Karolina Vidović Krišto ide na izbore na Škorinoj listi, HRT-u to nije sporno jer je uzela neplaćeni dopust

G. G.

Domovinski pokret Miroslava Škore predstavio je novo pojačanje za predstojeće parlamentarne izbore – Karolinu Vidović Krišto. „Novinarka, urednica, politička komentatorica te politička i medijska analitičarka na HRT-u kandidirat će se na listi Domovinskog pokreta u 9. izbornoj jedinici (Jutarnji list).

”Uz Božju pomoć i vaše povjerenje borit ću se protiv korupcije, protiv institucionaliziranja pedofilije, za zaštitu djece, za istinu i za politiku integracije, dolaska i povratka Hrvata izvan Hrvatske. Nije dovoljno birati pametne i domoljubne zastupnike. Trebaju usto i iznad svega biti čestiti i hrabri”, poručila je Vidović Krišto (Dnevnik).

Za Hrvatsku radioteleviziju politički angažman njihove zaposlenice nije sporan.

„Karolina Vidović Krišto zaposlenica je HRT-a te je regulirala svoj status u smislu angažmana na predstojećim parlamentarnim izborima u skladu sa odredbama Etičkog kodeksa za novinare i kreativno osoblje na HRT-u“, odgovorili su nam s HRT-a na upit o status Vidović Krišto koja je službeno predstavljena kao kandidatkinja jedne političke opcije.

Kako navode s HRT-a, ona će biti „na neplaćenom dopustu od 4. lipnja do 6. srpnja“.

Prema Etičkom kodeksu za novinare i kreativno osoblje HRT-a (Etički kodeks mijenjan je 2016. godine, ali su ove odredbe ostale iste) novinari i kreativno osoblje, ako su se kandidirali na izborima, ne smiju 15 dana prije početka predizborne utrke i tijekom njezina trajanja obavljati svoj posao na HRT-u“ te su u slučaju kandidature dužni zatražiti neplaćeni dopust.

U dijelu Etičkog kodeksa se navodi i da novinari i kreativno osoblje trebaju izbjegavati članstvo u političkim strankama ili političkim  udrugama. „U slučaju da su ipak članovi, ne smiju obavljati dužnosti u političkim strankama i udrugama“, navodi se u tom dokumentu te dodaje kako su članovi političkih stranaka ili udruga dužni „o tome unaprijed izvijestiti neposrednog rukovoditelja u svim situacijama u kojima bi takvo članstvo objektivno moglo stvoriti dojam o  sukobu interesa ili sumnju u nepristrano, objektivno i vjerodostojno obavljanje njihova posla“.

Navodi se i kako rukovoditelj IMS-a (Informativno medijski centar), novinari i drugo kreativno osoblje koje sudjeluje u stvaranju informativnog programa, odnosno informativnog  programskog sadržaja „ne smiju ni u kom slučaju biti aktivni članovi političke stranke ili političke udruge i ne smiju se baviti bilo kojim gospodarskim, komercijalnim ili promidžbenim poslovima“.

Karijera Vidović Krišto dosta je kontroverzna. Svojedobno ju je Udruga Zagreb Pride nominirala za homofoba godine, a zbog popratnog teksta uz nominaciju Vidović Krišto je tužila tu udrugu (Tportal). U jednoj od objava vezanih uz nominaciju Zagreb Prida, Vidović Krišto je napisala i kako su 85 posto pedofila homoseksualci (Večernji list). Prije pet godina, tadašnji ravnatelj HRT-a uručio joj je izvanredni otkaz zbog osobito teške povrede radne obveze. Odluka je uslijedila nakon što je Vidović Krišto na 82 adrese unutar HRT-a uputila poruku naslovljenu „U novoj godini etički kodeks, opća pravila i glavni ravnatelj koji poštuje ljudska prava i demokraciju“. Sud je presudio da je otkaz bio nezakonit i vratio ju je na posao. Prije dvije godine maknuta je iz emisije Dobro jutro Hrvatska, nakon skandala s ugošćivanjem Igora Vukića koji je pričao kako je Jasenovac bio radni logor u kojem se nisu provodila masovna ubojstva (Tportal, Novi list).

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Aktualno"