Aktualno

Karolina Vidović Krišto ide na izbore na Škorinoj listi, HRT-u to nije sporno jer je uzela neplaćeni dopust

youtube

Domovinski pokret Miroslava Škore predstavio je novo pojačanje za predstojeće parlamentarne izbore – Karolinu Vidović Krišto. „Novinarka, urednica, politička komentatorica te politička i medijska analitičarka na HRT-u kandidirat će se na listi Domovinskog pokreta u 9. izbornoj jedinici (Jutarnji list).

”Uz Božju pomoć i vaše povjerenje borit ću se protiv korupcije, protiv institucionaliziranja pedofilije, za zaštitu djece, za istinu i za politiku integracije, dolaska i povratka Hrvata izvan Hrvatske. Nije dovoljno birati pametne i domoljubne zastupnike. Trebaju usto i iznad svega biti čestiti i hrabri”, poručila je Vidović Krišto (Dnevnik).

Za Hrvatsku radioteleviziju politički angažman njihove zaposlenice nije sporan.

„Karolina Vidović Krišto zaposlenica je HRT-a te je regulirala svoj status u smislu angažmana na predstojećim parlamentarnim izborima u skladu sa odredbama Etičkog kodeksa za novinare i kreativno osoblje na HRT-u“, odgovorili su nam s HRT-a na upit o status Vidović Krišto koja je službeno predstavljena kao kandidatkinja jedne političke opcije.

Kako navode s HRT-a, ona će biti „na neplaćenom dopustu od 4. lipnja do 6. srpnja“.

Prema Etičkom kodeksu za novinare i kreativno osoblje HRT-a (Etički kodeks mijenjan je 2016. godine, ali su ove odredbe ostale iste) novinari i kreativno osoblje, ako su se kandidirali na izborima, ne smiju 15 dana prije početka predizborne utrke i tijekom njezina trajanja obavljati svoj posao na HRT-u“ te su u slučaju kandidature dužni zatražiti neplaćeni dopust.

U dijelu Etičkog kodeksa se navodi i da novinari i kreativno osoblje trebaju izbjegavati članstvo u političkim strankama ili političkim  udrugama. „U slučaju da su ipak članovi, ne smiju obavljati dužnosti u političkim strankama i udrugama“, navodi se u tom dokumentu te dodaje kako su članovi političkih stranaka ili udruga dužni „o tome unaprijed izvijestiti neposrednog rukovoditelja u svim situacijama u kojima bi takvo članstvo objektivno moglo stvoriti dojam o  sukobu interesa ili sumnju u nepristrano, objektivno i vjerodostojno obavljanje njihova posla“.

Navodi se i kako rukovoditelj IMS-a (Informativno medijski centar), novinari i drugo kreativno osoblje koje sudjeluje u stvaranju informativnog programa, odnosno informativnog  programskog sadržaja „ne smiju ni u kom slučaju biti aktivni članovi političke stranke ili političke udruge i ne smiju se baviti bilo kojim gospodarskim, komercijalnim ili promidžbenim poslovima“.

Karijera Vidović Krišto dosta je kontroverzna. Svojedobno ju je Udruga Zagreb Pride nominirala za homofoba godine, a zbog popratnog teksta uz nominaciju Vidović Krišto je tužila tu udrugu (Tportal). U jednoj od objava vezanih uz nominaciju Zagreb Prida, Vidović Krišto je napisala i kako su 85 posto pedofila homoseksualci (Večernji list). Prije pet godina, tadašnji ravnatelj HRT-a uručio joj je izvanredni otkaz zbog osobito teške povrede radne obveze. Odluka je uslijedila nakon što je Vidović Krišto na 82 adrese unutar HRT-a uputila poruku naslovljenu „U novoj godini etički kodeks, opća pravila i glavni ravnatelj koji poštuje ljudska prava i demokraciju“. Sud je presudio da je otkaz bio nezakonit i vratio ju je na posao. Prije dvije godine maknuta je iz emisije Dobro jutro Hrvatska, nakon skandala s ugošćivanjem Igora Vukića koji je pričao kako je Jasenovac bio radni logor u kojem se nisu provodila masovna ubojstva (Tportal, Novi list).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.