Faktograf.hr

Samo činjenice

Ne, cjepivom se ne ubrizgava treći sintetički lanac DNA

Anthony Patch, "istraživač i reporter", u viralnom videu iznosi niz dezinformacija o cjepivima
Foto: NCI /Unsplash

Dezinformirajući video u kojem se tvrdi da se putem cjepiva ljudima ubrizgava treći sintetički lanac DNA, koji potom omogućuje kvantnim kompjuterima da upravljaju ljudima, dijeli se po društvenim mrežama.

Video je objavljen na Facebook stranici Matrix, a arhiviran je ovdje. U opisu se navodi: “Video još iz 2014.g. – Anthony Patch o Koroni i o DNA cjepivima”.

Netočno o MERS-u

U samom videu vidimo Anthonyja Patcha, koji se na svojoj web stranici predstavlja kao “istraživač i reporter”, koji iznosi više netočnih i potpuno fantastičnih tvrdnji. Spomenuti korona virus iz najave videa nije SARS-CoV-2, nego MERS koronavirus (Bliskoistočni respiratorni sindrom, eng. Middle East Respiratory Syndrome), za koji Patch netočno tvrdi da je “napravljen u Europi”.

Prvi slučaj zaraze identificiran je 2012. godine u Saudijskoj Arabiji, a Svjetska zdravstvena organizacija navodi kako je MERS “možda nastao od šišmiša, a kasnije je prešao na deve u nekom trenutku u dalekoj prošlosti”.

Patch tvrdi i da cjepiva sadrže “DNA manipulatore tj. modifikatore”, odnosno “treći lanac DNA koja je umotana u zlato” a koji ljude pretvara u hibride. Hibridima se pak upravlja preko “mikrovalova i frekvencija”, odnosno D-talasa (kompanija D-Wave, op.a.) koji je “neksus tačka između biološkog i digitalnog sveta”.

Chemtrails i GMO

No, Patch tvrdi i da se treći lanac DNA može u čovjeka ugraditi preko chemtrailsa ili preko GMO hrane, a ne isključivo cjepivima. Iz njegovih izjava nije sasvim jasno ni je li se “treći lanac DNA” u ljude ubacuje kao nanočestica ili nanočestice potiču stvaranje “trećeg lanca DNA” u organizmu.

“Ima nekoliko načina ili puteva kojima se može ova DNA postaviti u naše tijelo. Jedan od načina je aerosolom iz chemtrailsa o kojim ljudi pričaju, a sadrže nano čestice koje kada pričamo o DNA, pričamo o materijalu nano veličine”.

“Treći lanac našeg DNK upravo sada može da se modifikuje pomoću nano čestica, nano mašina. Mi smo to udisali kroz aerosolno prskanje kemtrejlsima, unosili kroz GMO hranu, naše okruženje nas je zagadilo. Imamo uspavane nano-ćelije, nano mašine u našim telima koje će aktivirati mikrotalasni impulsi. Nano čestice su aktivirane, vaš DNK počinje da se modifikuje u formi trećeg lanca, mi prirodno imamo dva lanca, a treći će se razviti i promeniće vaše telo i promeniće vaš um”.

“Jednom kada se ubrizga, trenutno se DNA transformira. Trenutno se gubi svjesnost, gubi se neovisnost, sposobnost vlastitog mišljenja, samostalno donošenja odluka, utječe i na moralnom nivou. Moralna nezavisnost, uvjerenja-religijska, moralna, etička, zakonska…sve to nestaje.”

Bujna mašta

Za sve ove tvrdnje Patch ne iznosi nikakve znanstvene radove ili reference na istraživanja ili barem novinske članke, kako bi se moglo utvrditi što je izvor njegovih tvrdnji i maštanja. Nije jasno ni je li ono što Patch opisuje prognoza za budućnost ili se upravo događa (tj. 2014. godine kada je video nastao), s obzirom da navodi da “živimo u okruženju koje se zove ‘Simulacija živog sveta’ – SWS. D-talas kvantni kompjuter pokreće virtuelnu kopiju čitave planete”.

Faktograf je već analizirao slične tvrdnje: za “DNA manipulator” i “DNA multiplikator” smo utvrdili da ti pojmovi u vakcinologiji ne postoje, te je doktorica Dragomira Majhen s Instituta Ruđer Bošković detaljno objasnila kako djeluju vektorske vakcine na bazi virusa, dok smo u ovom članku objasnili princip djelovanja mRNA cjepiva, koja također ne mogu genetski modificirati ljude. Kompanija D-Wave i “treći lanac DNK” spominjani su pak u dezinformaciji u kojoj se tvrdilo da će cjepiva protiv Covida-19 izazvati “mutacije u ljudima i stvoriti hibride spojene na blockchain”, što smo također demantirali.

Kvantna računala

Kompanija D-Wave iz Kanade osnovana je 1999. godine, a poznati su kao tvorci prvog komercijalnog kvantnog računala. Princip djelovanja kvantnih računala i njihove primjene objašnjen je na portalu Ideje.hr; suprotno tvrdnji da su kvantna računala već stvorila ‘simulaciju živog sveta’, ona su još u fazi razvoja. D-Wave je 18. veljače 2021. godine priopćio da su eksperimentom dokazali 3 milijuna veću brzinu kvantnog nad klasičnim centralnim procesorom u praktičnoj primjeni (1, 2). Također, citirajmo i članak u časopisu Bug iz listopada 2020. godine: “Usput, ako se pitate koliko je ovih procesora i D-Waveovih računala u svijetu, odgovor je tek nekolicina”.

O tripleksima DNA i njihovoj potencijalnoj primjeni u medicini više možete pročitati ovdje.

U jednom trenutku u videu se spominje i “broj zvijeri”, o čemu je Faktograf pisao ovdje. O nanotehnologiji i navodom čipiranju cjepivima pisali smo ovdje: nanoroboti i nanočestice premali su da bi nosili čip, pogotovo čip koji bi bio “podložan vanjskoj naredbi” ili “naredbi računala”.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.