Razotkriveno

Nije tajna da bolesnici imaju pravo na novčanu pomoć, ali ne svi s karcinomom

Izvor: Pixabay, Colin Behrens

Ponovo se društvenim mrežama dijeli “razotkrivanje tajne” da svi onkološki pacijenti imaju pravo na novčanu pomoć, uz uspješan apel “MOLIM VAS DIJELITE, jer ovo se drži u strogoj tajnosti,a ljudi “VI IMATE PRAVO NA TO”!!!!!!!”

Upozorenje kaže da “SVI građani RH oboljeli od karcinoma imaju pravo na 600 kuna mjesečno plus 1.500 jednokratne pomoći od socijalne skrbi”.

Ne radi se ni o kakvoj tajni, već pravu na doplatak za pomoć i njegu, o kojemu se izvještavalo u medijima [1, 2, 3] i na stranicama državnih institucija.

Pa tako na stranicama Vlade saznajemo da se ne radi o pomoći od 600 kuna, nego da ona može biti i manja i iznositi 420 kuna, ovisno o tome postoji li prijeka potreba pomoći i njege druge osobe u punom ili smanjenom opsegu. Osim toga, ne odnosi se samo na onkološke pacijente, čak ni na sve njih.

“Pravo na doplatak za pomoć i njegu se priznaje osobi koja ne može sama udovoljiti osnovnim životnim potrebama uslijed čega joj je prijeko potrebna pomoć i njega druge osobe u organiziranju prehrane, pripremi i uzimanju obroka, nabavi namirnica, čišćenju i pospremanju stana, oblačenju i svlačenju, održavanju osobne higijene, kao i obavljanju drugih osnovnih životnih potreba”, navodi se u objašnjenju mjere koja postoji već dvije godine, točnije od 1. travnja 2018.

Preduvjet je podnošenje zahtjeva nadležnom centru za socijalnu skrb. Osobu se upućuje na vještačenje u Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Pravo se ostvaruje temeljem rješenja nadležnog centra za socijalnu skrb prema prebivalištu korisnika. Pravo se priznaje s danom podnošenja zahtjeva ili pokretanja postupka po službenoj dužnosti.

Ako se onkološki pacijent dobro oporavlja, nema razloga da predaje zahtjev

Dakle, ukoliko se procijeni da bolesnik ne može voditi računa o svojoj prehrani, čišćenju i slično, podnosi se zahtjev, ali on može biti odbijen i temeljem socijalnog stanja kućanstva iz kojeg bolesnik dolazi. Među iznimkama od ovog pravila nisu osobe s karcinomom, već one s težim invaliditetom, s težim trajnim promjenama u zdravstvenom stanju te slijepe, gluhe i gluhoslijepe osobe koja nisu osposobljene za samostalan život i rad, a one koje jesu osposobljene priznat će im se umanjena pomoć, kao i osobama lišenim poslovne sposobnosti.

Kada su mediji izvještavali o tome prije dvije godine, Ivka Kaurinović iz osječkog Centra za socijalnu skrb objasnila je Glasu Slavonije kako dijagnoza karcinoma uopće nije presudna za dobivanje ove vrste pomoći, već isključivo stanje pacijenta, zdravstveno i socijalno

“Primjerice, ako je osoba bila onkološki bolesnik i prošla je terapije te je u dobrom remisijskom stanju, nema razloga da predaje zahtjev. Pomoć dobivaju oni koji se zbog bolesti ne mogu sami poslužiti, odnosno kojima je potrebna tuđa pomoć, neovisno o tome od kakve bolesti boluju. Može to biti i netko tko je operirao kuk i nepokretan je, pa pomoć može dobivati na određeno vrijeme. Sve ovisi o tome koji stupanj oštećenja komisija prizna”, pojašnjava Kaurinović.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.