Ocjena točnosti

Vaučeri za električnu energiju za socijalno ugrožene uvedeni su prije šest godina

SDP-ova zastupnica zatražila je Vladu da hitno uvede preventivne vaučere za električnu energiju za ugrožene građane.
foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

„I dok Vlada razmišlja, građanima prijeti energetsko siromaštvo. Stoga je potrebno odmah uvesti preventivne vaučere za električnu energiju za sve one koji neće imati sredstva za podmiriti troškove električne energije“, poručila je Mirela Ahmetović, saborska zastupnica SDP-a, govoreći o rastu cijena hrane i energenata i potrebi reakcije Vlade kako bi se zaštitili građani.

Vaučere, odnosno naknadu za podmirenje troškova električne energije, socijalno ugroženi građani primaju još od listopada 2015. godine, a ona iznosi maksimalno 200 kuna.

> Mirela Ahmetović reagira na Faktografov tekst: “Krivo ste me razumjeli…”

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Uvođenje vaučera za podmirenje troškova električne energije, uz podizanje zajamčene minimalne naknade za dio korisnika prava iz sustava socijalne skrbi, predstavljalo je dio tadašnjeg paketa izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj skrbi. Kako se obrazlagalo zakonskim izmjenama, trebalo je definirati novu socijalnu naknadu koja bi obuhvaćala ugrožene kupce energenata, dok bi se posebnom uredbom definirali kriteriji za stjecanje statusa ugroženog kupca. Naime, ranijim izmjenama Zakona o energiji definiran je status ugroženog kupca.

Tako status ugroženog kupca može imati: “krajnji kupac iz kategorije kućanstva koji se opskrbljuje kroz obveznu javnu uslugu u okviru univerzalne usluge i/ili obveznu javnu uslugu opskrbe plinom i/ili uslugu opskrbe toplinskom energijom tarifnih kupaca, ako u kućanstvu takvog kupca žive osobe kojima su tijela nadležna za socijalna pitanja utvrdila stanje ugroženog socijalnog statusa i potrebu za tim oblikom socijalne pomoći; kojima je utvrđen određeni stupanj invaliditeta, osobe s posebnim potrebama ili osobe lošeg zdravstvenog stanja kod kojih može nastupiti ugroženost života ili zdravlja zbog ograničenja ili obustave opskrbe energijom“.

Mjera iz 2015.

U kolovozu 2015. godine najavljeno je da će subvencija iznositi maksimalno do 200 kuna. Izmjene zakona donesene su početkom rujna, a paralelno se razgovaralo s tri poduzeća koja građane opskrbljuju električnom energijom, a to su HEP, RWE, GEN-I. Sredinom rujna 2015. godine Zoran Milanović, predsjednik tadašnje SDP-ove koalicijske Vlade, potpisao je s tim distributerima Sporazum o suradnji na mjerama suzbijanja energetskog siromaštva (1, 2, 3).

Nakon potpisivanja sporazuma s tvrtkama opskrbljivačima električnom energijom tadašnja Vlada je donijela Uredbu o mjesečnom iznosu naknade za ugroženog kupca energenata, načinu sudjelovanja u podmirenju troškova energenata korisnika naknade i postupanju nadležnih centara za socijalnu skrb.

Ta je uredba i danas na snazi, odnosno socijalno ugroženim građanima država subvencionira cijenu električne energije. Pravo se ostvaruje temeljem rješenja nadležnog centra za socijalnu skrb. Korisnik vaučera, pritom, ima pravo na subvencioniranje troškova električne energije u mjesecu u kojem mu je priznato pravo te svaki sljedeći mjesec. Pravo na subvenciju ostvaruje sve dok mu nadležni centar za socijalnu skrb rješenjem ne utvrdi prestanak prava na naknadu za ugroženog kupca energenata.

Broj vaučera u padu

Prije šest godina, kada su vaučeri uvedeni, pravo na njih ostvarivalo je oko 125 tisuća građana, odnosno oko 70 tisuća kućanstava. U 2016. godini vaučere je koristilo 61 063 kućanstava, od kojih je 30 051 samačkih kućanstava. Broj korisnika vaučera za električnu energiju nastavio se smanjivati te je u 2017. godini tu pomoć primalo 59 888 kućanstava (od čega 29 635 samačkih).

U 2019. godini bilo je 57 495 kućanstava korisnika vaučera, među kojima je 27 358 samačkih (1, 2, 3). Statistički pokazatelji o primijenjenim pravima u sustavu socijalne skrbi za prošlu godinu još nisu dostupni.

Broj korisnika naknade za ugroženog kupca energenata porastao je u prošloj ali i ovoj godini. Kako su nam odgovorili iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politke u ovom trenutku tu vrstu subvencije koristi 62 690 korisnika (37 717 samaca i 24973 kućanstava). Tijekom prošle godine broj korisnika bio je i veći, ukupno 71 989 korisnika – 43248 samaca i 28641 kućanstava.

*Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.