Razotkriveno

Nije točno da je zabranjeno provođenje obdukcija na tijelima žrtava Covida-19

Društvenim mrežama širi se snimka koja prikazuje srpskog ministra zdravstva Zlatibora Lončara, a koji govori da je nemoguće znati tko je umro od zaraze novim koronavirusom jer je Svjetska zdravstvena organizacija zabranila obdukcije nad tijelima pacijenata pozitivnih na Covid-19. Ova tvrdnja nije točna.

Primjer jedne takve objave, s poznate antivakserske stranice Roditelj odlučuje, arhiviran je ovdje.

Kao što je Faktograf već pisao, ne postoji odluka ni preporuka o zabrani provođenja obdukcija nad žrtvama Covida-19 (1, 2).

Svjetska zdravstvena organizacija izdala je 24. ožujka preporuke o sigurnom postupanju s tijelima žrtava Covida-19. Te preporuke popisuju sigurnosne mjere kojih bi se mrtvozornici trebali pridržavati kad provode obdukciju nad tijelima pacijenata zaraženih novim koronavirusom.

Nigdje u preporukama Svjetske zdravstvene organizacije ne stoji da se obdukcije ne bi trebale provoditi, a pogotovo ne da se zabranjuju.

Još detaljnije preporuke, u kojima također ne stoji da se obdukcija ne bi trebala provoditi, izdalo je Hrvatsko društvo za patologiju i sudsku medicinu. Njihove preporuke na 12 stranica javno su dostupne na webu Hrvatskog liječničkog zbora.

Zlatibor Lončar poznat je kao čovjek od povjerenja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, zbog čega je ostao članom srpske vlade i nakon što je istraživački portal Krik razotkrio njegove bliske veze sa srpskim kriminalnim podzemljem.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.