Ocjena točnosti

Mirela Ahmetović reagira na Faktografov tekst: “Krivo ste me razumjeli…”

Mirela Ahmetović zatražila je od Vlade da uvede vaučere za struju za ugrožene građane. Faktograf je objavio da takvi vaučeri već postoje, nakon čega nam je Ahmetović poslala reagiranje.
HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Mirela Ahmetović, saborska zastupnica i politička tajnica SDP-a, Faktografu je poslala reagiranje na tekst koji smo objavili pod naslovom “Vaučeri za električnu energiju za socijalno ugrožene uvedeni su prije šest godina”. Reagiranje Mirele Ahmetović objavljujemo u cijelosti, bez uredničkih intervencija.

Danas ste na Vašem cijenjenom portalu objavili članak „Vaučeri za električnu energiju za socijalno ugrožene uvedeni su prije šest godina“ kojim ste željeli pojasniti kako su vaučeri, o kojima sam navodno ja govorila u jutrošnjoj raspravi, već uvedeni 2015. godine. Sve što ste naveli u Vašem članku točno je i vrlo provjerljivo i dobro je da ste građane još jednom podsjetili na mogućnost koju država pruža socijalno ugroženim građanima.

Međutim, ja nisam pričala o tim vaučerima, odnosno naknadama za podmirenje troškova električne energije, kako ste ih i vi točno nazvali u svom članku, već o vaučerima koji bi se odnosili na one građane kojima tek prijeti energetsko siromaštvo i koji će zbog naglog povećanja cijene biti u riziku od energetskog siromaštva.

Kao općinskoj načelnici poznato mi je kako su temeljem Zakona o socijalnoj skrbi i Zakona o tržištu električne energije vaučerima kojima se podmiruju troškovi električne energije obuhvaćeni građani RH pod uvjetom da ispunjavaju uvjet statusa korisnika zajamčene minimalne naknade ili korisnika osobne invalidnine.

Takvu mjeru uostalom provode i sve JLS u RH u okviru programa podmirenja troškova stanovanja temeljem Zakona o socijalnoj skrbi i podredno Odluci o socijalnoj skrbi.

S obzirom da prosječna plaća, a još manje medijalna plaća u RH nisu dostatne za podmirenje osnovne sindikalne košarice dobara, a još manje košarice dobara kojom je zajamčen normalan život, prijedlog uvođenja vaučera za električnu energiju koji sam danas iznijela u saborskoj raspravi, odnosi se upravo kako sam i rekla – na građane koji ne mogu podmiriti troškove električne energije – a to nisu samo građani obuhvaćeni kriterijima zajamčene minimalne naknade i osobne invalidnine o kojima i Vi pišete u članku.

Da sam htjela raspravljati samo o građanima koji udovoljavaju kriterijima iz Zakona o socijalnoj skrbi, onda bih predložila izmjene tog zakona i tražila povećanje prihodovnog cenzusa po članu kućanstva, čime bi postojećim naknadama za podmirenje električne energije bilo obuhvaćeno više građana. Međutim, ja sam predložila kratkoročnu mjeru koja bi se primjenjivala samo dok traje kriza s energentima za vaučere koje bi dobili svi koji trenutno ne mogu plaćati električnu energiju, a to su svi oni koje sam prethodno navela, a za koje Vlada RH očito zaista misli da fenomenalno žive.

Vjerujem kako je došlo do nesporazuma, no kako sam Vam pojasnila cijeli kontekst moje izjave, molila bih Vas da objavite moje reagiranje kako se ne bi stvorila pogrešna percepcija.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.