo Ministarstvo zdravstva. Navedena mjerenja i vrijednosti koje je propisalo Ministarstvo zdravstva odnose se na zaštitu ljudskog zdravlja.”

Faktograf je slične tvrdnje o pomoru ptica zbog 5G tehnologije i ranije raskrinkavao kao netočne, o čemu možete čitati ovdje i ovdje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.