Razotkriveno

Netočne interpretacije talijanskog priloga preko Crne Gore stižu i do Hrvatske

Nakon što je javna televizija Crne Gore reaktualizirala staru dezinformaciju da je koronavirus uzgojen u laboratoriju, ista se sad širi i u Hrvatskoj.
Foto: EPA/GEOFFROY VAN DER HASSELT / POOL MAXPPP OUT

Više rubnih portala iznova je objavilo dezinformaciju o virusu SARS-CoV-2 koja se širila u ožujku 2020. godine, pozivajući se na prilog talijanske RAI televizije objavljen 2015. godine. I ovaj put dijeli se isti prilog, ali s netočnim prijevodom onog što je izvorno rečeno.

Film i Rai 3

Tekst i video, pod naslovom “Zar je ovo moguće? Tko je ovdje lud? Dokle će nas obmanjivati? 2015. sve o Covidu u filmu prikazala talijanska Rai 3” objavljeni su na portalu Logično (arhiviran ovdje), a potom su ih prenijele i druge stranice (arhivirano ovdje i ovdje). Video je arhiviran ovdje. Objave, prema podacima servisa Crowdtangle, imaju tisuće interakcija.

Podsjetimo, Faktograf je već u ožujku analizirao prilog objavljen na RAI-ju: objasnili smo da prilog ne dokazuje da su Kinezi “pustili” koronavirus i podsjetili da se znanstvenici slažu da je SARS-CoV-2 nastao u prirodi, ne u laboratoriju.

Video koji se sada dijeli (a ne film, kako se u naslovu objave navodi), a koji je inspirirao popratni tekst autorice Arne Šebalj (o čijim je i ranijim dezinformacijama Faktograf pisao ovdje), objavljen je na Radioteleviziji Crne Gore u emisiji “Korona, ostani doma” sportskog novinara i komentatora Nebojše Šofranca.

Prilog u Crnoj Gori

Šofranac je u emisiji emitirao cijeli RAI-jev prilog, no s netočnim i prilično ‘kreativnim’ prijevodom.

Ovako je na RTCG 1 sinkroniziran talijanski prilog:

“Kineski naučnici stvorili su jedan novi supervirus preko proteina izvučenih iz slijepih miševa, stavljenih na njima stari poznati virus. Naravno, to je samo jedan eksperiment, naučni, ali ipak stvorio je mnogo polemika u naučnom svijetu, medicinskom i između država. Dakle, izvući proteine iz slijepih miševa i staviti ga na njima poznati virus SARS iz 2003. i na taj način probati ga na miševima. Efekti su bili ubitačni, ali upravo je stigla i potvrda da bi ubitačan bio efekat i na čovjeka. Dakle, da li vrijedi stvoriti tako jednu veliku prijetnju, imati praktički biološko oružje lagano u svojim rukama, samo da bi se igrali nauke i eksperimenata.

A zatim netočno nastavljaju.

Dakle, tu je i stari mit o Dedalu i Ikaru, kako njegov sin nije mogao da leti, ali slijepi miševi itekako lete. U Kini ih ima puno, i eto sada su odlučili da sa njima prave eksperiment. Dakle, jedna površna stvar, jedan koronavirus iz ove porodice, ali novi koronavirus koji bi bio još opasniji, ovaj koji je stvoren u laboratoriji. Dakle, pokazao se smrtonosnim za miševe i definitivno bi bio mnogo opasan za ljudski organizam. Jednostavno, stavljanje na virus koje može uvijek da se uradi jer tih uzoraka imaju milijon, i onda evo kako bi napo ljudski organizam: preko molekula koji bi se stvorio, dakle C-H-I-O, jednostavno ušo bi u ljudska pluća i mogo da napada sve ljudske ćelije. Prije svega bilo bi teško za disanje, dakle za respiratorne organe. Naravno, potvrda još lakša za Kineze je ta da se ne bi morao koristiti miš kao posrednik u svemu tome, već bi direktno virus mogo da se pusti i napada ljudski organizam. Jednostavno su Amerikanci tražili da se ovo odmah zaustavi, da je to klasična zloupotreba i oni su eksperimente prekinuli, dakle ovo bi bilo biološko oružje, i da će Kinu staviti pod kontrolu ako ovo ne uradi. Kinezi su rekli da je samo ovo eksperiment i da bi korist bila velika. Ipak, teorija ne ubjeđuje mnoge, kakva korist kada se igraš sa ljudskim životima. Jednog dana neko bi mogo da ga izvuče iz laboratorije, i šta onda? U ovo vrijeme pametnije je ne stavljati nikakve organizme i mikroorganizme koji napadaju čovjeka jer je svijet takav da je rizik enorman”.

Točan prijevod

Ovo je, pak, točan prijevod onoga što je izrečeno u prilogu novinara Maurizija Menicuccija:

“To je eksperiment – naravno – ali brine mnoge znanstvenike; skupina kineskih istraživača cijepila je protein uzet od šišmiša u virus SARS (akutne upale pluća) dobiven od miševa. I pojavljuje se supervirus koji bi mogao utjecati na ljude. Naravno, i dalje ostaje zatvoren u laboratorijima, koristi se samo u istraživačke svrhe. No, isplati li se riskirati, stvarajući tako veliku prijetnju samo da bismo je mogli ispitati?

Rasprava o rizicima istraživanja stara je koliko i znanost. U osnovi, to je mit o Ikaru koji pada jer je sunce dodirnuo voštanim krilima koje je dizajnirao njegov otac Dedal. Rasprava je ponovno pokrenuta eksperimentom izvedenim u Kini, gdje je skupina znanstvenika uspjela razviti himeru, modificirani organizam, cijepljenjem površinskog proteina koronavirusa koji se nalazi kod šišmiša prilično uobičajene vrste, nazvane “potkovica”, na virus što uzrokuje SARS, akutnu upalu pluća. Iako u nesmrtonosnom obliku kod miševa, sumnjalo se da protein može hibrid učiniti pogodnim za zaražavanje ljudi, a eksperiment je to potvrdio. Upravo ta molekula, nazvana SHC014, omogućuje koronavirusu da se veže na naše respiratorne stanice, što pokreće sindrome. Prema istraživačima, izvorni, a još više inženjerski organizam, može zaraziti ljude izravno od šišmiša, bez prolaska kroz međuvrste poput miša. I upravo ta eventualnost pokreće puno kontroverzi. Prije samo godinu dana američka je vlada obustavila financiranje istraživanja čiji je cilj viruse učiniti zaraznijima, ali moratorij nije zaustavio rad Kineza na SARS-u, koji je već bio u poodmakloj fazi i nije se smatrao toliko opasnim; prema nekom dijelu znanstvenog svijeta i nije. Vjerojatnost da virus pređe na našu vrstu bila bi nebitna u usporedbi s koristima – obrazloženje koje pak mnogi drugi stručnjaci odbacuju. Prvo, jer je teško procijeniti odnos između rizika i koristi, i drugo zato što je osobito razumno danas ne puštati u promet organizme koji mogu pobjeći ili biti uklonjeni iz nadzora laboratorija”.

Poslali smo RTCG-u upit o tome je li ovaj prilog zaista emitiran s ovim prijevodom i tko je točno preveo talijanski prilog na ovaj način, no odgovor do zaključenja ovog teksta nismo primili.

Fact-checking u Crnoj Gori

Milica Kovačević, suradnica partnerskog fact-checking portala Raskrinkavanje.me i predsjednica Centra za demokratsku tranziciju, kaže kako su i ranije analizirali dezinformacije izrečene u ovoj emisiji.

“Nacionalni javni medijski servis, RTCG, je u toku prvog ‘zaključavanja’ u proljeće na svom prvom kanalu u veoma gledanom televizijskom terminu uživo emitovala emisiju posvećenu korona-krizi, čije je vođenje i uređivanje povjerila sportskom novinaru i komentatoru Nebojši Šofrancu.

Raskrinkavanje.me je kroz svoj rad pratilo ovu emisiju, nakon što smo počeli dobijati pritužbe gledalaca koji su nam prijavljivali da se u emisiji promovišu pesudonaučne tvrdnje i teorije zavjere. Iz ovih razloga je i Savjet Radio-televizije Crne Gore uputio primjedbe uredništvu RTCG na ovu emisiju.

Raskrinkavanje.me je u aprilu analiziralo jedno upečatljivo izdanje ove emisije, intervju u kome je jednom ekonomskom analitičaru dat petnaestominutni prostor da plasira niz dezinformacija i teorija zavjere koje su u to vrijeme već osporili svjetski fact-checkeri i ugledni mediji. Bez većeg „ometanja“ od strane voditelja, gost je uspio da ispriča teoriju o nastanku koronavirusa u Kanadi, njegovoj krađi i prenošenju u Wuhan, tvrdnje o umiješanosti Bila Gatesa i Pirbright instituta u ovu zavjeru. Čuli smo i neutemeljene tvrdnje o tome da smo virus već preležali, te da redovna šetnja četinarskom šumom štiti od ovog virusa, neosnovane sumnje u zvanične informacije o zdravlju tada zaraženog britanskog premijera, ali i promociju antivakserskih stajališta”, kaže Kovačević, napominjući da je kroz taj televizijski segment RTCG omogućila da dezinformacije “koje su se do tad mogle pronaći gotovo isključivo na marginalnim portalima i društvenim mrežama, dobiju prolaz do svih građana”.

Razotkrivene netočne teze

Faktograf je u više tekstova pisao o znanstvenom konsenzusu da virus nije stvoren u laboratoriju. Pisali smo i o tome kako je u listopadu 2014. Ured za znanost i tehnologiju Bijele kuće izdao moratorij na financiranje istraživanja dobitaka funkcije (eng. gain of function) za viruse gripe, SARS-a i MERS-a, koji je ukinut objavom novih smjernica u prosincu 2017. godine.

Članak o riziku kineskog istraživanja, kojim se bavi i RAI-jev prilog, objavljen je u časopisu Nature; sami istraživački rad dostupan je na ovoj poveznici. Nature je u ožujku 2020. godine na vrh članka postavio obavijest u kojoj stoji da se njihov tekst iz 2015. netočno i manipulativno predstavlja kao dokaz da je virus nastao u laboratoriju.

Faktograf je o ovoj dezinformaciji pisao kad se pojavila početkom pandemije Covida-19, u ožujku 2020. godine. Već tada je znanstvenicima bilo poznato da je SARS-CoV-2 nastao u prirodi, što je potvrđeno i naknadnim istraživanjima.

Ovaj tekst izrađen je u suradnji s portalom Raskrinkavanje.me. Faktograf.hr i Raskrinkavanje.me članice su regionalne SeeCheck mreže.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.