Dezinformacije o koronavirusu

Regijom se širi novi dezinformirajući “dokumentarac” o pandemiji

Facebookom i drugim platformama širi se dezinformirajući video 19-minutnog monologa američke bankarice Catherine Austin Fitts.

Facebookom i drugim platformama širi se video 19-minutnog monologa američke bankarice Catherine Austin Fitts. Objavljen je na privatnom profilu (arhivirano ovdje), a dosad je podijeljen preko 2500 puta. U njemu bankarica, koja je radila i kao pomoćnica američkog tajnika za stanovanje i urbani razvoj za vrijeme presjedanja George H.W Busha, navodi niz teorija zavjera koje se vežu uz pandemiju Covida-19.

“Žena vrlo jednostavno objasnila o čemu se radi i kako utjerati veliki broj ovaca u tor a da se ne pobune …. stvoriti nevidljivoga neprijatelja !”, stoji u objavi.

Video isječak s prijevodom dio je intervjua od 48 minuta te objavljen i na stranici Dokumentarac (arhivirano ovdje), za koju smo i ranije utvrdili da je širila dezinformacije(1, 2). Link koji je naveden u tekstu vodi na nevažeću Vimeo stranicu, što govori da je video objavljen, pa izbrisan (iako se druga verzija može vidjeti ovdje).

Intervju s Austin Fitts dio je “dokumentarca” Project lockdown koji je, kako se može naći na službenoj stranici, još u izradi. Cijeli intervju se može se naći i na Youtube-u, gdje ga je pogledalo preko 170.000 ljudi. Korisnik koji je ga je objavio u komentar je napisao kako Youtube konstantno briše video s platforme te kako ga je opet morao uploadati.

Može se dokazati da virus postoji

Kroz cijeli video Austin Fitts tvrdi da centralne banke žele porobiti čovječanstvo, uvesti financijsku kontrolu i sve to uz pomoć virusa. Tvrdi da je kontrola omogućena ako se sve digitalizira pomoću aplikacije za praćenje kontakata i ako ljudi rade te idu u školu od doma. Opravdanje za takav nadzor bit će, tvrdi, bit će teorija da nas štite od  virusa.

“Savršen način je pomoću nevidljivih neprijatelja. Zato smo imali rat protiv terorizma s nevidljivim teroristima. A sada je virus savršen jer je nevidljiv. Ne možete da dokažete da ne postoji jer je nevidljiv”

Virus SARS-Cov-2 postoji, iako Austin Fitts sugerira drugačije. Riječ je o virusu koji dolazi iz skupine koronavirusa od kojih nekoliko njih uzrokuje bolesti dišnog sustava, poput SARSa i MERSa. Prvi slučajevi oboljenja od Covida-19, bolesti koju uzrokuje virus zabilježeni su u kineskom gradu Wuhan u prosincu 2019. godine (WHO).

Znanstvenici su ubrzo, promatrajući genetski sastav virusa, identificirali izvor, odnosno, njegovo porijeklo, a niti godinu dana nakon izbijanja epidemije u svijetu je počelo masovno cijepljenje.

Virus stoga nije nevidljiv. On se svakako može uočiti koristeći mikroskop, i takve fotografije se lako  mogu naći na internetu. Osim toga, znanstvenici mogu raditi i analize genoma virusa SARS-Cov-2, što je u travnju 2020.  uspjelo i interdisciplinarnom timu znanstvenika s Instituta Ruđer Bošković .

Bill Gates nas ne želi čipirati

Nadalje, tvrdi da je Covid-19 institucija nadzora neophodna za pretvaranje planete u tehnokraciju.

“U suštini vi tu inekcijama ubrizgavate u telo materijale koji stvarju ekvivalent operativnog sustava, pošto svi znaju ideju Mikrosofta, gde morate na svom kompjuteru da preuzmete operativni sustav što omogućuje Mikrosoftu i drugim igračima da uđu u vaš računar i onda svakog meseca ili drugog ili trećeg morate da ažurirate zbog virusa.. Ubrizgavate materijale u svoje tijelo koji u suštini stvaraju ekvivalent operativnog sistema i prijemnika i onda bukvalno svakoga možete da povežete sa Cloud-om”, govori Catherine Austin Fitts.

Nadalje, spominje kako je već napisala članak u kojem je spomenula kako osnivač Microsofta Bill Gates želi ubaciti operativni sustav u naše tijelo, sve koristeći virus kao izgovor. Napominje i kako se, prema anketi koju je proveo Yahoo, 44 posto republikanaca izjasnilo da misle kako ih Bill Gates želi čipirati.

Istina je kako je anketa koju je proveo Yahoo pokazala da skoro polovina od ispitanih republikanaca misli da ih Gates želi čipirati. Međutim, to naprosto nije istina.

Početkom pandemije broj dezinformacija o Bill Gatesu naglo se povećao te je on postao jedan od krivaca za pandemiju, i to sve s jednim ciljem – smanjenjem svjetske populacije. Kao što smo već pisali, Gates se ne zalaže za smanjenje svjetske populacije kroz zdravstvene usluge i razvoj novih cjepiva, već se nada da će tehnološki iskoraci u ovim područjima rezultirati sporijim rastom globalne populacije, o čemu je već pričao  u intervjuima za CNN i Forbes.

Bill Gatesa teoretičari zavjere često stavljaju u kontekst onoga što oni nazivaju Agenda ID2020. Naziv projekta podsjeća Savez ID2020, što je program UN-a zamišljen  kao globalno javno privatno partnerstvo koje za cilj ima postizanje mjera kojima bi se smanjilo siromaštvo, zaštitio planet te osiguralo blagostanje i mir. Gates se u sklopu Agende ID2020 spominje u kontekstu moćnika koji nam želi ugraditi mikročipove. O toj smo dezinformaciji već pisali ovdje.

Osim Gatesa, govornica u video za sve navedeno krivi i Mr. Globala, odnosno osobu koja kontrolira grupu močnika i za koju pak ni ona sama ne zna tko je.

Cjepivo ne uzrokuje neplodnost

“Imamo tehničare koji prave Claude i telekomunikacije. Imamo vojsku koja je zadužena za svemir i operaciju “Warp Speed”. Oni stavljaju satelite. Onda imamo farmaceutsku industriju koja pravi inekcije koje su pune misterioznih sastojaka koji modifikuju vaš DNA a možda vam uzrokuju neplodnost”

Operacija “Warp Speed” koju govornica u videu spominje je program kojeg su pokrenuli bivši američki predsjednik Donald Trump u suradnji s američkom vladom kako bi olakšali i ubrzali razvoj, proizvodnju i distribuciju cjepiva protiv Covida-19. Ministarstvo obrane sudjeluje u programu, međutim, njega provode ponajprije Odjel za zdravstvo i socijalne usluge, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti te nacionalni zdravstveni zavodi. Ono što Austin Fitts sugerira jest da je “Warp Speed” zapravo plan putem kojeg dolazi do porobljavanja stanovništva, za što ne iznosi nikakve konkretne dokaze.

Netočno je i da je cjepivo puno misterioznih sastojaka te da “možda” uzrokuje neplodnost. Nakon što je Pfizer/BioNTechovo cjepivo odobreno u SAD-u, američka Agencija za lijekova objavila je popis sastojaka cjepiva, koji možete naći ovdje.

Dezinformacija je i da je cjepivo uzrokuje neplodnost. Naime, postoje istraživanja čiji rezultati pokazuju da zaraza koronavirusom ne povećava rizičnost trudnoće, a kada je u pitanju sigurnost cjepiva, iz Pfizera su odgovorili kako nema dokaza da njihovo i BioNTechovo cjepivo uzrokuje neplodnost. O toj smo temu već pisali ovdje.

GMO

“Ne pomazite poljoprivredi da uzgaja GMO hranu koja truje Ameriku do smrti.”

Ne postoji dokaz za GMO hrana truje Ameriku do smrti, odnosno, da njeno konzumiranje ima negativne posljedice. Da je genetski modificirana hrana jednako zdrava za jelo kao i ona koja to nije stoji i u izvješću Nacionalne akademije znanosti koju je, s ciljem savjetovanja o nizu pitanja, osnovao američki Kongres. U istom se izvješću spominje kako se na GMO usjevima manje koriste pesticidi te kako ne postoji zabilježen štetan utjecaj usjeva na biološku raznolikost. Navodi se kako je korištenje GMO usjeva za poljoprivrednike imalo pozitivne ekonomske efekte.

Osim toga, dezinformacije da GMO hrana uzrokuje teške bolesti, među kojima i rak, već su znanstveno razotkrivene kao netočne.

 

 

 

 

 

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.