Razotkriveno

“Veliki reset” i dalje je mamac za teorije zavjere

Sam naziv “veliki reset” bio je dovoljan za velik broj netočnih navoda koji su se vezali za inicijativu.
Foto: PixaBay

Facebookom se širi video ‘Veliki reset objašnjen u pet minuta’, izvorno snimljen na engleskom i titlovan na hrvatski. Video je podijeljen više stotina puta (arhivirano ovdje), a u njemu se iznosi teorija zavjere o velikom resetu kreiranom od strane globalnih elita.

U videu se između ostalog navodi:

“Nećemo se vratiti u normalnost, zato neprestano slušamo o novom normalnom (…) Demokracija i slobodno poduzetništvo izlaze kroz prozor, totalitarna vladina kontrola klizeći ulazi na stražnja vrata.”

Spominje se i Svjetski ekonomski forum u Davosu, “fanatičari klimatskih promjena”, a Covid-19 se prezentira kao izgovor za autoritarno vladanje:

“Oni koriste paniku i strah pandemije (…) Covid se svjesno koristi kao izgovor za korištenje svih političkih i autoritarnih alata, a ti alati koristit će se i dalje, ali sada da bi se iskorijenile emisije ugljika.”

Što je zapravo Veliki reset

Kako piše fact-checkerski tim BBC-a, teorija zavjere o Velikom resetu vuče podrijetlo iz postojećeg plana pod nazivom Veliki reset, koji je izradio Svjetski ekonomski forum (WEF), organizatori godišnje konferencije za istaknute ličnosti iz sfere politike i ekonomije. U planu su iznesene različite ideje kako bi se zemlje mogle oporaviti od ekonomske štete uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Svjetski ekonomski forum predstavio je ideju “velikog resetiranja” kapitalizma u lipnju 2020. nakon što je primijećeno da je pandemija povećavala nejednakost. Veliki reset tako se odnosi na, kako stoji na stranici Svjetskog ekonomskog foruma, resetiranje trenutnog kapitalističkog sistema koji nije održiv. Plan se sastoji od tri komponente – pravednije tržište, jednakost i održivost te inovacije.

Slično tome, MMF je objavio svoju viziju “globalnog ekonomskog reseta”, koji promiče ideju “inkluzivnog oporavka” od pandemije, što u njihovoj viziji uključuje poticanje javnih ulaganja u zdravstvo radi zaštite najugroženijih, privremenu suspenziju duga za najsiromašnije zemlje svijeta i porezne reforme.

Popularna teorija zavjere

O tome da je “veliki reset” česta teorija zavjere popularna među Covid-19 skepticima, na Faktografu smo već pisali

U Reutersovoj analizi zaključuje se da teorija o velikom resetu uključuje razne reference koje sugeriraju da je pandemija osmišljena kako bi se pogurao novi svjetski poredak koji je zamislila globalna elita, za što nema dokaza. Na Faktografu smo također pisali kako činjenica da je tema Svjetskog ekonomskog foruma ove godina bila Veliki reset, ne znači da je pandemija bila planirana kako bi se svijet moglo resetirati. 

Sam naziv “veliki reset” bio je dovoljan za velik broj netočnih navoda koji su se vezali za inicijativu, o čemu je pisao i The Guardian.

Klaus Schwab

U videu koji se širi mrežama spominje se Klaus Schwab, osnivač i izvršni predsjednik Svjetskog ekonomskog foruma te koautor knjige naziva “Veliki reset”. O tome da se Schwabove izjave nerijetko krivo tumače, na Faktografu smo već pisali.

Termin “veliki reset” u njegovom se tumačenju odnosi na detektiranje problema koji su postojali i prije izbijanja pandemije, a koja bi trebala služiti kao katalizator u njihovom rješavanju. U Schwabovoj knjizi tako su navedene neke ideje kako bi postpandemijski svijet trebao izgledati, a koje se odnose na smanjivanje ekonomskih i društvenih nejednakosti te okolišnih problema.

Schwab je lani, predstavljajući ideju o “velikom resetiranju”, pisao:

“Ako ih ne adresiramo, sve ove će se krize, zajedno s Covidom-19, produbiti i svijet učiniti još manje održivim, manje ravnopravnim i krhkijim. Dodatne mjere i ad hoc popravci neće biti dovoljni da spriječe ovaj scenarij. Moramo izgraditi potpuno nove temelje za naš ekonomski i društveni sustav.”

I u drugim medijima

I u hrvatskim su medijima objavljivani tekstovi o “velikom resetiranju” koji potpomažu širenje zavjere, poput članka na portalu Logično te lanjskog komentara Drage Kraljevića u Novom listu. U komentaru objavljenom na Novom listu posebna se skepsa iznosi prema tehnološkim inovacijama te autor tako ističe sljedeće:

“Ovaj dio programa koji govori o ‘javnom interesu’ i ‘boljoj koordinaciji među nacionalnim vladama’, zapravo veoma jasno ističe potrebu za uspostavljanjem potpune kontrole nad građanima.“

Podsjetimo, kako je Faktograf pisao, Novi list je nedavno s portala uklonio tekst upravo ovog kolumnista zbog dezinformacija o Covidu-19.

Izvore i uzroke nepovjerenja treba jasno locirati i komunicirati

Nepovjerenje koje je osnova ovog, i brojnih drugih tekstova i videa o velikom resetu, valja analizirati i komunicirati iz jedne druge perspektive, koja širiteljima teorija zavjere izmiče. Opravdan strah bi, kako piše Jonathan Michie, profesor s Oxforda, u tekstu za The Conversation, mogao ležati u tome da se većina najavljenog plana o tzv. velikom resetu neće provesti. Michie tako piše:

“Vizija WEF-a o ‘velikom resetiranju’ prepoznaje da ono što je potrebno za suočavanje s tim krizama daleko nadilazi ekonomske reforme ili klimatske mjere ili rješavanje pandemije – sve je to kombinirano i još više. Ideja je da globalno djelovanje mora biti potpomognuto misijom promjene društva, kako bi ga učinili sveobuhvatnijim i kohezivnijim i uskladili održivost okoliša sa socijalnom održivošću. Ali to se može pokazati teškim, s obzirom na to da se malo toga mijenja u svjetskim vodstvima poduzeća ili vlada.”

Slično viđenje iznosi i Quinn Slobodian, izvanredni profesor povijesti na Wellesley Collegeu u Massachusettsu. U članku za Guardian Slobodian piše:

“Mnoge svjetske tehnološke tvrtke i izvršni direktori dobro su se snašli iz ove krize. Doista, u istom tjednu kada su mnogi Amerikanci ostali bez posla, Jeff Bezos, osnivač Amazona, dodao je svom bogatstvu 13 milijardi dolara u samo jedan dan. S nadrealnim stvarnostima poput ovih, gdje su ugledni pripadnici 1% doista izgleda stekli korist od pandemije, koliki je skok uvjeriti nekoga da je kriza namjerno orkestrirana kako bi elite mogle nakupiti moć? Ako nam veliko resetiranje govori bilo što o političkoj stvarnosti, to je da korporativne elite ne mogu izboriti legitimitet putem praznih inicijativa. Ispostavilo se da ljudi ne reagiraju dobro kad ih se tretira kao tvrde diskove s greškama, koji se mogu resetirati odozgo.”

Sve dosad razotkrivene dezinformacije u vezi pandemije možete pročitati na našem Live blogu.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.