Razotkriveno

Švedske vlasti (još uvijek) nisu priznale da su chemtrails stvarni

Tekst iz 2012. godine ponovno plijeni pažnju zbog prazne priče da chemtrails sadrže i viruse, a ne samo kemikalije.
Izvor: Pixabay

Društvenim mrežama ponovo se širi članak star devet godina, naslovljen “Švedske vlasti priznale da su otrovni ‘Chemtrailsi’ stvarni, a ne neka divlja teorija zavjere“.

Tekst je prepun netočnosti, a prva je na samom početku naslova. “Švedske vlasti”, kako se može otkriti u tekstu, zapravo su nekadašnja lokalna zastupnica Zelene partije, Pernilla Hagberg. Ona je dvije godine nakon izjave o tragovima na nebu, štoviše, baš zbog te izjave – istjerana iz stranke. Tek nakon što je Hagberg napustila stranku, Zeleni su ušli u vlast u Švedskoj sa socijaldemokratima.

Dakle, nikako se ne radi o švedskim vlastima, čak ni o “vođi Stranke Zelenih”, kako kasnije piše u članku na portalu Bljesak. Radi se o političarki koja je djelovala u gradiću Vingåkeru s oko 4.000 stanovnika.

Chemtrails nisu stvarni

Objašnjenje zašto se tekst ponovo dijeli možda treba potražiti u sljedećoj rečenici:

U ovoj opasnoj mješavini aerosola su uključene i razne kemijske komponente, kao što su virusi i virusni fragmenti, a također i metali poput aluminija i barija, za koje je već dokazano da se gomilaju u zalihe voda i tla diljem svijeta.

Podsjetimo, ovih dana se o chemtrailsu ponovo raspravlja da bi se objasnio rast broja novooboljelih od Covida-19 u Hrvatskoj. No, taj fenomen, kao što smo pisali puno puta do sada, nije stvaran i ne uzrokuje Covid.

Kondenzacijski, a ne kemijski tragovi načinjeni su od čestica leda. Nastaju susretom toploga i vlažnoga zraka s hladnim. Moguće je čak po vremenskim uvjetima predvidjeti gdje će nebo koji dan biti više išarano crtama, a gdje manje. Isto tako, oni nastaju i na noćnom nebu, što nema smisla ako je cilj stvaranje “suncobrana”.

CIA i NSA?

Citirajući Šveđanku, Bljesak, naime, tvrdi da je svrha chemtrailsa promjena atmosferskih uvjeta i to u režiji američkih obavještajaca.

Prema Hagbergovoj, zaprašivanje je zajednički pothvat od strane američke središnje obavještajne agencije (CIA) i američke sigurnosne agencije “US National Security Agency (NSA), kao i švedska vlada u svojoj zemlji, da mijenjaju atmosferske uvjete putem namjernog zaprašivanja aerosolom.

Međutim, postojanje chemtrailsa opovrgnuo je jedan od najpoznatijih pobunjenika protiv najjače svjetske velesile svijeta, kao i spomenutih agencija – bivši zaposlenik CIA-e i zviždač Edward Snowden, koga smo više puta citirali na tu temu.

“Imao sam pristup mrežama NSA-e (Nacionalne sigurnosne agencije), CIA-e, vojske, svih ovih grupa. Ništa o tome nisam uspio pronaći”, izjavio je Snowden. On je, podsjetimo, od svibnja 2013. godine u bijegu od američkih vlasti zbog svojih zviždačkih otkrića.

Injekcija aerosola u stratosferu

Što se pak tiče plana promjene atmosferskih uvjeta putem namjernog zaprašivanja aerosolom, Bljesak “razrađuje” ovu tezu nepotkrijepljenim priznanjem.

Zanimljivo, Ujedinjeni narodi (UN) i Bill & Melinda Gates udruge nedavno su bili prisiljeni priznati da se odvijaju takva zaprašivanja, te da emitirane čestice nisu sastavni dio normalnih mlazova zrakoplova. No, njihov izgovor zašto se izvršava zaprašivanje neba Chemtrailsima je taj da oni nekako pokušavaju spasiti planet od razornih učinaka takozvanog “globalnog zatopljenja”, koji je uvijek prisutan, kao pseudoznanstvena ekološka teorija koja se često koristi kao opravdanje za sve vrste čudnih prijedloga mjera.

Da, geoinženjering je zastrašujuća opcija u kojoj svoje prste i investicije ima i milijarder Bill Gates. No ne postoji priznanje da se 2012. godine ili sada provodi ikakvo “zaprašivanje”.

Jedna od metoda geoinženjeringa o kojima se raspravlja doista je zamračivanje Sunca zbog spuštanja temperature na Zemlji. Zasjenjivanje Sunca bi se provelo pomoću stvaranja umjetnih oblaka ili oponašanjem efekta vulkanskih erupcija, odnosno injekcijom aerosola u stratosferu. Jedan od najpoznatijih geoinženjering projekata tog tipa, a koji podržava i Gates, osmišljen na sveučilištu Harvard.

Zove se SCoPEx i već godinama ne uspijeva dobiti zeleno svjetlo za testiranje. Plan je da se lansira balon napunjen reflektirajućim aerosolima na visinu od 20 kilometara od površine Zemlje.

Balon je trebao biti testiran krajem 2020. u SAD-u pa je test prebačen za proljeće 2021. upravo u Švedsku. Međutim, opet je zaustavljen snažnom reakcijom domaćih čuvara životne sredine, iz više razloga.

Umjetni Mount Pinatubo

Inspiraciju za ubrizgavanje aerosola u stratosferu znanstvenici crpe iz erupcije vulkana Mount Pinatubo na Filipinima 1991. godine. Ona je izbacila 15 milijuna tona sumpor oksida u atmosferu do 30.000 kilometara uvis i snizila prosječnu globalnu temperaturu za 0,6 stupnjeva Celzijevih.

No, analizom efekata takvog smanjenja temperature došlo se do zaključka da bi imitiranje erupcije moglo dovesti do poremećaja u hidrologiji. Prvenstveno bi stradalo područje ovisno o monsunima. Suša u krajevima gdje već sada živi jako velik dio siromašne svjetske populacije bila bi devastirajuća za milijune, potencijalno i milijarde ljudi. Površina Zemlje rashladila se na dvije godine, no Jugoistočna je Kina nakon Mount Pinatuba imala tri sušne godine. Vulkanski aerosoli u stratosferi posredno uništavaju i ozonski omotač.

Kako se radi o privremenom učinku, intervencija bi se morala neprestano ponavljati. U suprotnom, bez značajnog smanjenja udjela stakleničkih plinova u atmosferi, svjetsko stanovništvo bi se nakon raščišćavanja aerosola moralo suočiti sa snažnim i naglim temperaturnim skokom.

Testiranja ovakvih projekata zato se neprestano odlažu, ne samo zbog straha da bi sâmo testiranje bilo korak u smjeru upotrebe ove potencijalno kataklizmične tehnologije. Postoji bojazan da bi uspjeh ovog projekta vodio i usporavanju ionako nedovoljnih napora da se smanji emisija stakleničkih plinova.

Dakle, ta zastrašujuća i za mnoge neprihvatljiva opcija, koju se naziva i “groznom idejom koju ćemo možda morati provesti“, i dalje nije do kraja odbačena upravo zbog klimatske krize. A ta kriza nije nikakva pseudoznanstvena teorija već globalni problem koji trenutno u škotskom Glasgowu (za)okuplja svjetske vođe na konferenciji COP26.

Zemljani, naime, već žive projekt koji se svodi na geoinženjering. Svake godine ukrcavaju ekvivalent od pedesetak gigatona stakleničkih plinova u atmosferu.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.