Faktograf.hr

Samo činjenice

Nema dokaza da cijepljenje uzrokuje pomor među nogometašima

Antivakserski portal Dokumentarac tvrdi da je cijepljenje uzrok znatnom povećanju broja slučajeva srčanih poteškoća kod nogometaša, iako za takvu tvrdnju nemaju nikakve dokaze.
nogometaši
Foto: PhillipKofler/Pixabay

Autor viralnog teksta objavljenog na portalu Dokumentarac pita se:

“Broj slučajeva srčanih zastoja i iznenadnih smrti među nogometašima u posljednja četiri mjeseca porastao preko 6000%?”

Tekst (arhiviran ovdje) je objavljen na portalu koji često širi dezinformacije (1, 2, 3, 4), a prenijeli su ga i Croativ i iVijesti, portali za koje smo također utvrdili da su širili dezinformacije (1, 2, 3, 4).

U članku se navodi kako su se srčani zastoji i iznenadne smrti u nogometu događale i ranije, ali da su do početka masovnog cijepljenja protiv Covida-19  bile iznimno rijetke pojave. Autor spominje tekst iz njemačkog Der Spiegela iz 2003. godine u kojem je popisano deset smrtnih slučajeva nogometaša zbog zastoja srca u periodu od 1996. do 2003. godine.

Autor teksta na portalu Dokumentarac ističe da to čini prosjek od jednog do dva slučaja godišnje. U nastavku teksta navode se linkovi na medijske objave na različitim jezicima koji opisuju 30 navodnih slučajeva kolabiranja uslijed srčanog zastoja ili smrti većinom mladih nogometaša, trenera i sudaca koji su se dogodili u zadnja četiri mjeseca. 

“Dakle, ako 30 slučajeva u otprilike 4 mjeseca, pomnožimo s 3, to odgovara prosjeku od 90 slučajeva kolabiranja u 12 mjeseci (godišnje). Kada 10 slučajeva u periodu od 1996. do 2003. godine, što je oko 1,4 slučaj godišnje, usporedimo s 90 slučajeva godišnje koje imamo sada, dobijemo povećanje broja slučajeva srčanih zastoja i iznenadnih smrti u nogometu od 6428%”, zaključuje autor i pritom dodaje kako nigdje nema spomena o jednoj ili dvije primljene injekcije cjepiva protiv Covida-19 kao mogućem uzroku.

“No, kao što mnogi od vas već znaju, većina vrhunskih sportaša je cijepljena”, zaključuje. 

Nogometaši i srčani zastoji

Autor teksta na portalu Dokumentarac istovremeno tvrdi kako nema podataka koji bi sugerirali da cijepljenje protiv Covida uzrokuje srčane probleme kod nogometaša i sugerira kako je upravo to ono što se događa. Ne samo da za to ne nudi nikakve dokaze, već stvara dojam kako se učestalost srčanih poteškoća povezanih s nogometom povećala nakon kampanje cijepljenja protiv Covida-19. Za takvu tvrdnju nema osnove.

Godine 2018. u poznatom New England Journal of Medicine objavljena je studija koja pokazuje kako su srčani zastoji puno češći kod nogometaša nego što se do tada mislilo. Istraživanje se temelji na dva desetljeća prikupljanja podataka u sklopu kardioloških pregleda Engleskog nogometnog saveza, a u njoj je sudjelovalo 11.168 mladih nogometaša u Velikoj Britaniji.

“Tijekom pregleda utvrđeno je da su 42 sportaša (0,38%) imali srčane poremećaje koji bi mogli izazvati smrt. Identificirano je i 225 sportaša (2%) s kongenitalnim abnormalnostima. Nakon pregleda, bilo je 23 smrtnih slučajeva iz bilo kojeg uzroka, od kojih su osam (35%) iznenadne smrti pripisane srčanoj bolesti. Kardiomiopatija je uzrokovala sedam od osam iznenadnih srčanih smrti (88%). Šest sportaša (75%) koji su iznenada umrli od srca imalo je normalne rezultate srčanog pregleda”, navodi se u istraživanju. 

Podaci iz istraživanja odnose se samo na nogometaše koji igraju u engleskoj ligi. Međutim, iz njih se svejedno daje naslutiti kako bavljenje profesionalnim nogometom povećava rizik od srčanih problema.

Smrti nogometaša na nogometnom terenu su, nažalost, bile relativno učestala pojava i prije pandemije Covida-19. Uzroci smrti u takvim slučajevima uglavnom su upravo srčani problemi, pokazuje evidencija nogometaša koji su umrli za vrijeme karijere, a koja se vodi na engleskoj Wikipediji.

U javnosti su se zbog toga i prije pandemije Covida-19 vodile rasprave o razlozima sve učestalijih srčanih poteškoćama među mladim nogometašima. “Evo što stručnjaci kažu zašto srce sve češće izdaje mlade nogometaše u vrhunskoj formi”, naslov je teksta koji je Slobodna Dalmacija objavila 2018. godine, a u kojem se zaključuje kako uzroke treba tražiti “u neskladu između sve većih tjelesnih napora i mogućnosti sportaša”.

Pogrešan zaključak

Zaključak da je broj slučajeva srčanih zastoja i iznenadnih smrti među nogometašima u posljednja četiri mjeseca porastao preko 6000 posto ima i nekoliko nelogičnosti. 

Prije svega, nepoznato je na kojim se podacima takva procjena uopće temelji. Stari tekst iz Der Spiegela koji se koristi kao osnovica za računicu o porastu većem od 6000 posto doista evidentira deset smrtnih slučajeva od 1996. do 2003. godine. Međutim, kad se taj tekst usporedi s podacima dostupnim na Wikipediji, jasno je da u njemu uopće nisu evidentirani svi smrtni slučajevi nogometaša povezani sa srčanim teškoćama u predmetnom periodu.

Osim toga, uspoređivanje tih podataka s navedenim linkovima koji se nalaze u tekstu jednako je uspoređivanju kruški i jabuka. Naime, i sam autor teksta navodi kako se slučajevi koji se spominju u tekstovima referiraju na znatno širu skupinu: mlade nogometaše, trenere i suce. Podaci iz Der Spiegela koji se koriste za usporedbu se odnose samo na igrače.

Procjena o porastu većem od 6000 posto koju iznosi portal Dokumentarac tako je i metodološki neutemeljena.

Nadalje, u tekstu se manipulativno sugerira kako bi cjepivo moglo biti odgovorno za navedene nesretne slučajeve, iako i sam autor teksta navodi kako se nigdje ne spominje primanje jedne ili dvije doze cjepiva protiv Covida-19 kao uzrok srčanih poteškoća.

Manipulacije zdravstvenim stanjem nogometaša

Upravo je stvaranje nepostojećih veza između različitih pojava i događaja karakteristično za dezinformacije i teorije zavjere, čiji se broj znatno povećao od početka pandemije te izuma cjepiva.

Jedna od mnogih koje smo razotkrili tiče se nogometaša danskog Christiana Eriksena koji je tijekom utakmice doživio srčani udar te završio u bolnici, za što su antivakseri okrivili upravo cjepivo, iako Eriksen prije udara nije bio cijepljen protiv Covida-19.

Slično se tvrdilo i kada je čileanski nogometaš Arturo Vidal završio u bolnici nakon cijepljenja. Uzrok hospitalizaciji nije bila imunizacija već, kako smo i pisali, upala krajnika (1, 2).

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.