Pod povećalom

Napravili smo tražilicu za detaljan uvid u rezultate lokalnih izbora

Faktograf je prikupio od DIP-a i APIS-a otvorene podatke o rezultatima lokalnih izbora i napravili smo tražilicu kojoj sada i sami možete pristupiti.

Faktograf.hr tijekom ovog tjedna analizirao je rezultate lokalnih izbora. Analize su rađene na podacima u otvorenom formatu, koje smo prikupili od APIS-a i Državnog izbornog povjerenstva.

Za lakšu obradu prikupljenih podataka, kreirali smo i tražilicu koju sada otvaramo svim našim čitateljima. U pitanju su još uvijek podaci o privremenim rezultatima izbora, prikupljeni u ponedjeljak 17. svibnja, zbog čega su u njima još uvijek moguće manje greške. Informacije u pretraživačima osvježit će se čim od APIS-a dobijemo nove podatke.

Kako koristiti tražilicu?

Radi lakšeg korištenja, tražilicu otvorite preko cijelog zaslona klikom na strelice u desnom donjem kutu.

Tražilica ima dvije stranice – na prvoj možete pretraživati sastav županijskih skupština, na drugoj sastav gradskih i općinskih vijeća. Odabirom teritorijalne jedinice na interaktivnoj karti, prikazat će se sastav vijeća, odnosno skupštine u tablici.

Drugi način korištenja tablice je odabir liste u tablici, temeljem čega će se na karti prikazati sve teritorijalne jedinice u kojima je navedena lista dobila vijećnike, odnosno zastupnike. Liste u tablici možete filtrirati i tekstualnom pretragom koja se nalazi iznad tablice. Moguć je i višestruki odabir (CTRL+klik) lista u tablici.

Tamnija boja teritorijalne jedinice označava veći broj vijećnika, odnosno zastupnika. Filteri se poništavaju klikom izvan karte. Kartu koja prikazuje gradove i općine moguće je povećavati (scroll=zoom) te pomicati mišem. Dodatne informacije o broju vijećnika, odnosno zastupnika, kao i teritorijalnih jedinica, možete dobiti postavljanjem miša iznad željene teritorijalne jedinice.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.