Razotkriveno

Ne uvodi se prisilno testiranje građana na Covid-19

Pixabay (stock)

Društvenim mrežama širi se dezinformacija da će država prisilno testirati građane na Covid-19 te kažnjavati one koji odbiju testiranje.

Dezinformacija je objavljena na portalu Cikpogodi.info (arhivirano ovdje) da bi zatim bila podijeljena u tri Facebook grupe koje okupljaju po stotinjak tisuća članova.

Podaci servisa CrowdTangle pokazuju da se ova dezinformacija dijelila u grupama OGLASI (BESPLATNI) (81,388 članova), Kupujem Prodajem Crna Gora (121,084 člana) i APARTMANI HRVATSKA (97,661 član).

Portal na kojem je dezinformacija objavljena vizualno je identičan kao i drugi portali koji zarađuju monetiziranjem klikova prikupljenim na plasiranju netočnih informacija, a o kojima je Faktograf već pisao ovdje i ovdje.

Isti im je i način rada; tekstove kopiraju iz drugih medija (u ovom slučaju od srpskog tabloida Kurir) te na njih stavljaju naslove koji sadrže netočne tvrdnje.

U ovom konkretnom slučaju prenesen je tekst s informacijama o istraživanju ispitivanja kolektivnog imuniteta građana Srbije na Covid-19, iznad kojeg je stavljen sljedeći naslov:

“Nova naredba: Stižu pozivi na kućne pragove za Testiranje na COVID 19: Ko odbije dobija novčanu kaznu i ide u….”

U samom tekstu ne spominje se nikakvo prisilno testiranje, niti kažnjavanje za osobe koje takvo testiranje odbiju.

Ni u jednoj od država u kojima se ova dezinformacija dijelila – a radi se o Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori – nije uvedeno obvezno testiranje građana na Covid-19, niti su propisane kazne za građane koji takvo testiranje odbiju.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.