Aktualno

Novcima iz državnog proračuna, Hrvatski zavod za zapošljavanje uređuje zgradu Žužulove Školske knjige

Wikipedija

Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ), iako nema suglasnost za zakup poslovnog prostora u Savskoj cesti 64 za tekuću godinu, ulaže u tu nekretninu. Ovih dana uređuje se vanjska stolarija na nekadašnjoj zgradi Geofizike koja je dijelom bila u vlasništvu, a dijelom u dugoročnom najmu Školske knjige u vlasništvu Ante Žužula i u kojoj se HZZ nalazi od sredine 2019. godine.

Posao izmjene prozora na zgradi u kojoj je zavod, kako su nam odgovorili iz HZZ-a, košta 197,8 tisuća kuna bez PDV-a. S uračunatim PDV-om, HZZ će isporuku i montažu prozora na poslovnom prostoru u najmu platiti 247,25 tisuća kuna. Radove na vanjskoj stolariji, „sukladno zaključenom ugovoru“, obavlja Bravarsko poduzeće Čelik iz Dugog Sela.

No, u HZZ-u ne vide ništa sporno u tome što ulažu u poslovni prostor kojeg unajmljuju, a nemaju suglasnost za njegov najam u ovoj godini.

Na naš upit odgovaraju kako informacija o tome da im je bivše Ministarstvo državne imovine odbilo dati suglasnost za najam prostora bivše Geofizike „nije točna“. Objašnjavaju kako je „tadašnje Ministarstvo državne imovine Hrvatskom zavodu za zapošljavanje svojom Odlukom, klasa: 372-03/18-02/251 od 30. listopada 2018. godine, izdalo suglasnost za zaključenje ugovora o zakupu sa zakupodavcem Školska knjiga d.d. na određeno vrijeme od 1 (jedne) godine počevši od dana primopredaje poslovnog prostora“. Prije isteka ugovora, dodaju, obratili su se „navedenom Ministarstvu“ te je zatražena suglasnost za zaključenje ugovora za sljedeće ugovorno razdoblje.„Postupak ishođenja predmetne suglasnosti je još uvijek u tijeku te očekujemo da ćemo istu uskoro dobiti“, objašnjavaju iz HZZ-a.

Bez obzira hoće li željeni dokument uskoro dobiti, činjenica je da HZZ od početka 2020. godine dakle više od 10 i pol mjeseci plaća najam prostora, a da za to nema suglasnost resornog ministarstva.

Promijenio se ministar

Nekadašnje Ministarstvo državne imovine koje je vodio Mario Banožić (trenutno ministar obrane) još je krajem prošle godine odbilo dati suglasnost HZZ-u za najam proslovnog prostora u Savskoj 64 za tekuću godinu te su tražili dodatno očitovanje. Kao što smo ranije pisali, ministarstvo je sredinom ožujka ove godine dobilo očitovanje HZZ-a, ali njime nije bilo zadovoljno te su zatražili „dodatnu dokumentaciju i obrazloženje“ kako bi nakon utvrđivanja svih činjenica donijeli odluku.

Tada u ministarstvu nisu željeli govoriti o prijeporima preseljenja HZZ-a u prostor za kojeg mjesečno plaćaju 25.141,57 eura s uključenim PDV-om, a tu je i dodatni trošak čišćenja unajmljenog prostora od 8.742 eura s PDV-om. Ukupni trošak mjesečnog najma prostora za Središnji ured HZZ-a tako iznosi gotovo 33,9 tisuća eura mjesečno.

Neslužbeno se moglo čuti da nije sporna samo cijena najma već cijeli poslovni dogovor s obzirom da je Geofizika u stečaju od lipnja 2018. godine te Žužul dio njenog poslovnog prostora unajmljuje, a dio je u vlasništvu Školske knjige stečenom na osnovu duga. Tako je i HZZ u podnajmu prostora, a taj podatak nisu skrivali te su ranije objašnjavali kako Školska knjiga ima „prostor u zakupu s pravom podzakupa“.

No, od proljeća kada je tadašnje Ministarstvo državne imovine zatražilo dodatna objašnjenja državne burze za zapošljavanje, okolnosti su se promijenile. Nakon parlamentarnih izbora to je ministarstvo izgubilo samostalnost, odnosno spojeno je s graditeljstvom u Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne uprave. Tako je sada za izdavanje suglasnosti HZZ-u za najam prostora zaduženo ministarstvo koje vodi Darko Horvat.

I sam status Geofizike se promijenio.Trgovački sud je u studenom prošle godine donio rješenje o „prodaji u stečajnom postupku nekretnine stečajnog dužnika GEOFIZIKA“. Koncem siječnja ove godine donesen je i Zaključak o prodaji nekretnine u Savskoj 64 te je utvrđeno da je vrijednost te nekretnine 22,85 milijuna kuna, dok je početna cijena nadmetanja bila 17,139 milijuna kuna.

Prodaju nekretnine provela je Financijska agencija (Fina) elektroničkom javnom dražbom. Kako je Trgovački sud utvrdio, na prvoj dražbi nekretnina se ne može prodati ispod „3/4 utvrđene vrijednosti, na drugoj dražbi ispod 1/2 utvrđene vrijednosti, na trećoj dražbi ispod 1/4 utvrđene vrijednosti“, dok na četvrtoj dražbi početna cijena iznosi jednu kunu.

Zgrada Geofizike prodana je Školskoj knjizi, a HZZ je uređuje

Zgrada Geofizike prodana je na drugoj elektroničkoj dražbi zaključenoj 19. kolovoza 2020. godine, a jedini ponuditelj je bila Žužulova Školska knjiga. Ponuda vrijedna 17,339 milijuna kuna ocijenjena je valjanom.

Sama „Školska knjiga“ je u dokumentaciji stečajnog postupka nad Geofizikom i prodajom proslovnog prostora navela kako su njena potraživanja od te tvrtke veća od 65 milijuna kuna.

Aktualna izmjena vanjske stolarije nije jedini trošak uređenja unajmljenog prostora na trošak Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

„Hrvatski zavod za zapošljavanje u 2018. i 2019. godini uložio je 1.233.505,86 kn bez PDV-a u građevinske radove koji su bili nužni kako bi se prostor u potpunosti prilagodio potrebama poslovanja Zavoda“, navode iz HZZ-a na naš upit.

1,8 milijuna kuna za preuređenje

Drugim riječima, trošak uređenja poslovnog prostora u najmu, bez izmjene vanjske stolarije, koštao je više od 1,54 milijuna kuna. S aktualnim radovima, taj trošak se penje do nepunih 1,8 milijuna kuna.

Kako navode iz HZZ-a, ta su sredstva uložena u građevinske radove koji su bili nužni kako bi se prostor u potpunosti prilagodio potrebama njihova poslovanja.

„Naime, budući da predmetni poslovni prostor nije sadržavao prostoriju adekvatnu za odlaganje arhivske građe, dio podruma je građevinskim radovima prenamijenjen u arhivsko spremište i to na način predviđen preporukama za uređenje spremišta arhiva i pismohrana. Isto tako, nekoliko ureda je prenamijenjeno u dvoranu za sastanke te su izvedeni i ostali građevinski radovi vezani uz funkcionalnost prostora“, objašnjavaju iz HZZ-a.

Hrvatski zavod za zapošljavanje tako je u unajmljeni prostor, a za najam u 2020. godini još nema suglasnosti resornog ministarstva, u protekle dvije godine uložio gotovo 1,8 milijuna kuna, iako je u taj prostor trebala uložiti Školska knjiga koja je poslovni prostor dala u podnajam javnoj ustanovi.

To proizlazi iz suglasnosti za sklapanje Ugovora o zakupu poslovnog prostora za potrebe Središnjeg ureda Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje sa Školskom knjigom na razdoblje od godine dana, koju je donijelo Upravno vijeće HZZ-a u studenom 2018. godine.

U tom se dokumentu govori o razgovorima vođenim sa Školskom knjigom oko zakupa prostora Geofizike te se navodi kako je „navedeni  prostor, uz određenu renovaciju od strane Školske knjige, ocijenjen kao optimalan za potrebe Zavoda“. Nadalje, „(…) terenskim pregledom prostora stručna služba Zavoda definirala je na koji način je prostor potrebno urediti kako bi isti bio u postupnosti adekvatan za potrebe Zavoda“ te je prijedlog „inicijalnog uređenja poslovnog prostora proslijeđen eventualnom Zakupodavcu te je isti potom pristupio renovaciji“. No, dio renovacije očito je pao na trošak HZZ-a.

Htjeli zbrinuti Odjel za ugovaranje projekata EU, a on se nije preselio u istu zgradu

Hrvatski zavod za zapošljavanje, odnosno njegov Središnji ured, osim u vlastitom prostoru u Radničkoj cesti 1 djelovao je na nekoliko lokacija. Preseljenjem u prostor Školske knjige, odnosno Geofiziku, sve službe Središnjeg ureda trebale su se naći pod istim krovom.

„Zbog potrebe dodatnog zapošljavanja u Odjelu za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije (CES OFC), kao i neadekvatnosti i manjka postojećih prostora Središnjeg ureda, odnosno dislociranih službi, potrebno je zakupiti dodatne poslovne prostore“, navedeno je, kao što smo ranije pisali, u odluci kojom se daje suglasnost za najam prostora u Savskoj ulici.

Mjesečna zakupnina od gotovo 33,9 tisuća eura s troškovima čišćenja, prema suglasnosti Upravnog vijeća koju je HZZ dobio za 2019. godinu (nakon što su dobili suglasnost Ministarstva financija i Ministarstva državne imovine koje je tada vodio Goran Marić), trebala se iskazivati „u dva odvojena računa“. Po toj odluci, nešto iznad 8,8 tisuća eura mjesečne najamnine i preko 3,1 tisuća eura za čišćenje odnosila bi se na 994,72 kvadratna metra koja na prvom i drugom katu zgrade koristiti CES OFC. Taj bi se trošak „financirao u cijelosti iz sredstava Europske unije“. Za preostalih 1.802,72 kvadratnih metara, najamnina i trošak čišćenja u ukupnom iznosu od 21.823 tisuće eura mjesečno osiguravaju se iz državnog proračuna, odnosno proračuna HZZ-a.

Unatoč najavama, sve službe Središnjeg ureda HZZ-a ipak nisu pod istim krovom. Odjel za financiranje i ugovaranje projekata EU unajmio je prostor u poslovnom centru u Radničkoj cesti 177.

 

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.