Razotkriveno

Ova fotografija nije dokaz da su maske beskorisne

Foto: EPA/DIVYAKANT SOLANKI

„Ovaj proizvod je maska s petljom za uši, ovaj proizvod nije respirator i ne pruža zaštitu od virusa Covid-19 kao ni od ostalih virusa i zaraza“, stoji na fotografiranoj deklaraciji kutije jednokratnih maski u objavi koja se širi Facebookom. Objava (arhivirana ovdje) je praćena i dodatnim tekstom u kojem je crvenom bojom podvučena rečenica kojom se sugerira da maske ne treba niti nositi – što je netočno.

Fotografiju koja se širi društvenim mrežama možete vidjeti niže.

Pregled različitih maski

Iako je prijevod u suštini točan, izostavljena je važna pojedinost. Jednokratne maske za osobnu zaštitu, kako su ih imenovali u preporukama za korištenje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), zapravo mogu pomoći smanjenju širenja virusa.

Njihovim nošenjem, naime, može usporiti strujanje daha ili prijenos respiratornih kapljica, stoji u tom dokumentu, a isto vrijedi i za medicinske, takozvane kirurške maske, koje jednako služe prije svega zaštiti drugih s kojima dolazimo u kontakt. S fotografije je vidljivo da je upravo o takvim maskama riječ.

HZJZ je objavio i više-manje pregledan prikaz vrsta maski i njihovih svojstava.

Ljudi koji nose jednokratne zaštitne maske stoga nisu ni ‘tuljani’ niti ‘budaletine’ kako se navodi u objavi, već su naprosto – solidarni. Gotovo istovjetnu objavu, jer ista je fotografirana deklaracija, obradili su već i na američkom portalu za provjeru točnosti tvrdnji PolitiFact gdje navode da je ovo tek nadopunjena verzija internetom rasprostranjenih dezinformacija o štetnosti i neučinkovitosti maski. Ovom temom u više navrata bavio se već i Faktograf (1, 2, 3, 4).

Na tržištu se nalaze i lažne maske

Da je važno znati čitati deklaracije, posebno ovako specifičnih proizvoda, potvrđuje i nedavno objavljeni nalaz europskog Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača kako je na prostoru EU identificirano čak sedam milijuna maski koje ovu oznaku nemaju, a najčešće dolaze iz Kine.

Naime, medicinske ili kirurške jednokratne maske moraju na deklaraciji imati oznaku da zadovoljavaju europski standard EN 14683:2019-6, a ako su namijenjene zdravstvenim djelatnicima i obavezan  certifikat s oznakom CE. Time se jamči da takva maska, osim u sprječavanju širenja pandemije, može donekle služiti i zaštititi osobe iza maske – pod uvjetom da je dovoljno dobro stavljena, odnosno čvrsto prekriva nos i usta. Ovakve maske korisne su u situacijama kada je zbog raznih okolnosti nemoguće držati preporučenu fizičku distancu.

Maske bez certifikata CE ili kućne, odnosno domaće izrade, na deklaraciji moraju imati naveden sirovinski sastav i upute za održavanje, a preporučuju se one izrađene od dvoslojnog pamučnog tekstila gušćeg tkanja. Iako nisu obrana od sitnih čestica aerosola, podsjećaju na to da treba držati razmak pa u tom smislu ipak služe i zaštiti zdravlja osoba koje ih nose.

Dodatno, kako navodi HZJZ, da bi se FFP-maske u Europi plasirale na tržište, one se moraju podvrgnuti postupku ocjene sukladnosti u skladu s europskom uredbom EU2016/425, nakon čega dobivaju oznaku “CE”. Usto maske moraju ispunjavati zahtjeve europskog standarda EN 149: 2001-10.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.