Faktograf.hr

Samo činjenice

Nisu politički analitičari krivi za izraz “žetončići”, kako to predstavlja Kerum, u javnost ga je lansirao sam Milan Bandić

foto HINA/ Mario STRMOTIĆ/ ms

„Rekao bih svima, analitičarima, nepristojno je zvat političare koji će biti saborski zastupnici ili jesu – ‘žetončićima’. Prvo, ti politički analitičari zapravo rade političarima i strankama reket jer ako pišu i kritiziraju pozitivno, stranka bolje prolazi na izborima. Ako pišu i govore negativno, stranka prolazi lošije. Pogrdno je da se zove ljude ‘žetonima’ i ‘žetončićima’. Ja za njih kažem, za političke analitičare, da su oni jedni iskompleksirani, nesposobni ljudi koji se nisu dokazali u svojoj profesiji jer je zapravo i nemaju. Ja ne prihvaćam da sam žeton i žetončić“, poručio je Željko Kerum koji na izbore izlazi u X. izbornoj jedinici, gostujući u sučeljavanju na RTL-u.

Kerum, međutim, pogrešno adresira izraz „žetončići“ na političke analitičare. Oni su samo prihvatili termin kojeg je u javni život uveo Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik i čelni čovjek stranke MB365 koja je tijekom prošlog saborskog mandata privukla niz otpadnika iz HNS-a, SDP-a i HSS-a.

Kao što je Faktograf već podsjećao, “žetončiće” je Bandić prvi put spomenuo u veljači prošle godine.

„Trenutno nas je 11, ali još dva-tri žetončića imam u džepu. No, o tome ćemo nakon Uskrsa“, poručio je Bandić na utemeljiteljskoj skupštini svoje stranke u Bjelovaru (Večernji list).

Sa saborske govornice, nekoliko dana kasnije, osudu te Bandićeve izjave tražila je Anka Mrak Taritaš, navodeći kako je nedopustivo da gradonačelnik najvećeg grada u zemlji saborske zastupnike nazove „žetončići“.

“Odgovornost u politici je nešto o čemu moramo svi razmisliti i svi jednoglasno to ‘žetončići’ trebamo osuditi jer to loše govori o politici političkim strankama i ovom saboru”, ustvrdila je Mrak Taritaš (24sata).

Da je zastupnike koji u njegov klub prelaze izrazito neprimjereno nazivati „žetončićima“, poručio je i HNS-ov Milorad Batinić, dok je SDP-ov Gordan Maras kazao da bi bilo „gadljivo i kada bi ‘žetončiće’ skupljao svojim novcem, ali bi čovjek mogao reći da to bar ne radi javnim novcem“ (RTL).

Od veljače prošle godine do danas „žetončići“, koje je promovirao Bandić, postali su opći sinonim za političke prebjege kojeg, između ostalih, koriste i politički analitičari.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.