Razotkriveno

Ne, ova ilustracija ne zove se “Život 2022.” i ne predviđa socijalno distanciranje

Foto: Domenica del Corriere

Ilustracija koja se širi Facebookom, a prikazuje ljude u staklenim zvonima koji se voze na vozilima nalik motorima, ne predviđa mjere socijalne distance za 2022. godinu, kako se pogrešno sugerira.

Primjeri objave koja se dijeli po Facebooku arhivirani su ovdje  i ovdje, a završila je i kao zanimljivost na pojedinim portalima (primjer arhiviran ovdje).

Kakve se manipulacije fotografijom šire

Ovu sliku naslikao je 1962 Walter Molino i zove se Život 2022.”, navodi se u tekstu uz ilustraciju.

Autor ilustracije zaista je talijanski ilustrator Walter Molino. Ilustracija je objavljena 16. prosinca 1962. u 50. broju talijanskog tjednika La Domenica del Corriere. Ilustracija je poslužila za članak koji se bavio futurističkim rješenjima za sve veće prometne gužve, a Molino je predlagao vozilo nazvano “singoletta”. Odnosno, motorizirano vozilo na četiri kola, sa staklenim zvonom koje bi vozača štitilo u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta.

No, u tekstu objavljenom 1962. godine ne spominje se 2022. godine, nego nedefinirana budućnost, kako napominju fact-checkeri sa Snopesa, AFP-a i India Today. Ista ilustracija, sa sličnim ili identičnim netočnim tvrdnjama širila se diljem svijeta.

Na internetu se mogu naći i dva zanimljiva zapisa talijanskog novinara Edoarda Poete o “singoletti”. Poeta navodi kako je naslovnica pedesetog broja La Domenica del Corriere prikazivala ilustraciju čovjeka koji je, usred prometne gužve u New Yorku, izašao iz auta i hodao preko zaustavljenih automobila. Molino je nacrtao istu ulicu, ali s novim vozilima koja bi smanjila gužve na prometnicama.

“Predviđanja” koja su razotkrivena

Nadalje, Molino je ilustrirao ono što mu je bilo zadano – ideju “singolette” osmislio je talijanski novinar Franco Bandini, koji je članak potpisao pseudonimom Cesare Armano.

Pandemija koronavirusa dovela je do iščitavanja “predviđanja” ili “upozorenja” tamo gdje ih nema: Faktograf je pisao kako Simpsoni nisu upozorili svijet na koronavirus niti je otvaranje Olimpijskih igara u Londonu najavilo ‘corona virus prevaru’. Faktografov partnerski portal Raskrinkavanje.ba demantirao je pak manipulacije kako je roman američkog autora Deana Koontza pod nazivom “Oči tame” (eng. The Eyes of Darkness) iz 1981. godine predvidio koronavirus.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.