Ne uvodi se prisilno testiranje građana na Covid-19

P.V.

Društvenim mrežama širi se dezinformacija da će država prisilno testirati građane na Covid-19 te kažnjavati one koji odbiju testiranje.

Dezinformacija je objavljena na portalu Cikpogodi.info (arhivirano ovdje) da bi zatim bila podijeljena u tri Facebook grupe koje okupljaju po stotinjak tisuća članova.

Podaci servisa CrowdTangle pokazuju da se ova dezinformacija dijelila u grupama OGLASI (BESPLATNI) (81,388 članova), Kupujem Prodajem Crna Gora (121,084 člana) i APARTMANI HRVATSKA (97,661 član).

Portal na kojem je dezinformacija objavljena vizualno je identičan kao i drugi portali koji zarađuju monetiziranjem klikova prikupljenim na plasiranju netočnih informacija, a o kojima je Faktograf već pisao ovdje i ovdje.

Isti im je i način rada; tekstove kopiraju iz drugih medija (u ovom slučaju od srpskog tabloida Kurir) te na njih stavljaju naslove koji sadrže netočne tvrdnje.

U ovom konkretnom slučaju prenesen je tekst s informacijama o istraživanju ispitivanja kolektivnog imuniteta građana Srbije na Covid-19, iznad kojeg je stavljen sljedeći naslov:

“Nova naredba: Stižu pozivi na kućne pragove za Testiranje na COVID 19: Ko odbije dobija novčanu kaznu i ide u….”

U samom tekstu ne spominje se nikakvo prisilno testiranje, niti kažnjavanje za osobe koje takvo testiranje odbiju.

Ni u jednoj od država u kojima se ova dezinformacija dijelila – a radi se o Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori – nije uvedeno obvezno testiranje građana na Covid-19, niti su propisane kazne za građane koji takvo testiranje odbiju.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Provjera točnosti"