Razotkriveno

Bugarski patolog u viralnom videu iznosi niz netočnih tvrdnji o Covidu-19

Na društvenim se mrežama dijeli intervju bugarskog patologa Stojana Aleksova koji tvrdi da nitko nije umro od Covida-19, da europski patolozi nisu identificirali nikakva antitijela specifična za Covid-19, da novi koronavirus ne udovoljava Kochovim postulatima te da nisu identificirana monoklonska antitijela zbog čega nije moguće napraviti cjepivo, kao i da Svjetska zdravstvena organizacija stvara kaos zabranjujući obdukcije ljudi umrlih od Covida-19.

Sve je ove tvrdnje demantiralo Europsko društvo za patologiju (ESP), koje je Aleksov “upleo” u svoje dezinformacije.

Koronavirus usmrtio više od pola milijuna ljudi

Naime, bugarski patolog i predsjednik Bugarske patološke asocijacije Stojan Aleksov je 12. svibnja dao intervju za bugarski portal Pravo i zdravlje kojeg vodi dr. Stojčo Katsarov, u kojem je iznio neke od svojih “spoznaja” nakon sudjelovanja u webinaru održanog 8. svibnja u organizaciji Europskog društva za patologiju (ESP).

Njegove dramatične izjave prenijela je stranica Off-Guardian, odakle su ih preuzele ostale alternativne stranice, tako i hrvatske. Primjer jedne takve objave, sa stranice Novi svjetski poredak, arhiviran je ovdje. Vijest su prenijele i druge stranice kao Hrvatski fokus i HOP.

Patologove tvrdnje analizirao je portal Health Feedback, koji je između ostalog kontaktirao ESP, iz kojeg su demantirali sve gore navedene tvrdnje.

“Glavni zaključak bio je da obdukcije provedene u Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj, Francuskoj i Švedskoj nisu potvrdile da je virus smrtonosan… Ono što su rekli svi patolozi jest nitko nije umro od Corona virusa. I ponovit ću to: „Od Corona virusa nitko nije umro!”

ESP je poručio da Aleksov nije bio prezenter na webinaru održanom 8. svibnja i njegove tvrdnje nigdje nisu izrečene niti prezentirane kolegama. Cijeli webinar je snimljen i javno dostupan na YouTube kanalu ESP-a.

“Kao što je spomenuto u dva ESP-ova webinara (8. svibnja i 25. lipnja 2020.) na tu temu, upečatljivi nalazi obdukcije zabilježeni u plućima i drugim organima pacijenata s Covidom-19 neobjašnjivi su kao učinak bilo koje prethodno postojeće bolesti i podržavaju novi koronavirus (SARS-CoV-2) kao uzrok smrti u tim slučajevima.

U skladu s tim, obdukcijske studije pacijenata sa Covidom-19 pokazale su prisutnost novog koronavirusa (SARS-CoV-2) u raznim tkivima, uglavnom u plućima i na unutrašnjoj sluznici krvnih žila (endotel). Postoje dokazi o specifičnoj koagulopatiji povezanoj s Covidom-19 koja može uzrokovati smrtonosnu tromboemboliju”, komentirali su iz ESP-a.

Od Covida-19 je do sredine srpnja 2020. godine, prema podacima stranice Worldometer, u svijetu umrlo skoro 600 tisuća ljudi. U Hrvatskoj je u istom periodu evidentirano 119 preminulih osoba (Koronavirus.hr).

Health Feedback napominje i da je dovoljno pogledati višak smrti zabilježen u zemljama u 2020. godini u odnosu na iste periode prethodnih godina, o čemu je Faktograf već pisao [1, 2, 3, 4].

Antitijela postoje i patolozi ih promatraju

“Dva liječnika iz Italije su pitali postoje li specifična monoklonska antitijela koja možemo upotrijebiti u svom patološkom radu kako bi dokazali da je Corona virus prisutan. Postoji li takvo antitijelo koje je izolirano? Dr. Moch je odgovorio da takvo monoklonsko antitijelo nije izolirano – oni trenutno ne znaju za postojanje takvog antitijela.”

Ovaj dio navodnog upita i odgovora dr. Mocha ne može se naći na snimci webinara dostupnoj na YouTube kanalu ESP-a.

Iz ESP-a su poručili da su monoklonska antitijela koja mogu identificirati različite komponente novog koronavirusa (SARS-CoV-2) dostupna [1, 2] te ih patolozi koriste kako bi dokazali prisutnost virusa u tjelesnim tkivima pomoću imunohistokemije i imunofluorescencije.

“Druge tehnike (poput in situ hibridizacije i RT-PCR) mogu otkriti virusnu RNK u tkivima. Uz to, elektronska mikroskopija uredno omogućuje vizualizaciju virusa okrunjenog “šiljkom” (otuda i naziv koronavirus) u oboljelim organima. Slike koronavirusa koje su promatrali patolozi u ljudskim tkivima mogu se vidjeti u člancima M. Ackerman i suradnici (NEJM 2020), I. Colmenero i suradnici (Brit J Dermatol 2020), V.G. Puelles i suradnici (NEJM 2020) i Z. Varga i suradnici (Lancet 2020), između ostalih”, naveli su iz ESP-a, dodavši da ovim odgovorima ukratko rezimiraju službeno stajalište ESP-a, “koje nije odgovorno za tvrdnje i mišljenja svojih pojedinačnih članova”.

Virus je izoliran, među ostalim i na Institutu Ruđer Bošković

Health Feedback navodi kako je Aleksov iskoristio tvrdnju o monoklonskim antitijelima kao “odskočnu dasku” za druge netočne tvrdnje vezane uz patološke nalaze preminulih od Covida-19 i razvoj budućeg cjepiva.

“Ako kod preminulih ne postoje antitijela na COVID, kako možemo znati i biti 100% sigurni da novi virus SARS-CoV2 uopće postoji obzirom da nije prošao Kochove postulate i nikada nije bio izoliran?”

Postoji više dokaza kako je virus SARS-CoV-2 uspješno izoliran u više država, pa tako i u Hrvatskoj (Institut Ruđer Bošković). Faktograf se već bavio sličnim netočnim tvrdnjama da virus nije izoliran, tj. da nije dokazano njegovo postojanje.

Kochovi postulati skup su kriterija koji se koriste za utvrđivanje je li određeni mikroorganizam uzrok bolesti. Prvotno ih je razvio Robert Koch, njemački liječnik koji je 1905. dobio Nobelovu nagradu za medicinu za svoj rad na tuberkulozi. Iako ovi postulati ostaju važan temelj za utvrđivanje uzroka zarazne bolesti i danas, znanstvenici su – kao i sam Koch nakon što je otkrio asimptomatske kliconoše kolere, a potom i tifoidne vrućice – prepoznali da u tim kriterijima postoje ograničenja [1, 2, 3].

Unatoč tim ograničenjima, mnoge objavljene studije zapravo su već pokazale da SARS-CoV-2 ispunjava Kochove postulate, kazao je za Health Feedback Ian Lipkin, profesor epidemiologije sa Sveučilišta Columbia [1, 2, 3]. Konkretno, znanstvenici su izolirali SARS-CoV-2 iz uzoraka zaraženih pacijenata, razmnožili ga u staničnim kulturama u laboratoriju i zarazili primate s uzgojenim virusom. Zaraženi primati pokazali su iste znakove oboljenja od Covida-19 kao i ljudi, uključujući oštećenje pluća i upalu pluća.

Obdukcije nisu zabranjene

“U ovom slučaju, sada imamo WHO koji ne želi da napravimo obdukcije. Nije mi jasno zašto WHO ne želi da napravimo obdukcije kad trebamo dokazati koja je snaga virusa…”

Svjetska zdravstvena organizacija nije zabranila obdukcije i Aleksov ne daje dokaze koji bi podržali ovu tvrdnju. Štoviše, spomenuti ESP-ov webinar otvoreno raspravlja o nalazima obdukcija preminulih zaraženih osoba, a okupljeni patolozi SZO spominju u raspravi o tome jesu li propisane mjere za obavljanje obdukcija prestroge. Nadalje, objavljeno je nekoliko studija o nalazima obdukcije preminulih od Covida-19 iz zemalja poput SAD-a, Njemačke i Kine [1, 2, 3, 4].

Tvrdnje dr. Aleksova demantirala je i njegova prethodnica na čelu Bugarske patološke asocijacije, prof. Margarita Kamenova. U intervjuu za magazin Club Z pojasnila je da je u Bugarskoj obavljeno najmanje sedam obdukcija zaraženih preminulih osoba (ne tri, kako tvrdi Aleksov), kao i kriterije po kojima se navodi je li netko umro od SARS-CoV-2.

“Dijagnoza se pojašnjava na kliničkoj razini s nizom dokaza: pozitivan SARS-CoV-2 test, vrlo tipične kliničke manifestacije s jakim nedostatkom daha i težinom u predjelu prsnog koša, teško izdisanje, karakteristične rendgenske snimke za difuzne promjene pluća, laboratorijski parametri koji pokazuju upalni proces uzrokovan virusnom infekcijom. Kombinacija ovih i drugih promjena jasno pokazuje kada je Covid-19 bio uzrok smrti. Želim naglasiti da mi patolozi imamo vrlo jasne standarde formuliranja što je temeljna bolest, što su prethodno postojeće bolesti i što je uzrok smrti”, rekla je Kamenova.

Faktograf je već demantirao tvrdnje da je SZO zabranila obdukcije, a ovdje upućujemo i na čitanje 12 stranica smjernica za postupanje u djelatnosti patologije Hrvatskog društva za patologiju i sudsku medicinu, koje također opisuju kako se i u kojim slučajevima obdukcija provodi te se Covid-19 navodi kao uzrok smrti.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.