Razotkriveno

Djeca do dvije godine ne bi trebala nositi maske, no one nisu opasne za veću djecu

Pixabay (stock)

Objava u kojoj se poziva da se djeci ne stavljaju maske netočno tvrdi da će nošenje istih kod djece izazvati hipoksiju. Predmetna objava (arhivirane ovdje) podijeljena je u samo nekoliko dana više od 3000 puta s privatnog profila autorice, umirovljene pedijatrice Nade Jurinčić, istaknute protivnice cijepljenja te aktivne kritičarke mjera za suzbijanje pandemije. Jurinčić se u svojim istupima učestalo služi dezinformacijama, o čemu je Faktograf već pisao (1, 2, 3).

Nošenje maski ne preporučuje se djeci do 2 godine i respiratornim bolesnicima

Službeni stav medicinske zajednice ne potkrepljuje tvrdnje dr. Jurinčić o štetnosti maski za (svu) djecu, već se ograničenja odnose samo na djecu mlađu od 2 godine i situacije u kojima maska predstavlja dodatan rizik od zaraze ili gušenja.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u uputama za nošenje maski propisuje kako su od obaveze nošenja maski izuzeta djeca u dobi do dvije godine, djeca predškolske dobi koja pružaju otpor nošenju maski ili se zbog maske ne mogu suzdržati od dodirivanja lica – čime zapravo povećavaju rizik od unosa virusa u organizam, a za djecu nižih razreda osnovne škole predviđeno je nošenje maski u kraćim vremenskim intervalima.  Ostale skupine koje ne moraju nositi maske obuhvaćaju kronične bolesnike, osobe s određenim invaliditetom te one ovisne o tuđoj pomoći.

Preporuke američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) također među skupinama koje ne bi trebale nositi maske navode djecu mlađu od 2 godine i sve koji imaju poteškoće s disanjem, osobe u nesvijesti, odnosno one koji ne mogu skinuti masku bez tuđe pomoći.

Smjernice Američke akademije za pedijatriju, preciziraju kako postoji rizik od gušenja kod male djece. “Djeca mlađa od dvije godine ne mogu komunicirati ako imaju problema s disanjem”, ipak “starija djeca s respiratornim problemima mogu podnijeti maske na kraće vrijeme ako su u situaciji u kojoj je važno njihovo nošenje”, rekla je dr. Jennifer Shu, glasnogovornica Američke akademije za pedijatriju za USA Today.

Veća djeca ne bi trebala imati problema s nošenjem maski kada se na njih priviknu, no trebala bi ih skinuti prilikom intenzivnijih fizičkih aktivnosti ili u slučaju problema s disanjem, dodaje Care.

Opovrgnuti mitovi o maskama

Spomenuti članak USA Today provjerio je tezu koja se među korisnicima Facebooka u Americi proširila u svibnju, a na tragu je apela doktorice Jurinčić. U spornoj se objavi tvrdilo kako će stavljanje maske na maleno dijete izazvati nesvjesticu, pa čak i smrt zbog manjka kisika. U nastavku je autorica zaključila kako se isto događa i odraslima, samo sporije.

Provjerom iznesenih tvrdnji zaključeno je kako maske – bez obzira bile one medicinske ili platnene – ne sprječavaju dotok kisika, odnosno ne uzrokuju hipoksiju kod onih koji ih nose. Ipak njihovo se korištenje ne preporučuje osobama s respiratornim problemima i djeci do 2 godine.

Zbog velikog broja sličnih dezinformacija o hipoksiji, neki su liječnici na vlastitom primjeru odlučili dokazati kako maske ne sprječavaju dotok kisika te su snimili edukativni video kako bi pokazali da nema promjena u zasićenju (saturaciji) kisikom.

Uz tezu o smanjenju kisika, Faktograf je pisao i o drugim zabludama o nošenju maski (ovdje), poput netočne teze da maske zadržavaju izdahnuti zrak zbog čega dovode do opetovanog udisanja izdahnutog CO2 koji uzrokuje hiperkapniju i dovodi do raka (ovdje).

Svjetska zdravstvena organizacija u infografici u sklopu kampanje protiv dezinformacija upozorila je da duže nošenje maski može biti neugodno, no samo nošenje ne uzrokuje smanjenje kisika, ni trovanje ugljičnim dioksidom. Pri tome je za pravilno korištenje maske važno provjeriti masku prije stavljanja na lice, voditi brigu prilikom njenog postavljanja i uklanjanja.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo ističe važnost nošenje jednokratnih maski pri smanjenju širenja virusa na javnim mjestima na kojima se ne može održavati sigurnosna udaljenost kao što su javni prijevoz, trgovine i radna mjesta. Njihovim se nošenjem usporava prijenos respiratornih kapljica te prije svega služe zaštiti drugih s kojima dolazimo u kontakt.

Bez obzira na vrstu zaštite koju pružaju (platnene maske, medicinske maske i filtrirajuće maske sa ili bez ventila), maske imaju učinak na podizanje svijesti o nužnosti održavanja fizičke udaljenosti i zdravstveno osviještenom ponašanju.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.