Razotkriveno

Uzrok Covida nisu “chemtrails”

Kondenzacijski tragovi aviona (contrails) još uvijek su načinjeni su od čestica leda. Ne uzrokuju bolest Covid-19.
Izvor: Myriams-Fotos, Pixabay

Mit o povezanosti Covida s “chemtrailsima”, tragovima aviona koje se pogrešno oslovljava s “kemijski” umjesto “kondenzacijski”, ustraje i u drugoj polovici druge godine pandemije koronavirusa SARS-CoV-2.

Ovaj puta uspješno je širi korisnik Facebooka uz fotografiju kondenzacijskih tragova snimljenih iznad neimenovanih lokacija, uz tvrdnju:

Širenje zaraze se događa baš nakon ovih prizora i paralelno u svim zemljama. Slučajno?

Međutim, Covid-19 nije rezultat “zaprašivanja” ili “trovanja iz zraka chemtrailsima“, a medicina ne poznaje oboljenje temeljeno na (kemijskom) ispustu iz aviona.

Uzročnik Covida-19 je virus nazvan SARS-CoV-2, otkriven 2019. godine u kineskom Wuhanu.

Čestice leda

Kondenzacijski tragovi aviona (contrails), kako smo objašnjavali ranije, načinjeni su od čestica leda. Nastaju susretom toploga i vlažnoga zraka s hladnim. Moguće je čak po vremenskim uvjetima predvidjeti gdje će nebo koji dan biti više išarano crtama, a gdje manje.

Ako avion prođe pored već formiranih cirusa, trag će biti daleko manje vidljiv, nego ako prođe po vedrom nebu bez oblaka iznad pustinje. Osim toga, arhivske fotografije nam dokazuju da su tragovi aviona postojali davno, davno prije pojave teoretičara zavjere i izmišljanja riječi chemtrails. Konkretan je primjer fotografija snimljena na Filipinima 1940. godine.

Snowden: Chemtrails nisu stvarni

Za kraj napomenimo i da je postojanje “kemijskih tragova” aviona opovrgnuo i jedan od najpoznatijih pobunjenika protiv najjače svjetske velesile svijeta – bivši zaposlenik CIA-e i zviždač Edward Snowden. Intervjuiran u podcastu “The Joe Rogan Experience”, izjavio je da je pretražio sve tajne podatke američke vlade tražeći dokaze o vanzemaljcima i chemtrailsima. Nije ih pronašao jer teorije zavjere nisu stvarne.

“U slučaju da se pitate: Chemtrails nisu stvarni… Imao sam pristup mrežama NSA-e (Nacionalne sigurnosne agencije), CIA-e, vojske, svih ovih grupa. Ništa o tome nisam uspio pronaći”, izjavio je Snowden.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.