Faktograf.hr

Samo činjenice

Ministrica Marija Vučković i zastupnici Miro Bulj i Martina Grman Kizivat netočno o potrošnji ribe

Resorna ministrica ispravno je detektirala trend porasta konzumacije ribe, ali niti ona nije u saborskoj raspravi baratala točnim brojkama.
Elle Katie (Pixabay)

Tijekom saborske rasprave o konačnom prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akvakulturi kao tema su se nametnule prehrambene navike građana Hrvatske, odnosno potrošnja ribe po glavi stanovnika, pri čemu su pojedini saborski zastupnici iznosili netočne podatke, a ni sama resorna ministrica Marija Vučković nije bila precizna u brojci.

“Visoka cijena ribe i nedostatak jeftine ribe na tržnicama, primjerice srdele, kao i niska svijest o konzumaciji ribe rezultira činjenicom da hrvatski građani pojedu godišnje osam do devet kilograma ribe, dok je EU prosjek 25 kilograma po stanovniku godišnje“, ustvrdila je Martina Grman Kizivat, saborska zastupnica SDP-a (sjednica Sabora, od 1:06).

Tom se temom pozabavio i Miro Bulj, saborski zastupnik Mosta.

„Po meni je najveći problem što Hrvati vrlo malo konzumiraju ribe. Da li je to zbog cijene ili nečeg drugog, ali osam do devet kilograma prema usporedbi prosjeka EU 25,5 kilograma, a Portugal 55 kilograma, nešto manje Španjolska i ostale Mediteranske zemlje…“, kazao je Bulj (sjednica Sabora od 1:09).

Oporbenim zastupnicima odgovorila je Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.

„(…) Druga neistina koju želim reći je neistina koja se uporno ponavlja o potrošnji ribe u Hrvatskoj po glavi stanovnika – između osam i devet kilograma. Ja jučer na odboru nisam rekla točan podatak jer sam rekla da ga je potrebno provjeriti, ali ću ga sad ovdje reći. On je 18,4 kilograma po glavi stanovnika. On raste, a mi zbog načela opreznosti, mišljenja različitih znanstvenika, taj podatak dodatno provjeravamo“, ustvrdila je Marija Vučković, ministrica poljoprivrede (sjednica Sabora od 1:39:28).

Ni ministrica poljoprivrede, a ni dvoje saborskih zastupnika nisu iznijeli točne podatke o potrošnji ribe po glavi stanovnika u Hrvatskoj, odnosno prosječnoj potrošnji na razini Europske unije (EU) te zemljama Mediterana koje navode.

Prema zadnjim podacima Europske komisije, odnosno Europskog tržišnog opservatorija za ribarstvo i akvakulturu (EUMOFA), prosječna potrošnja ribe i ostalih proizvoda akvakulture u EU bila je 24,36 kilograma na razini 2018. godine. U odnosu na godinu ranije, potrošnja ribe po glavi stanovnika u EU lagano je pala. Naime, u 2017. godini svaki je Europljanin godišnje prosječno konzumirao 24,4 kilograma ribe i ostalih proizvoda akvakulture.

Hrvatska je po potrošnji ribe po glavi stanovnika ispod prosjeka EU, iako se iz godine u godinu bilježi rast potrošnje. Na razini 2018. godine, u Hrvatskoj je potrošnja ribe po glavi stanovnika na godišnjoj razini bila 19,19 kilograma.

U godinu dana u Hrvatskoj je prosječna potrošnja ribe po glavi stanovnika porasla šest posto prema podacima EUMOF-a. Naime, u 2017. godini u Hrvatskoj je potrošnja ribe po glavi stanovnika bila na razini 18,7 kilograma po glavi stanovnika. Usporedbe radi u 2015. i 2016. godini u Hrvatskoj je svaki građanin godišnje konzumirao prosječno 17,1 kilogram ribe.

Portugalci godišnje konzumiraju 60,92 kilograma ribe po glavi stanovnika, dok je u Španjolskoj ta potrošnja na razini 46,01 kilograma.

Zadnji podaci Europske komisije pokazuju da je u 2018. godini najveći skok u potrošnji ribe ostvarila Malta s 85,95 kilograma po glavi stanovnika godišnje. Ta je zemlja na godišnjoj razini zabilježila skok u potrošnji od 41 posto. Taj je rast, kako objašnjava EUMOFA, potaknut rastućim uvozom.

Prema podacima EUMOFA, prošle godine su građani Hrvatske prosječno po glavi stanovnika na ribu i ostale proizvode akvakulture trošili 68 eura godišnje što je u odnosu na 2018. godine rast od pet posto.

Najviše novca za ribu daju Portugalci s prosječenim izdvajanjima po glavi stanovnika od 371 eura, a najmanje Mađari s godišnjim troškom po glavi stanovnika od 15 eura. Na razini EU taj prosječni trošak godišnje iznosi 110 eura.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.