Razotkriveno

Uspoređivati Covid potvrde s nacističkim progonom Židova je neukusno i neutemeljeno

Osobe koje odbijaju cijepljenje uspoređuju se sa Židovima u nacističkoj Njemačkoj. Takva usporedba nema činjenično utemeljenje.
Facebook

Sve češće se u hrvatskom javnom prostoru mogu čuti usporedbe mjera kojima se suzbija epidemija Covida-19 s nacizmom i fašizmom.

Takve usporedbe pojavljuju se ne samo na rubnim portalima (Crodex, Paraf), već i u mainstream medijima (Novi list). Koriste ih građani na društvenim mrežama, ali i izabrani dužnosnici; saborski zastupnik i gradonačelnik Sinja Miro Bulj u razgovoru za televiziju N1 je osobe koje se odbijaju cijepiti protiv Covida-19 usporedio sa Židovima u nacističkoj Njemačkoj.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.


Upravo je to paralela koja se sve češće povlači među Facebook korisnicima koji ponosno odbijaju cijepljenje. Mnogi među njima za profilnu sliku postavljaju žutu zvijezdu (kakvom su Židovi bili označavani u nacističkoj Njemačkoj) uz poruku “nisam cijepljen”.

Jedna takva slika je na Facebook stranicu “Pravo na Život” postavljena 8. studenog i od tada je podijeljena više od 3600 puta (arhivirano ovdje).

Usporedba bez utemeljenja

Usporedbe statusa necijepljenih osoba s Holokaustom, genocidom koji su nacisti provodili nad Židovima, nisu samo neukusne, već i činjenično neutemeljene.

Židove su nacisti, podsjećamo, proganjali samo zato što su Židovi. Nije im bila ponuđena alternativa koja bi ih spasila od javnog nošenja žute zvijezde ili od deportacije u nacističke logore smrti.

Necijepljene osobe u Hrvatskoj i Europi 2021. godine nitko, pak, ne proganja. Ne prijeti im se porobljavanjem ili likvidacijom zbog njihove vjere ili porijekla. Ne zatvara ih se u logore, niti ih se pokušava eksterminirati u plinskim komorama.

Protivnici cijepljenja u zadnje vrijeme najčešće tvrde da ih se diskriminira Covid potvrdama. Međutim, Covid potvrda se ne izdaje samo cijepljenim osobama; moguće ju je dobiti i nakon preboljenja Covida-19 ili testiranja na Covid-19. Židovima nacisti nisu pružali nikakve izbore ili alternative: svi su, bez iznimke, morali biti obilježeni žutom zvijezdom.

O ustavnosti i opravdanosti Covid potvrda može se i treba javno razglabati. Uostalom, već je i predsjednik Ustavnog suda RH Miroslav Šeparović najavio da se njihova odluka može očekivati kroz mjesec dana (N1). Nakon toga ćemo vjerojatno znati i postoje li zakonske osnove za najavu Stožera civilne zaštite, prema kojoj je moguće da će se od 4. siječnja 2022. godine Covid potvrde izdavati samo onima koji su se cijepili ili preboljeli Covid-19.

Međutim, bez obzira na ishod odluke Ustavnog suda i buduće poteze Stožera civilne zaštite, bilo kakva usporedba Covid potvrda s fašizmom ili tretmanom Židova u nacističkoj Njemačkoj potpuno je neosnovana. Ratni zločin genocida nije i ne može biti ekvivalent državnim odlukama o ograničavanju kretanja za vrijeme epidemije (što je kao jedna od mogućih mjera suzbijanja epidemije predviđeno i Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti).

Preživjele žrtve Holokausta osuđuju manipulacije

Preživjele žrtve Holokausta u više su navrata javno osuđivali manipulacije kojima se protivnici cijepljenja izjednačavaju s progonjenim Židovima.

Evo što je o tome za Radio slobodna Evropa rekao Ivan Ivanji, 92-godišnjak iz Srbije koji je preživio boravak u nacističkim logorima Auschwitz i Buchenwald:

“Mislim da ljudi pojma nemaju o čemu govore i pošto su oni neznalice mislim da smo svi mi krivi jer oni ništa nisu učili, oni ne znaju šta je to, oni ne znaju šta se događalo. Neobrazovanje je krivo za tako nešto, a mene ne vređa, meni je samo glupo i tužno”.

Kada su slične tvrdnje ponavljali prosvjednici u Italiji, javno je istupila i Liliana Segre, 90-godišnja Židovka koja je također preživjela Holokaust.

“Ovo je ludilo, to su neukusne geste koje se susreću s neznanjem. Ovo je takvo vrijeme neznanja, nasilja koje se više ni ne potiskuje, koje je sazrelo za ovakva izobličenja”, kazala je Segre (The Times of Israel).

Kad su se prosvjednici protiv Covid mjera u SAD-u također izjednačavali s progonom Židova, reagirao je Muzej holokausta i ljudskih prava u Dallasu. Evo dijela njihove izjave za javnost:

“Ova optužba je jednako sramotna koliko je povijesno neutemeljena i moralno prijekorna. Deportacija Židova u smrt od strane totalitarnog, rasističkog, antisemitskog režima predstavlja užasno vrijeme bez premca u modernoj povijesti. Usporediti ovo s naporima naših izabranih dužnosnika da pokušaju uravnotežiti naše zdravstvene i ekonomske potrebe dok su pod prijetnjom svjetske pandemije pojeftinjuje žrtvu milijuna Židova koje su ubili nacisti i njihovi suradnici”.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.