Faktograf.hr

Samo činjenice

Epidemiologija i gluma oko Jasenovca

Ministarstvo kulture i medija izdalo je priopćenje u kojem tvrdi da je razlog odvojenih kolona u Jasenovcu isključivo epidemiološki, iako ga demantira sam premijer.
HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Ministarstvo kulture i medija objavilo je u utorak poslije podne priopćenje u kojem nepostojanje zajedničke kolone u Jasenovcu opravdava epidemiološkim razlozima.

“Slijedom izjava pojedinih aktera vezano uz program polaganja vijenca na Spomen-području Jasenovac, odbacujemo bilo kakve neutemeljene interpretacije epidemiološkim okvirom zadanog protokola“, naveli su. U istom su priopćenju podsjetili i kako smo lani 22. travnja (kada su izaslanstva bila zajedno u Jasenovcu op.a.) imali 42 potvrđena slučaja zaraze, a na dan objave tog priopćenja 2.106 slučajeva “što bi trebao biti dovoljan razlog za prilagodbu protokola epidemiološkim uvjetima, kao što je to slučaj proteklih mjeseci”.

Na obrazloženju odvojenog polaganja vijenaca epidemiološkim razlozima ministrica Nina Obuljen-Koržinek inzistirala je i u srijedu.

Međutim, obrazloženje odvojenih kolona epidemiološkim razlozima naprosto ne stoji. Prošle godine, kada smo u vrijeme obilježavanja proboja zadnjih logoraša iz Jasenovca imali, kako je to podsjetilo Ministarstvo kulture, potvrđenih 42 slučaja,  zajedničko polaganje vijenaca nije predstavljalo neko veliko okupljanje. Sudjelovali su predsjednik Zoran Milanović, premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković te predstavnici stradalnika Milorad Pupovac, Ognjen Kraus, Veljko Kajtazi i Franjo Habulin, uz nužnu pratnju i medije. Kao što se vidi iz brojnih fotografija koje su bile snimljene taj dan, prisutni su imali uvjete držanja razmaka, a zajednička komemoracija naišla je na dobar odjek u javnosti.

Ured predsjednika

Na ovogodišnjem bi se obilježavanju, kada će posjetitelja biti više, mogao istovremeno okupiti i veći broj sudionika, što se dade zaključiti i iz nastupa Franje Habulina u programu N1 koji je kazao kako će predstavnici žrtava polagati vijenac u 12 sati, ali će se prije toga antifašisti pridružiti i delegaciji predsjednika Zorana Milanovića, a mogli bi se priključiti i jutarnjem izaslanstvu Vlade ako dobiju takav poziv.

Usporedba s Vukovarom

Također, kada bi epidemiološki razlozi pri obilježavanju stradanja za Vladu bili glavni kriterij, ne bi se tijekom razbuktale epidemije u prošlogodišnjem drugom valu dozvolila niti velika kolona u Vukovaru. Na dan vukovarske kolone 18. studenog imali smo registriran 3.251 slučaj zaraze pa se kolona ipak održala i, prema medijima, okupila 10 tisuća ljudi.

Točno je da u zajedničkoj vukovarskoj koloni nije bio Zoran Milanović, kao što je to na konferenciji za novinare rekao Plenković. Milanović je to opravdavao upravo epidemiološkim razlozima, smatrajući kako u tadašnjoj situaciji, zbog pandemije koronavirusa, “dolazak velikog broja ljudi u kolonu sjećanja u Vukovar može biti opasan za njihovo zdravlje i uzrokovati daljnje širenje pandemije“. Činjenica je, međutim, da kolona u Vukovaru uvijek okuplja značajno veći broj sudionika nego što ih bude na obilježavanju stradanja u Jasenovcu.

Također, kako su to novinari sugerirali Plenkoviću, a on se pravio nevješt, potencijalni sudionici zajedničkog polaganja vijenaca državnog vrha u Jasenovcu većim su dijelom već procijepljeni.

Prošlogodišnja zajednička kolona prva nakon četiri godine

Ministarstvo je, također, pozvalo sve dionike da “svojim neosnovanim optužbama ne pridonose nepotrebnim podjelama na temi oko koje je potrebno jedinstvo i dužno iskazivanje pijeteta prema žrtvama”, apostrofirajući Ognjena Krausa.

“Iznenađeni smo izjavama dr. Krausa (predsjednika koordinacije Židovskih općina u Hrvatskoj) koji prošlih godina nažalost nije sudjelovao na zajedničkim komemoracijama unatoč pozivima koji su mu upućivani, stoga nije korektno danas žaliti što nema zajedničke komemoracije i to zbog epidemioloških uvjeta, a nikako zbog ičijeg odbijanja da sudjeluje”, stoji u priopćenju.

Točno je da četiri uzastopne godine predstavnici stradalih nisu htjeli ići u zajedničkoj koloni s HDZ-ovim Vladama s obrazloženjem da se one nedovoljno snažno protive povijesnom revizionizmu i negaciji strašnih događaja u Jasenovcu, odnosno zbog odnosa prema pozdravu „Za dom spremni“. Međutim, Ognjen Kraus sudjelovao je na prošlogodišnjoj zajedničkoj komemoraciji.

Bivša predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, podsjetimo, također nije sudjelovala u službenoj koloni, već je spomen područje posjećivala sama i bez medija. Zajedničko obilježavanje zbilo se tek kad ju je na mjestu predsjednika zamijenio Zoran Milanović. Ministarstvo kulture nije je, međutim, poimence spomenulo među „dionicima“.

Plenković:”Nema potrebe za glumljenje”

Ministarstvo kulture i medija u svom je priopćenju ignoriralo da je među „akterima“ koji navode i druge razloge nepostojanja ovogodišnje zajedničke kolone u Jasenovcu i sam premijer Plenković.

On je najprije u Topuskom pa u Rijeci, a potom i na konferenciji za novinare u srijedu rekao kako „nema nikakvog razloga za glumljenje“ i „nikakve potrebe da hinimo prijateljstvo“ te ustvrdio kako niti ubuduće neće polagati zajedničke vijence s protokolom predsjednika Republike.

“Predsjednik Republike ili njegov protokol sada nešto kao pokreće inicijativu da predsjednik Sabora i ja skupa s njim polažemo vijenac u Jasenovcu. Mi nismo pokrenuli ‘životinjsku farmu’ u Hrvatskoj, nismo pokrenuli uvrede, nismo pokrenuli niz drugih aktivnosti koje su ispod svake razine, i nema prostora za glumljenje, da bude svima jasno”, poručio je premijer, demantirajući tako višekratno da su samo epidemiološki kriteriji razlog za odvojene kolone.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.