Razotkriveno

Nixon nije bespomoćno gledao u Tita koji krši zabranu pušenja u Bijeloj kući. Pravilo nije postojalo

Ispravak: Prva verzija ovog članka pogrešno je naslovljena “Nixon nije bespomoćno gledao u Tita koji krši zabranu nepušenja u Bijeloj kući. Pravilo nije postojalo”. Nakon upozorenja čitatelja, grešku smo ispravili. Zahvaljujemo na upozorenju i ispričavamo se zbog nenamjerne pogreške.

Facebookom se širi fotografija Josipa Broza Tita i Richarda Nixona, 37. američkog predsjednika, iz 1971., a snimljena u Bijeloj kući. Fotografiju prati netočna tvrdnja da je Josip Broz Tito pušio cigaru tijekom tog susreta iako je pušenje cigareta u Bijeloj kući zabranjeno još 1946. godine. Fotografija perpetuira mit da se Titu američki predsjednik Nixon nije usudio usprotiviti.

Mit koji ne izumire

Fotografiju koja se širi Facebookom možete vidjeti niže, a primjer jedne takve objave arhiviran je ovdje.

Gerald R. Ford, 38. američki predsjednik, koji je na toj poziciji naslijedio Richarda Nixona također je pušio cigarete, odnosno lulu u Bijeloj kući. Vidljivo je to na fotografijama u arhivima Kongresne knjižnice. Fotografija gdje taj američki predsjednik drži u ustima lulu, sjedeći za stolom u Ovalnom uredu, dostupna je ovdje.

Tito opet puši cigaru u Bijeloj kući

Josip Broz Tito Bijelu kuću posjetio je i 1978. godine, a fotografiju gdje puši cigaru u Ovalnom uredu uz Jimmya Cartera, 39. američkog predsjednika, možete vidjeti niže.

Zabrana pušenja uvedena u administraciji Clintona

U izvještaju  The New York Timesa, objavljenog u veljači 1993. nižu se i drugi američki predsjednici koji nisu zabranili pušenje cigareta u Bijeloj kući – sve do Billa Clintona, 42. američkog predsjednika. Tada je, 1993. godine, zabrana postala službena.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.