Razotkriveno

Bill Gates nema “nove patente s čipiranim ljudima”, nego ideju za budući razvoj kriptovaluta

Pixabay (stock)

Američki milijarder i osnivač Microsofta Bill Gates iznova je postao protagonist nove lažne vijesti koja se dijeli društvenim mrežama – tvrdi se da “ima nove patente s čipiranim ljudima”.

Objava, koja obiluje pogrešnim tvrdnjama i izjavama izvučenim iz konteksta, arhivirana je ovdje.

Ova lažna vijest o Microsoftovom patentu širila se po nekim američkim stranicama te ju je Snopes raskrinkao kao netočnu. Stranice koje prate kriptovalute izvijestile su pak o patentu nedugo nakon što je objavljen (1, 2). Patent se odnosi na mogućnosti budućeg razvoja tehnologije iza sustava kriptovaluta te se u njemu ni na jednom mjestu ne spominje ugradnja mikročipova u tijela korisnika.

Patent “Kriptovalutni sustav kroz korištenje podataka tjelesnih funkcija”

Microsoft Technology Licensing je 20. lipnja 2019. godine podnio zahtjev za patentiranje sustava kriptovaluta koji koristi podatke tjelesnih funkcija. Patent je objavljen na stranici World Intellectual Property Organization pod brojem WO2020060606A1.

Prepreka razumijevanju ovog patenta vjerojatno je nepoznavanje funkcioniranja kriptovaluta, tehnologije lanaca blokova (blockchain), pojmova rudarenje (mining) i proof of work, te općenito informatičke terminologije na engleskom jeziku (1, 2, 3, 4, 5).

Ukratko, kriptovalute su digitalni novac, postoje samo na internetu i nije ih izdala niti ih nadzire središnja banka ili država. Sve potvrđene i verificirane transakcije od početka nastanka pojedine kriptovalute zapisane su u „glavnoj knjizi“ koja se naziva lanac blokova (blockchain). Pojedinačne se transakcije agregiraju u blokove i zajedno se verificira jedan blok transakcija. Verifikaciju na bazi specifičnog algoritma obavljaju računala povezana u peer-to-peer mrežu (koncept povezivanja računala bez središnje točke, bez centralnog servera), a taj proces naziva se rudarenje te su za njega vlasnici računala nagrađeni određenim iznosom kriptovalute.

Konkretno, dodavanje novih blokova u lanac događa se kad računalo riješi matematički zadatak koji zadaje algoritam na kojem se zasniva blockchain. Postoje razne vrste algoritama, a prvi algoritam koji je napisan u tu svrhu je proof-of-work (PoW) pomoću kojeg se realizira sustav Bitcoina, prve kriptovalute. Nedostatak PoW sustava je što troši iznimno mnogo električne energije i resursa jer se računala unutar mreže natječu u brzini rješavanja zagonetke.

Sustav blockchaina zapravo je svojevrsna knjiga elektroničkih transakcija, a PoW služi kao potvrda autentičnosti provedenih transakcija.

Patent nigdje ne spominje mikročipove

Microsoftov patent zamišlja da bi umjesto računala koja rješavaju zagonetke, proof-of-work algoritam zamijenilo obavljanje zadataka poput gledanja, čitanja, vježbanja ili korištenja aplikacije. Odrađivanje tih zadatka potvrdilo bi se podacima o tjelesnoj aktivnosti osobe koje bi prikupljali senzori. Podaci sa senzora kriptirali bi se u korisnikovom uređaju i slali kao potvrda verifikacije bloka.

Funkcioniranje sustava objašnjeno je i dijagramom (slika iznad) – korisnikov uređaj (130) je “bilo koji uređaj sposoban procesuirati i spremiti podatke te ih poslati putem komunikacijske mreže (120)”, a senzor (140) može biti integriran u korisnikov uređaj, npr. kompjuter, laptop, server, mobitel, pametni sat ili televizor, ili može biti “odvojena komponenta od korisnikovog uređaja i operativno i/ili komunikacijski spojena s korisnikovim uređajem”. Nigdje se u patentu ne spominju čipovi, mikročipovi, čipiranje ili mikročipiranje.

U spornoj se objavi kaže i da “svi znamo da se sve ovo plaća s našim novcem jer Plenković, Milanović i sve stranke pune WHO s novcima građana a svi znamo da Gates kontrolira WHO i svi znamo da smo zatvoreni doma da bi višak bio ugašen a potrebni čipirani za posao i pretvoreni u zombije kojima je mozak spojen na računala za proizvodnju novca”.

O ovim je dezinformacijama Faktograf već pisao: ne postoji agenda čipiranja ID2020 ili smanjenja populacije iza koje stoji Bill Gates niti je pandemija Covida-19 izmišljena da bi nam ugradili mikročipove (1, 2, 3). Sve dezinformacije vezane uz koronavirus možete pratiti ovdje.

U objavi se upućuje i “kako se boriti protiv cjepiva sa žigom zvijeri”. Naime, zbog činjenice da se u oznaci patenta WO2020060606A1 pojavljuju tri šestice, neki su odmah zaključili da je to još jedan dokaz o đavoljoj Gatesovoj naravi. Faktograf je već pisao o “broju zvijeri” ovdje.

 

Zaklada Billa i Melinda Gates je među donatorima američkog Instituta Poynter, pri kojem je ustrojena Međunarodna mreža fact-checkera (International Fact-Checking Network, IFCN). Faktograf.hr član je IFCN-a, ali rad Faktografa nije financiran sredstvima Zaklade Billa i Melinde Gates. Informacije o izvorima financiranja portala Faktograf.hr dostupne su ovdje.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.