Razotkriveno

Ne, američki predsjednički kandidat Biden nije pedofil

EPA/TRACIE VAN AUKEN

Kandidat Demokratske stranke za predsjednika SAD-a Joe Biden je pedofil, objavila je Facebook stranica “Ivica Perković – Šibenska Stina”.

Njihova objava (arhivirana ovdje) od 9. svibnja podijeljena je više od 780 puta, a vidjelo ju je skoro 55 tisuća ljudi.

Objava sadrži video zapis, koji je zapravo montaža više javnih događaja na kojima je Biden sudjelovao tijekom dugogodišnje političke karijere. Kandidat američkih demokrata za predsjednika SAD-a bio je član Senata od 1973. do 2009. godine, a od 2009. do 2017. obnašao je funkciju potpredsjednika SAD-a u predsjedničkim mandatima Baracka Obame.

Neutemeljene optužbe za pedofiliju

Snimka prikazuje Bidena kako u različitim prilikama pozira za fotografije zajedno s djecom, što američki političari učestalo rade. Iako snimka ne prikazuje neprilično ponašanje Bidena prema djeci, poslužila je kao podloga za tvrdnju da je Biden pedofil.

“Dakle, najbolji izbor demokrata je pedofil ??? Ne trebate biti stručnjak za neverbalnu komunikaciju da biste primijetili da s ovim čovjekom nešto nije u redu !!!” [sic], stoji u opisu koji prati video zapis.

Neutemeljene optužbe za pedofiliju protiv Bidena i ranije su kružile među korisnicima društvenih mreža u SAD-u. Jednu takvu optužbu je PolitiFact u veljači 2019. godine ocijenio činjenično netočnom.

Optužbe kojima se Bidena stavlja u kontekst pedofilije po društvenim mrežama širili su pripadnici internetske zajednice QAnon. Radi se o skupini teoretičara zavjere koji zastupaju tezu da je Donald Trump svojevrsni mesija čija je zadaća da spasi svijet od elitnog globalističkog pedofilskog lanca.

O dezinformacijama koje šire pripadnici zajednice QAnon Faktograf je već pisao u više navrata (1, 2, 3, 4).

Facebook stranica “Ivica Perković – Šibenska Stina”, koja je objavila netočnu tvrdnju da je Biden pedofil, zadnjih tjedana učestalo dijeli sadržaj popularan među pripadnicima američke QAnon zajednice.

Optužbe za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje žena

Činjenično neutemeljene tvrdnje kojima se Bidena proglašava pedofilom inspirirane su stvarnim optužbama odraslih žena, koje su u više navrata Bidena optuživale za neprilično ponašanje, poput neželjenog milovanja i ljubljenja.

Jedna je žena Bidena optužila i da ju je 1993. godine seksualno zlostavljao te protiv njega podigla kaznenu prijavu. Predsjednički kandidat Demokratske stranke tvrdi da se radi o neistinitim optužbama (Vox, BBC, CNN).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.