Aktualno

LIVE BLOG: Stanje demokracije i građanskih prava, kolovoz 2020.

Pandemija novog koronavirusa u zadnjim je mjesecima na razne načine promijenila svijet.

Autoritarni vođe potrudili su se uzeti još više ovlasti, prostor demokratske participacije u donošenju važnih odluka je smanjen, normalizirana je ideja nadzora nad građanima u svrhu suzbijanja virusa… Ispunila su se predviđanja epidemiologa da su karantenske mjere najefikasnije sredstvo sprečavanja širenja bolesti, ali cijena lockdowna bit će globalna recesija.

Gospodarska kriza koja slijedi kao posljedica pandemije usmjerit će svijet u narednim desetljećima.

Kad smo započinjali ovaj live blog u ožujku zapitali smo se kako će izgledati svijet nakon koronavirusa, što će biti „novo normalno“?

Odgovor na to pitanje još nije jasan. Faktograf će stoga i u mjesecima koji su pred nama pratiti politička zbivanja koja će utjecati na demokratske procese i ljudska prava, kao i relevantna mišljenja promatrača tih zbivanja. Kao i dosad (ožujaktravanjsvibanj, lipanj, srpanj) koncentrirat ćemo se na područje Hrvatske, naše regije i Europske unije, ali donosit ćemo i relevantne informacije iz svijeta.

19. kolovoz

Europska unija zaprijetila je sankcijama protiv onih koji su umiješani u izborne prijevare u Bjelorusiji. Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je na kraju izvanrednog summita europskih vođa da Europska unija ne priznaje rezultate bjeloruskih predsjedničkih izbora te da će ubrzo nametnuti sankcije uključenima u izbornu prijevaru i represiju nad prosvjednicima. Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko tvrdi da je pobijedio na izborima 9. kolovoza s 80 posto, dok oporba navodi da je riječ o izbornoj prijevari te od proglašenja rezultata izbora traju prosvjedi protiv Lukašenka koji već 26 godina čvrstom rukom vlada Bjelorusijom. Europska komisija će pak 53 milijuna eura namijenjenih bjeloruskim vlastima preusmjeriti civilnom društvu, prosvjednicima žrtvama nasilja i borbi protiv pandemije koronavirusa u toj zemlji, rekla je čelnica Komisije Ursula von der Leyen.

Pandemija koronavirusa trebala bi biti prilika za stvaranje poštenijeg i zelenijeg društva, rekao je papa Franjo i upozorio protiv povratka na staro “normalno”. “Svi smo zabrinuti za socijalne posljedice pandemije, svi mi. Mnogi se žele vratiti u normalu i pokrenuti ekonomske aktivnosti”, rekao je na ovotjednoj općoj audijenciji, dodavši kako to normalno ne bi trebalo uključivati socijalnu nepravdu i štetu okolišu. “Danas imamo priliku izgraditi nešto drugačije”, kazao je. Papa je upozorio da napori dobrotvornih organizacija nisu dovoljni za pomoć siromašnima i pozvao je na pošteniji model gospodarskog razvoja koji bi se trebao baviti temeljnim uzrocima nejednakosti. Dodao je da cjepivo protiv covida-19 treba biti dostupno svima. “Bilo bi žalosno ako bi prednost za cjepivo dobili najbogatiji”, rekao je (N1).

Šesteročlana organizirana kriminalna skupina uhićena je u srijedu u Srbiji pod sumnjom da su njezini pripadnici od siječnja ove godine izrađivali zainteresiranim osobama krivotvorene osobne isprave i više desetina lažnih rezultata PCR testova na Covid 19 (N1).

17. kolovoz

Novi Zeland odlučio je odgoditi parlamentarne izbore za mjesec dana nakon što su se u zemlji pojavili novi slučajevi koronavirusa, objavila je premijerka Jacinda Ardern. Izbori su se trebali održati 19. rujna, ali su sada premješteni na 17. listopada. Novi Zeland u utorak je zabilježio nove slučajeve Covida-19, nakon više od 100 dana bez lokalnog prijenosa. Ta zemlja ima ukupno 1622 slučaja koronavirusa i 22 smrtna slučaja, a Svjetska zdravstvena organizacija navela ju je kao primjer jer je uspješno zaustavila širenje među populacijom. Paralelno s izborima održat će se i referendumi o legalizaciji eutanazije i kanabisa (HRT).

 

12. kolovoz

Facebook je unaprijedio svoje standarde vezane za govor mržnje te će sa svojih društvenih mreža početi uklanjati uvredljive karikature Židova i crnaca. U razdoblju između travnja i lipnja Facebook je uklonio više od 22 milijuna objava koje su sadržavale govor mržnje. U prva tri mjeseca 2020. godine broj objava uklonjenih zbog govora mržnje bio je skoro duplo manji (Politico). Ovi podaci još jednom pokazuju da količina govora mržnje u javnom prostoru raste zajedno s količinom dezinformacija.

11. kolovoz

Vladimir Putin objavio je da je Rusija odobrila cjepivo protiv novog koronavirusa (Interfax). Rusko cjepivo dobilo je odobrenje iako nije prošlo potrebne kliničke testove, pa nema ni potvrde da je cjepivo doista učinkovito i sigurno za korištenje (The New York Times). Rusija najavljuje da će pokrenuti masovnu kampanju vakcinacije stanovništva već u listopadu (RIA).

Vlasti u Bjelorusiji brutalno tuku i neosnovano hapse prosvjednike koji optužuju dugogodišnjeg autokrata Aleksandra Lukašenka za krađu izbora (The Telegraph). Među nestalima je novinar Maksim Solopov, koji je pretučen i uhićen u Minsku (Meduza). Twitter je objavio da bjeloruske vlasti onemogućuju prosvjednicima pristup ovoj društvenoj mreži. Njemačka prijeti sankcijama protiv Bjelorusije jer sumnjaju da je Lukašenko ukrao izbore (DW). Europski povjerenici za proširenje i vanjske poslove osudili su nasilje te zatražili puštanje svih privedenih i pravedno brojanje glasova.

10. kolovoz

Nakon održanih predsjedničkih izbora u Bjelorusiji došlo je do sukoba prosvjednika i policije. Neslužbeni rezultati pokazuju da je autoritarni bjeloruski vođa Aleksandar Lukašenko dobio oko 80 posto glasova. Prosvjednici optužuju Lukašenka za krađu izbora (Euronews).

U Bugarskoj već mjesec dana traju prosvjedi kojima se traži ostavka premijera Bojka Borisova i njegove vlade, kao i glavnog državnog odvjetnika (Radio Bugarska). Prosvjednici traže ostavku vlasti zbog sumnji u korupciju. Borisov je poručio da razmišlja o ostavci (Sofia Globe).

7. kolovoz

Časopis Time na svojim je stranicama objavio analizu o učinku pandemije Covida-19 na izborne procese. Naglašavaju problem nastojanja autoritarnih režima da iskoriste pandemiju kako bi učvrstili vlast.

6. kolovoz

Facebook je po prvi put sa svoje društvene mreže uklonio dezinformirajuću objavu američkog predsjednika Donalda Trumpa. Trumpu je uklonjena objava u kojoj je tvrdio da su djeca “gotovo imuna” na Covid-19 (The Guardian).

Katalin Cseh, mađarska eurozastupnica koja je u Europskom parlamentu članica liberalnog bloka, za Politico je napisala kolumnu u kojoj tvrdi da se slobodne medije u njenoj državi samo javno financiranje može spasiti od propadanja.

4. kolovoz

Europska unija ne uspijeva pronaći načine da zaustavi urušavanje medijskih sloboda u Mađarskoj. Stanje medija u Mađarskoj ponovo je postala tema u Briselu nakon što je Index.hu, jedan od zadnjih nezavisnih medija u Mađarskoj, stavljen pod kontrolu režima Viktora Orbana (Politico).

U Bjelorusiji se stvara snažan otpor režimu predsjednika Aleksandra Lukašenka, autokrata poznatog po izbornim krađama koji vlada Bjelorusijom od 1994. godine. Lukašenko je među svjetskim liderima koji su odbili ozbiljno shvatiti prijetnju pandemije Covida-19, što je osnažilo protukandidatkinju Svetlanu Tikhanovskaju, koja se na izborima uopće nije namjeravala kandidirati. Za predsjednicu se kandidirala u znak protesta, nakon što je Lukašenkov režim zabranio kandidatururu njenog supruga Sergeja i poslao ga u zatvor. Izbori u Bjelorusiji održavaju se u nedjelju 9. kolovoza (BBC).

3. kolovoz

Pandemija Covida-19 u Makedoniji izaziva porast govora mržnje, javlja Balkan Insight. Isti izvor ranije je objavio kako se u Albaniji epidemija koristi kao izlika za urušavanje medijskih sloboda.

Prosvjednici u Izraelu traže ostavku premijera Benjamina Netanyahua, optuženog za korupciju. On im odgovara da pokušavaju zgaziti izraelsku demokraciju (Al Jazeera).

2. kolovoz

Državama koje ne poštuju vladavinu prava trebao bi biti uskraćen novac iz zajedničkog europskog fonda za oporavak od štete uzrokovane pandemijom novog koronavirusa, izjavio je francuski ministar za europske poslove u intervjuu za FT. Vezivanju isplate novca uz poštivanje vladavine prava najviše se opiru Mađarska i Poljska.

Gospodarska kriza izazvana pandemijom koronavirusa mogla bi biti najgora u novijoj povijesti, gora čak i od velike depresije, pokazuju brojke o kretanju europskog gospodarstva (Politico).

1. kolovoz

Rusija pokušava utjecati na ishod američkih predsjedničkih izbora šireći dezinformacije o pandemiji novog koronavirusa, piše The New York Times pozivajući se na izvještaje američkih obavještajnih službi.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.