Razotkriveno

Novi koronavirus nije “plandemijska” predstava u režiji Zaklade Rockefeller

Pixabay (stock)

Društvenim mrežama od 17. svibnja dijeli se članak objavljen na portalu Sott, pod naslovom “Plandemija: Travanj 2020 Rockefellerova zaklada poziva na ispitivanje i praćenje čitave američke populacije”. U ovom članku iznosi se više netočnosti vezanih za Covid-19, utemeljenih na idejama popularnih teorija zavjere o “Novom svjetskom poretku” i “Plandemiji”.

Članak (arhiviran ovdje) je objavio portal Sott sklon promoviranju teorija zavjere i pseudoznanosti (MediaBias/FactCheck), a tekst članka u potpunosti je preuzet je s kanadske stranice Global Research, također poznate po objavama dezinformacija i teorija zavjere (MediaBias/FactCheck). Isti članak objavili su i neki drugi rubni mediji u regiji, kao npr. portal Webtribune.

Spominjanjem kovanice “Plandemija” u naslovu prevedenog članka – ujedno i jedine intervencije u originalni članak s portala Global Research – portal Sott se referira na vrlo popularnu teoriju zavjere proizašlu iz „dokumentarca“ (prepunog činjeničnih netočnosti) koji je pod tim imenom objavljen u svibnju 2020. godine. Prema toj je teoriji novi koronavirus samo sredstvo za stvaranje histerije, uvođenje obveznog cjepiva i uvođenje kontrole nad ostatkom populacije od strane globalne elite. Video je u međuvremenu povučen s društvenih mreža i videoservisa zbog širenja opasnih dezinformacija. Više pročitajte u zajedničkoj analizi Raskrinkavanja i Faktografa.

Scenariji za budućnost

Glavna teza članka, da Zaklada Rockefeller na neki način stoji iza pandemije koronavirusa i namjerava je iskoristiti u vlastite maliciozne svrhe, počiva na dva dokumenta. Prvi je analiza (opisana kao “white paper”) naslovljena “Nacionalni akcijski plan za testiranje na Covid-19: Pragmatični koraci za otvaranje naših radnih mjesta i naše zajednice”, objavljena u travnju 2020. godine.

U dokumentu se predlaže akcijski plan za suzbijanje pandemije u SAD-u, koji počiva na tri stupa: masovnom testiranju, praćenju zaraženih i njihovih kontakata te pokretanju jedinstvene Covid-19 digitalne platforme koja bi državnim i zdravstvenim institucijama trebala olakšati razmjenu podataka i donošenje odluka.

Iako se ne radi o naročito originalnim prijedlozima za suočavanje s pandemijom, autor članka na portalu Sott ovaj dokument tumači kao dokaz da Zaklada Rockefeller “u ime svojih majstora novog svjetskog poretka postoji da organizira ovakve krize da bi se potom pojavljivala kao spasitelj”.

Kao dodatan argument u koriste teze da je Zaklada Rockefeller izrežirala pandemiju trebala bi poslužiti analiza koju su objavili 2010. godine u suradnji s konzultacijskom kućom Global Business Network (GBN), pod naslovom “Scenariji za budućnost tehnologije i međunarodnog razvoja”.

U toj se analizi iznose četiri scenarija mogućih budućih zbivanja, tj. predviđa se smjer u kojem bi se svijet mogao razvijati nakon Velike recesije 2008. godine. Jedan od izloženih scenarija opisuje klizanje društava prema autoritarizmu zbog pandemije ranije nepoznatog virusa. Ostala tri scenarija opisuju drugačije mogućnosti: prosperitetnu budućnost u kojoj tehnološki napredak i čvršća globalna suradnja rezultiraju razvijenijim i bogatijim društvima, ali prijeti im nestašica resursa; život u svijetu razorenom elementarnim nepogodama prouzrokovanim klimatskom krizom i dodatno ugroženom hakerskim napadima; te život u svijetu zaustavljenom u razvoju zbog dugoročne ekonomske depresije.

S obzirom da jedan od mogućih scenarija predviđa pandemiju nove bolesti izazvane ranije nepoznatim virusom, ova analiza mogućih budućnosti koristi se kao dokaz da je Zaklada Rockefeller unaprijed isplanirala pandemiju Covida-19.

Poglavlje analize iz 2010. pod nazivom “Zaključavanje” (Lock Step) u kojem se razmatra  scenarij pandemije nove vrste virusa doista djelomično podsjeća na zbivanja u proteklim mjesecima 2020. godine. Zamišljeni pandemijski scenarij ipak je znatno ekstremniji nego pandemija novog koronavirusa, jer podrazumijeva da bi se tijekom prvih 7 mjeseci zarazilo 20% svjetske populacije, a umrlo 8 milijuna ljudi.

U analizi se nagoviješta kako bi se zbog takve pandemije morale uvesti mjere poput ograničenja kretanja, obveznog nošenja maski i mjerenja temperature. Navodi se i da bi u takvoj situaciji gospodarstvo pretrpjelo velike gubitke, zbog čega bi ojačala uloga države, a građani bi postali spremni odreći se određenih prava kako bi ostali zaštićeni.

Netočnosti o testovima i čipovima

U članku na portalu Sott ova dva dokumenta služe kao inspiracija za više netočnih tvrdnji.

Najprije se tvrdi da Zaklada Rockefeller zagovara korištenje vojne sile u suzbijanju pandemije Covida-19. Takav zaključak izvlači iz činjenice da se, među ostalim, predlaže osnivanje posebnog zdravstvenog korpusa (Covid Community Healthcare Corps) koji bi u SAD-u predvodio borbu protiv virusa. Iz dokumenta je, međutim, sasvim jasno da bi predmetni korpus trebao okupljati liječnike i znanstvenike, a ne vojnike.

Nadalje, iznosi se i netočna tvrdnja vezana za PCR testove, koji se koriste za detektiranje je li netko zaražen novim koronavirusom. Tvrdi se da su znanstvene studije ustvrdile da je “stopa pogreške za lažno pozitivne vrijednosti bila astronomskih 80%”. Sličnu je izjavu njemačkog liječnika Clausa Köhnleina Faktograf već raskrinkao kao netočnu.

Netočno se tvrdi i da PCR test samo izolira genetske sekvence pa ne može otkriti je li netko zaražen virusom, niti može li zaraziti drugu osobu, što ga čini besmislenim. Kao što smo ranije pisali, PCR test detektira prisutnost virusa u tijelu. Postoji mogućnost da osoba koja ima virus ne razvije simptome bolesti, no to ne znači da nije zarazna. S druge strane serološki test utvrđuje prisutnost antitijela, odnosno odgovor organizma na infekciju, a ne na prisutnost virusa.

Propituje se zatim i samo postojanje virusa, netočnim argumentom da on još uvijek nije izoliran i namjerno prenesen kako bi se utvrdilo uzrokuje li bolest. Međutim u vrijeme pisanja ovoga članka postojalo je više dokaza kako je virus SARS-CoV-2 uspješno izoliran. Osim u Kini u siječnju, virus je izoliran u više država uključujući Kanadu, Italiju i Hrvatsku (Independent, La Rebubblica, Institut Ruđer Bošković). Faktograf se već bavio sličnim netočnim tvrdnjama da virus nije izoliran, tj. da nije dokazano njegovo postojanje.

U članku se zaključuje kako je politika karantene kontraproduktivna jer će za razliku od “lažnog virusa Covid-19” uzrokovati bolesti kod onih s oslabljenim imunitetom. Osim tvrdnje da je virus lažan, netočna je i tvrdnja spomenutih liječnika Dana Ericksona i Artin Massihi da će stanak kod kuće (“daleko od vitamina D i aktivnog društvenog načina života”) sniziti imunitet i povećati broj bolesti nakon popuštanja mjera, o čemu je Faktograf također već pisao.

U tekstu se ipak može pronaći i pokoja točna informacija. Npr. točno je da je testiranje na novi koronavirus u SAD-u kasnilo jer je u američkom CDC-u došlo do kontaminacije testova (The Scientist). U zaključku teksta se, međutim, opet netočno tvrdi kako izložene informacije pokazuju da je u tijeku plan za miročipiranje i porobljavanje globalnog stanovništva. Takve navode Faktograf je u više navrata raskrinkavao kao činjenično neosnovane i netočne (1, 2, 3).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.