Ocjena točnosti

Zastupnici u Saboru negiraju činjenicu da je sud proglasio Tuđmana sudionikom zločinačkog pothvata

Više zastupnika u Saboru negiralo je činjenicu da je Haški sud označio Franju Tuđmana sudionikom zločinačkog pothvata.

“Je li prikladno ime novog sveučilišta Franjo Tuđman, s obzirom da je Međunarodni kazneni sud utvrdio da je Franjo Tuđman sudjelovao u udruženom zločinačkom poduhvatu?”.

Citirano je pitanje ministru obrane Mariju Banožiću u Saboru postavila zastupnica Radničke fronte (RF) Katarina Peović (Index.hr, 24sata, Hina/JL). Više saborskih zastupnika različitih stranaka desnice prosvjedovalo je zbog pitanja zastupnice RF-a.

HDZ-ov Željko Reiner tvrdio je da je “sramotno i besprizorno” tako govoriti o Tuđmanu. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je da tvrdnje zastupnice Peović nisu točne.

Marijan Pavliček (HKS) tražio je da se Peović zabrani govoriti, tj. da je se udalji sa saborske sjednice. Hrvoje Zekanović (HS) rekao je da se radi o “najskandaloznijoj izjavi u povijesti Sabora”.

Haški sud: Tuđman je sudjelovao u zločinačkom pothvatu

Tvrdnja Katarine Peović je, međutim, činjenično točna. Međunarodni kazneni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, kolokvijalno poznatiji kao Haški sud, doista je označio Franju Tuđmana sudionikom u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio da se Hrvatskoj pripoji teritorij susjedne Bosne i Hercegovine.

Konstatacija da je Tuđman sudjelovao u zločinačkom pothvatu iznesena je u presudi tzv. hercegbosanskoj šestorci, o čemu je Faktograf već pisao (1, 2).

Najprije je 2013. prvostupanjsko vijeće utvrdilo da je Tuđman, zajedno s Gojkom Šuškom, Jankom Bobetkom, Matom Bobanom i tzv. hercegbosanskom šestorkom, sudjelovao u zločinačkom udruživanju s ciljem etničkog čišćenja dijela Hercegovine i pripojenja istog teritorija Republici Hrvatskoj.

Potvrđeno je to 2017. godine drugostupanjskom presudom Haškog suda, u kojoj su na 1400 stranica detaljno elaborirani dokazi da je ujedinjeni zločinački pothvat postojao, kao i da je prvi hrvatski predsjednik u tom pothvatu sudjelovao (1. dio presude, 2. dio presude, 3. dio presude).

Tuđman umro netom prije nego je podignuta optužnica

Franjo Tuđman umro je 1999. godine, a obje su spomenute presude u procesu tzv. hercegbosanskoj šestorci donesene godinama kasnije. Tuđmanu se nije sudilo za ratne zločine dok je bio živ, što znači da nije dobio priliku da se brani od optužbi za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu pa ga se stoga formalno-pravno ne može smatrati osuđenim ratnim zločincem, bez obzira na to što je njegova odgovornost utvrđena u presudi ljudima za koje se smatra da su mu bili podređeni.

Međutim, zastupnica RF-a i nije Tuđmana nazvala zločincem, što su joj netočno predbacili mnogi koji su kritizirali njen istup, već je točno primijetila da se radi o zaključku Međunarodnog kaznenog suda, čiju je nadležnost za procesiranje ratnih zločina počinjenih tijekom ratnih devedesetih Hrvatska prihvatila.

Također, poznata je činjenica da je Haški sud pripremao optužnicu zbog ratnih zločina protiv Franje Tuđmana. Javno je to u intervjuu za CNN 2001. godine potvrdila tadašnja glavna haška tužiteljica Carla del Ponte, kazavši da je Tuđman umro netom prije nego što je optužnica trebala biti podignuta.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.