Razotkriveno

Viralni govor nizozemskog političara o planiranoj pandemiji je netočan

Nizozemski političar Thierry Baudet tvrdi da je pandemiju Covida-19 isplanirala Zaklada Rockefeller. Titlovani video njegovog govora proširio se Facebookom i u Hrvatskoj.

Skoro 50 tisuća ljudi je pogledalo, a više od tri tisuće ih je na Facebooku podijelilo titlovani video zapis govora kontroverznog nizozemskog političara Thierryja Baudeta.

Baudet u video zapisu tvrdi da je pandemija Covida-19 isplanirana. Tvrdi da iza pandemije stoji Zaklada Rockefeller koja ju je, kako kaže, i najavila 2010. godine.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.


Radi se o činjenično netočnim tvrdnjama koje društvenim mrežama kruže praktički od početka pandemije Covida-19. Faktograf ih je u više navrata razotkrivao kao netočne (1, 2).

Zavjera stvorena oko deset godina stare analize

Teza da je Zaklada Rockefeller stvorila pandemiju Covida-19 u svrhu uspostavljanja “novog svjetskog poretka” temelji se na analizi “Scenariji za budućnost tehnologije i međunarodnog razvoja”, objavljenoj 2010. godine. Objavila ju je konzultantska kuća Global Business Network (GBN) uz podršku Zaklade Rockefeller.tla

U toj se analizi razrađuju četiri moguća scenarija, tj. smjera razvoja svijeta nakon Velike recesije 2008. godine. Jedan od izloženih scenarija opisuje klizanje društava prema autoritarizmu zbog pandemije ranije nepoznatog virusa.

Ostala tri scenarija opisuju drugačije mogućnosti: prosperitetnu budućnost u kojoj tehnološki napredak i čvršća globalna suradnja rezultiraju razvijenijim i bogatijim društvima, ali prijeti im nestašica resursa; život u svijetu razorenom elementarnim nepogodama prouzrokovanim klimatskom krizom i dodatno ugroženom hakerskim napadima; te život u svijetu zaustavljenom u razvoju zbog dugoročne ekonomske depresije.

Sada kad se jedna od četiri promatrane mogućnosti doista dogodila, tj. nakon što je svijet zadesila pandemija ranije nepoznate bolesti, ova se analiza koristi od strane internetskih teoretičara zavjere kao “dokaz” da je Zaklada Rockefeller stvorila pandemiju te da njome upravlja u svrhu ostvarenja svog navodnog cilja da ovlada svijetom.

Međutim, iako su u analizi iz 2010. djelomično točno prognozirane mjere kojima će države suzbijati zarazu, pandemija kakva je opisana u tom dokumentu uopće ne nalikuje pandemiji Covida-19. Autori analize razmatrali su učinke znatno smrtonosnije bolesti, koja bi u sedam mjeseci usmrtila osam milijuna ljudi, većinom mladih i zdravih osoba.

Također je važno spomenuti kako nema apsolutno nikakvih dokaza koji bi sugerirali da je pandemija izazvana namjerno. Istraga o točnom porijeklu virusa još traje, a u sklopu iste se osim mogućnosti prirodnog prijelaza sa životinje na čovjeka još uvijek razmatra i mogućnost da je virus slučajno iscurio iz laboratorija. Ne postoje, međutim, baš nikakve indicije koje bi sugerirale da bi rezultati te istrage mogli pokazati da je pandemija izazvana namjerno.

Thierry Baudet svoj govor završava iznošenjem niza dezinformacija povezanih s Covidom-19: proglašava ga gripom (iako se radi o znatno drugačijoj bolesti), netočno tvrdi da su maske beskorisne, prenosi antivakserske dezinformacije o cjepivima i ivermektinu te zaključuje kako svjedočimo ostvarenju mračnih planova globalističke elite o uvođenju “novog svjetskog poretka”.

Kontroverzni populist

Ovo nije prvi put da Thierry Baudet izlazi u javnost s činjenično netočnim i manipulativnim tezama. Baudet je ekstremno desni nizozemski političar, predsjednik i osnivač stranke Forum za demokraciju, koja se koristi populističkom retorikom te se zalaže za izlazak Nizozemske iz Europske unije.

Sam Baudet je poznat po protuimigrantskim, islamofobnim i rasističkim stavovima, u pitanjima vanjske politike često se svrstava na stranu Rusije, a promovira i različite teorije zavjere, npr. o Georgeu Sorosu i “kulturnom marksizmu” (Wikipedia).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.