Razotkriveno

Nije točno da cijepljeni imaju četiri puta veću šansu da se zaraze omikronom

Na Facebooku se netočno tvrdi da statistički podaci iz UK pokazuju kako cijepljene osobe imaju četiri puta više šanse da se zaraze omikronom.
Photo by Edge2Edge Media on Unsplash

U jednom se Facebook postu tvrdi da statistički podaci iz Ujedinjenog Kraljevstva pokazuju da osobe cijepljene s tri doze cjepiva protiv Covida-19 imaju četiri puta veću šansu da se zaraze omikronom od necijepljenih osoba. Ta tvrdnja nije točna.

“TROSTRUKO CIJEPLJENI 4puta VEĆA MOGUĆNOST ZARAZE OMIKRONOM OD NECIJEPLJENIH Prema najnovijem izvještaju ONS UK (Office for National Statistics) trostruko cijepljeni imaju čak 4 puta veću mogućnost da se zaraze omicronom od necijepljenih. Čisto da znate….  😉“, navodi se u Facebook postu (arhiviran ovdje).

Izvor: Screenshot FB

U postu se daje poveznica na objavu engleskog Ureda za nacionalnu statistiku (ONS) gdje se navode preliminarni podaci o karakteristikama osoba koje imaju veću šansu da se zaraze omikronom nego delta sojom. Podaci su preliminarni i utemeljeni na podacima prikupljenima kroz samo dva tjedna, stoga ih treba koristiti oprezno.

Ovaj korisnik Facebooka je iz tablice izvukao i grafički prikazao statističke podatke koji pokazuju koji soj virusa dominira među različitim društvenim skupinama. U podacima ONS-a stratifikacija je, među ostalim, napravljena i po cijepnom statusu.

Međutim, već iz tekstualnog pojašnjenja dostupnog na zadnjem listu ONS-ove excel tablice jasno je kako tvrdnja da cijepljeni imaju veću šansu da se zaraze omikronom proizlazi iz pogrešnog tumačenja podataka. Podaci ONS-a ne pokazuju da cijepljene osobe imaju veću šansu zaraze omikronom, već da su cijepljene osobe, u slučaju da se ipak zaraze, vjerojatnije zaražene omikronom, nego ranijim sojevima novog koronavirusa.

“Oni koji su primili tri doze cjepiva i nakon toga na testu bili pozitivni na Covid-19 vjerojatnije će biti zaraženi infekcijama kompatibilnim s omikron sojem u usporedbi s onima koji nisu cijepljeni, iako osobe koje su primile barem jednu dozu cjepiva i dalje imaju manju vjerojatnost da će dobiti pozitivan test na Covid-19, bez obzira na soj. Prerano je donositi zaključke iz naših podataka o učinkovitosti cjepiva protiv omikron soja”, navodi se u dokumentu ONS-a.

O manipulacijama statistikom već smo pisali ovdje. Kao što smo na Faktografu također pisali, niti jedno cjepivo ne pruža stopostotnu zaštitu od zaraze, ali činjenica je da cjepivo protiv Covida-19 statistički znatno smanjuje šanse i za hospitalizaciju i za smrt. Cijepljenje je pritom tek jedna od mjera koje se preporučuju, uz pridržavanje niza drugih epidemioloških preporuka poput redovitog pranja ruku, održavanja razmaka od drugih ljudi, nošenja maski, smanjenja boravka u zatvorenim prostorijama i provjetravanja prostora (pogotovo zimi).

O svim dezinformacijama vezanim za pandemiju Covida-19 koje smo na Faktografu dosad razotkrili kao netočne, možete čitati u našem live blogu (ovdje i ovdje).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.