Faktograf.hr

Samo činjenice

Ponovno se šire tvrdnje talijanskih dezinformatora o Covidu-19

Foto: EPA/GIUSEPPE LAMI

Posljednjih dana na društvenim mrežama je na tisuće puta podijeljena dezinformacija iz srpnja, u kojoj se tvrdi da talijanski liječnici i pravnici podižu tužbu protiv talijanske vlade jer su “bolesnici ubijani intenzivnom njegom”.

Ponovno širenje

Prva objava osvanula je na portalu Dokumentarac.com 13. srpnja (arhivirano ovdje), a potom su je preuzeli još neki rubni portali (objave arhivirane ovdje, ovdje, ovdje).

Tekst na Dokumentarcu prijevod je članka iz talijanskog lista Il Giornale (objavljen 1. srpnja, arhiviran ovdje), u kojem se navodi da će udruženje L’Eretico, koje su osnovali Pasquale Mario Bacco, infektolog Giulio Tarro i pravnik Angelo Giorgianni, podići tužbu protiv talijanske Vlade i žalbu Europskom sudu zbog mjera donesenih tijekom pandemije. Te mjere, po njima, uključuju pogrešno liječenje oboljelih, ali i nošenje zaštitnih maski.

Dok je u objavi Il Gironalea jasno da trojac iz L’Eretica tek namjerava podići tužbu i u njoj iznijeti navodne dokaze o lošem upravljanju pandemijom, Dokumentarac u svom prijevodu navodi niz pogrešnih izraza; čas pišu o “tužbi”, pa o “žalbi” i “apelu”, pa “optužbi” i “prigovoru”, spominje se “izvješće” tamo gdje bi trebalo pisati “priopćenje za javnost”, a spominju i “mrtvozornika” i “medicinskog istražitelja” kada pišu o Baccou – iako je on doktor medicine rada.

Doduše, u jednoj prepisci na Twitteru Bacco je rekao da “25 godina radi s virusima” a svojedobno se predstavljao i kao profesor, pa je satirična emisija “Striscia la notizia”, koja se prikazuje na Mediasetu, napravila prilog o njegovim titulama.

Ranije razotkriven

Faktograf je također pisao o Baccou razotkrivajući njegovo istraživanje u kojem je tvrdio da je 34 posto populacije u Italiji već bilo zaraženo novim koronavirusom u listopadu 2019. jer su im pronađena antitijela.

No, osim što je objava na Dokumentarcu konfuzna, ona obiluje neprovjerenim tvrdnjama koje su preuzete od lista Il Giornale. Talijanski list tako navodi da L’Eretico “čini oko 2.000 liječnika i pravnika”, no to je tvrdnja osnivača udruženja – na njihovoj se stranici ne može naći popis navodnih članova. Znakovito je i da na svakoj rubrici stranice pozivaju na uplatu sredstava (opcije od 8, 18, 40 i 90 eura).

Il Giornale je propustio detaljno izvijestiti o navodnoj tužbi ili dokazima koje iz L’Eretica namjeravaju izložiti, no više se informacija može naći na drugim talijanskim portalima. Tako Bitonto Live prenosi priopćenje udruženja u kojemu se rodbinu preminulih od Covida-19 poziva da zatraže obdukciju tijela i utvrde uzrok smrti svojih bližnjih. U priopćenju se navodi da je za približno 35 tisuća smrtnih slučajeva od Covida-19 kriva plućna tromboembolija koja je krivo dijagnosticirana kao intersticijska upala pluća, no nigdje se ne navodi istraživanje ili podaci na osnovu kojih se došlo do takvog zaključka. Spomenimo da je u Italiji do 19. listopada zabilježeno 36.543 smrtnih slučajeva (podaci stranice Worldometers.info), pa nije jasno ni govori li L’Eretico o talijanskim, europskim ili svjetskim navodno krivo dijagnosticiranim slučajevima, a nije jasno ni kako su došli do ovog izračuna.

Nema dokaza – ni istraživanja ni podataka

Il Voce di Popolo navodi pak da L’Eretico namjerava podići kolektivnu tužbu u ime rodbine preminulih, zajedno s udruženjem za zaštitu potrošača Consumatori Associati. Na konferenciji za medije u Messini je rečeno da će kolektivnu tužbu podići “polazeći od znanstvenih teza koje su razvili članovi L’Eretica”.

Dakle, L’Eretico ne iznosi dokaze – bilo istraživanja ili podatke – koji bi potkrijepili tvrdnju da su “bolesnici ubijani intenzivnom njegom”, kako se senzacionalno navodi u naslovima na Dokumentarcu i ostalim rubnim portalima koji su preuzeli vijest. Bacco i L’Eretico tek trebaju pribaviti te dokaze, zbog čega i pozivaju rodbinu umrlih da zatraže obdukciju tijela svojih bližnjih.

Nadalje, u izjavi za Il Giornale, Bacco kaže:

Ubijali smo ljude, a čak i ako je bilo u dobroj vjeri, jer smo bili suočeni s novom situacijom, ali u ICU-u je primijenjen pogrešan tretman. Rečeno je da se ne koriste protuupalni lijekovi koji su sada osnova nove terapije. Nije korišten heparin i izvršena je duboka ventilacija respiratorima. Vidio sam baze pluća Covid pacijenata tijekom obdukcije i potpuno su izgorjela, jer je čisti kisik poslan pod određenim pritiskom stvorio prave opekotine. Prouzročena je tromboembolija jer kisik nije cirkulirao i jer su pluća bila začepljena. Liječnici su slijedili vladine smjernice koristeći potpuno pogrešan protokol liječenja (op.p. Svjetske zdravstvene organizacije, WHO). Bilo je to poput liječenja dijabetičara šećerom”.

Mehanička ventilacija

Tvrdnju o “plućima spaljenim ventilacijom” za španjolski fact-checking portal Maldita.es komentirala je Olga Mediano, koordinatorica za područje mehaničke ventilacije i kritične respiratorne njege pri Španjolskom društvu za pulmologiju i torakalnu kirurgiju (SEPAR), kazavši da je važno znati da se mehanička ventilacija, bilo invazivna ili neinvazivna, primjenjuje samo kada dođe do zatajenja organa (u ovom slučaju pluća) i pacijent nije u mogućnosti disati sam.

“Ventilacija se nikada ne daje ako to nije potrebno. Istina je da bi, ako parametri ventilacije (preko svih razina tlaka) nisu adekvatni, moglo doći do oštećenja pluća. Također postoje dokazi da hiperoksigenacija pacijenta može imati posljedice, ali u stvarnosti stručnjaci zaduženi za primjenu ove prakse znaju koji je jasni rizik ili korist i znaju prilagoditi parametre i odgovarajuće razine oksigenacije tako da se ta šteta ne dogodi ili je minimalna moguća”, objasnila je Mediano.

Također, kako je i sam Bacco rekao, liječnici su bili suočeni s novom situacijom – čim su nova saznanja o Covidu-19 bila poznata, ona su i usvajana u praksi. Faktograf je izvijestio kako se kritika o korištenju respiratora pokazala osnovana i liječnici su zaista počeli odgađati priključivanje kritično bolesnih od Covida-19 na respiratore.

Heparin je pak Svjetska zdravstvena organizacija preporučila u dokumentu od 13. ožujka za sprečavanje komplikacija vezanih uz vensku tromboemboliju, dok je talijansko Ministarstvo zdravlja heparin preporučilo početkom travnja. I članak u Lancetu navodi da se heparin koristio u ranoj fazi pandemije.

U Hrvatskoj su prve Preporuke Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu i Hrvatskog društva za infektivne bolesti HLZ-a za etiološko/antivirusno liječenje oboljelih od COVID-19 objavljene 16. ožujka (kada je u Hrvatskoj bilo 56 zaraženih, prema Liječničkim novinama).

Preporuke su stalno nadopunjavane i jasno propisuju kada se oboljelog stavlja na mehaničku ventilaciju.

Tužbe kao novi trend

Na kraju, napomenimo da od najave tužbe u srpnju, do danas – 19. listopada – nema potvrde da je L’Eretico zaista podignuo tužbu, kako na njihovoj stranici tako ni u talijanskim medijima. Doduše, na rubnim talijanskim (pa i španjolskim) portalima počeo je kružiti video iz kolovoza, koji prikazuje konferenciju za medije održanu u Zastupničkom domu parlamenta, u organizaciji zastupnice Sare Cunial (o kojoj je Faktograf pisao ovdje). Video, u kojem se iznose brojne dezinformacije, predstavlja se kao “saslušanje u Zastupničkom domu parlamenta”, no to su demantirali talijanski fact-checking portali (1, 2).

Ideja o tužbi zbog mjera protiv pandemije nije ‘ograničena’ samo na Italiju: Faktograf je razotkrio tvrdnje njemačkog odvjetnika koji namjerava pokrenuti udružnu tužbu na sudu u SAD-u ili Kanadi.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.