Razotkriveno

Ne, donacije za obnovu nakon potresa ne odlaze na pokrivanje javnog duga

Pomutnju je izazvala šifra "5444" koja se treba navesti ispred OIB-a uplatitelja donacije za obnovu.
Foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Društvenim mrežama šire se dezinformacije koje se odnose na financijske donacije za potresom pogođena područja koje se mogu uplatiti u Državni proračun. Pomutnju je, naime, izazvala šifra “5444” koja se treba navesti ispred OIB-a uplatitelja donacije za obnovu.

Kao dokaz da bi prikupljeni novac mogao biti preusmjeren u druge svrhe, korisnici društvenih mreža navode Pravilnik o financijskom izvještavanju u proračunskom računovodstvu u kojem pod brojem 5444 piše “Otplata glavnice primljenih zajmova od tuzemnih osiguravajućih društava izvan javnog sektora”.

“Znači li to da se ta šifra ne odnosi na obnovu potresom razorene Banovine, nego za otplatu državnih dugova?”, pita se jedan korisnik Facebooka u objavi koja je podijeljena više od 300 puta (arhivirano ovdje).

“Zaista je čudno da donacije namijenjene ljudima stradalim u potresu odlaze na pokrivanje rata javnog duga Hrvatske koji je astronomski prešao 400 milijardi KN..!”, zaključuje drugi korisnik u objavi koja je podijeljena više od 500 puta (arhivirano ovdje).

“U najnovijim dopunama koje su objavljene u službenom glasilu nema ni riječi o promjenama što se tiče donacija za akciju “Pomoć za obnovu  nakon potresa”! https://narodne-novine.nn.hr/…/2020_12_145_2800.html”, stoji u trećoj objavi od 1. siječnja koja je podijeljena više od 230 puta (arhivirano ovdje).

Odluka Vlade

U trećoj objavi, korisnica Facebooka navodi link na “najnovije dopune koje su objavljene u službenom glasilu”.

Link vodi na dopune Pravilnika o financijskom izvještavanju u proračunskom razdoblju koje se mogu naći na stranicama Narodnih novina, i koje je ministar financija Zdravko Marić potpisao 21. prosinca 2020. godine. U objavi se tvrdi kako u dokumentu koji je objavljen tjedan dana prije potresa nema ni riječi o promjenama koje se odnose na donacije za potresom stradala područja.

Na stranicama Vlade može se naći odluka od 30. prosinca 2020. koja se odnosi na otvaranje posebnog računa za donacije u akciji „Pomoć za obnovu nakon potresa”. Ista odluka može se naći i stranicama Narodnih novina.

“Kako bi se omogućilo da se putem računa Državnog proračuna Republike Hrvatske primaju uplate doniranih financijskih sredstava namijenjenih za sanaciju posljedica potresa u gradovima Petrinji, Sisku i Glini te drugim gradovima i općinama ovom Odlukom utvrđuje se broj računa na koji će se predmetne donacije uplaćivati”, stoji u odluci.

Donacije financijskih sredstava za uplatitelje iz Republike Hrvatske, stoji dalje u odluci, uplaćuju se na račun HR12 1001 0051 8630 0016 0, s pozivom na broj odobrenja HR68  5444 – OIB uplatitelja.

Objašnjenje Ministarstva

Iz Ministarstva financija, koje je ovom odlukom zaduženo za praćenje namjenskih sredstava, u odgovoru portalu Index dali su dodatno objašnjenje.

“Otvorena je nova šifra vrste prihoda ‘5444’ za koju je po ekonomskoj klasifikaciji računa otvoren i novi konto 663140003 – Donacije za potres u Sisačko-moslavačkoj županiji. Šifra vrste prihoda ne predstavlja oznaku konta iz računskog plana”, stoji u odgovoru Ministarstva financija.

Podsjetimo, nakon razornog potresa koji je pogodio područje Petrinje i Siska pojavili su se lažni računi za uplaćivanje donacija, kao i brojne lažne vijesti. O tome je Faktograf već pisao ovdje, ovdje i ovdje.

 

 

 

 

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.