Dezinformacije o koronavirusu

Njemački patolozi ograđuju se od umirovljenih kolega koji plaše “bijesnim limfocitima” nakon cijepljenja

Dvoje umirovljenih patologa iz Njemačke zaključili su da cijepljenje izaziva autoimunu bolest. Njihovi kolege patolozi tvrde da to nije činjenično utemeljeno.
Izvor: Scheenshot konferencije/ Odysee.com

Sucharit Bhakdi, umirovljeni mikrobiolog i jedan od najglasnijih korona-skeptika, snimio je novi video u kojemu tvrdi da su cjepiva protiv Covida pokretači snažne autoimune reakcije koja ubija ljude.

Svoje tvrdnje temelji na nalazima umirovljenog njemačkog patologa Arnea Burkharda, koji su u različitim formama predstavljani prethodnih mjeseci.

Portal Epoha prenosi dio Bakhdijevih tvrdnji o Burkhardovim nalazima:

Činjenice su na stolu, predstavljene su i prije tjedan dana objavljene od strane profesora Arnea Burkharda i one su za tešku osudu. Sva cjepiva koja se zasnivaju na genskoj terapiji, bez obzira na proizvođača, daju jedan te isti rezultat…

U 90% njih (uzoraka tkiva, op.a.) pronašao je jasne dokaze za autoimuni samonapad ubijanjem limfocita na tkivima, od kojih su najjače pogođeni srce i pluća, a zatim i jetra i ostali organi. Ove informacije objavljene su na web stranici Doctors for Covid Ethics i ubrzo su zbog svoje šokantnosti postale viralne širom svijeta, jer je mnogima sada jasno da ova cjepiva ubijaju i stare i mlade ljude.

Ovdje treba napomenuti da Bhakdi ne tvrdi da su limfociti “žrtve” ovoga napada, kao što se može zaključiti iz ovog prijevoda, nego izvršitelji. Oslovljava ih kao limfocite ubojice (killer lymphocites) i tvrdi da uništavaju tkiva pluća i srca, zato što ta tkiva, po instrukciji iz cjepiva, proizvode “metu”, to jest protein šiljka.

Međutim, od tvrdnji patologa Burkharda se ograđuju njegove kolege i to iz više razloga. Najprije, zbog metodologije rada i činjenice da nije jasno na koji je način došao do ispitanih uzoraka. Nadalje, zato što navodni dokazi kojima ilustrira navodni autoimuni napad, po njima, ne pokazuju ništa netipično ili neobično.

Ovdje treba napomenuti da je Bakhdijev video nešto novijeg datuma u odnosu na konferenciju za medije na kojoj je Burkhard predstavio analize tkiva, no argumentacija se poklapa. Video je objavljen krajem prosinca i u njemu Bakhdi govori o 15 do 17 “preminulih od cijepljenja”, dok su patolozi na konferenciji u rujnu govorili o deset slučajeva.

Tko se sve ogradio

Naime, kada je Burkhard u društvu kolege Waltera Langa na konferenciji za medije u rujnu predstavio rezultate, kako su naveli, obdukcija deset preminulih nakon cijepljenja, od dvojca se ogradio niz strukovnih organizacija.

Među njima su i Savezno udruženje njemačkih patologa (BDP) te Njemačko društvo za patologiju (DGP), koji su za Correctiv poručili da su nalazi izneseni na konferenciji neznanstveni.

Tim “Njemačkog registra obdukcija Covid-19” (DeRegCOVID) odgovorio je Correctivu da se predstavljeni podaci ne mogu koristiti za zaključke o povezivanju smrtnih slučajeva s cijepljenjem. DeRegCOVID je središnji registar za obdukcije preminulih od Covida koji je tijekom pandemije uspostavljen u Sveučilišnoj bolnici Aachen.

Od Burkharda i Langa ogradilo se i Njemačko društvo za patologiju (DGP), čiji su oni članovi. DGP je izdalo priopćenje u kojem se naglašava kako dvojac ondje nije ni na kakvoj funkciji te da njihova osobna mišljenja nemaju veze sa stavovima društva.

Nejasnoće

Prema onome što su objavili i na stranicama konferencije, dâ se zaključiti da Burkhard i Lang nisu uopće radili obdukcije, već analize tkiva. Što znači da su im uzorci i organi dostavljeni, iz Njemačke i Austrije.

Benjamin Ondruschka, ravnatelj Instituta za sudsku medicinu pri Sveučilišnom medicinskom centru Hamburg-Eppendorf, komentirao je za Die Welt zašto je to problematično. Kada se ne zna odakle uzorci potječu, onda nije jasno ni “o čemu točno njih dvojica zapravo govore”.

A govorili su, prema vlastitim tvrdnjama, o ukupno deset preminulih, u dobi između 54 i 95 godina. Razmak između cijepljenja i smrti o kojima je bilo riječ na konferenciji varirao je između 31 dana i šest mjeseci. U dva slučaja vrijeme smrti ili status cijepljenja bili su – nepoznati.

Iz DeRegCOVID-a istakli su da Burkhardovi kriteriji za odabir slučajeva nisu jasni. Cijela “metoda procjene” je nerazumljiva, a nedostaju i podaci o prethodnim bolestima te drugi relevantni klinički podaci.

Također, Burkhard i Land nisu objasnili zašto su za neke smrti naveli da su “vjerojatno”, a druge “vrlo vjerojatno” nastale zbog cijepljenja. Nisu imenovali nikakve kriterije odlučivanja, niti je utvrđen “uzročni lanac uzroka smrti”, što znači da nije dokazano da je cijepljenje protiv Covida-19 stvarno dovelo do smrti u ispitanim slučajevima. To potvrđuje i Ondruschka.

Drugi patolozi ne pronalaze poveznicu s cijepljenjem

Ravnatelj Instituta za sudsku medicinu u Hamburgu navodi da je ondje obavljeno gotovo 60 obdukcija koje su bile vremenski vezane uz cijepljenje protiv korone.

“Samo smo u jednom slučaju uspjeli sa sigurnošću utvrditi uzročnu vezu, a u nekoliko drugih slučajeva o tome se kritički raspravljalo”, navodi Ondruschka.

Jörg Maas iz Njemačkog društva za patologiju također podržava ovu tvrdnju: “Kao i naši kolege iz sudske medicine u Hamburgu, zasad nismo uočili bilo kakvu zamjetnu korelacije smrtnih slučajeva i cijepljenja”.

Kako prenosi Tagesschau, Paul Ehrlich Institute (PEI), koji neprestano evaluira i prati prijave nuspojava cjepiva, u izvješću od 23. prosinca 2021. navodi da ne postoji nikakva statistička razlika u broju preminulih između opće populacije i osoba koje su se cijepile, a promatrano od prvog dana do kraja šestog tjedna nakon cijepljenja.

Pobješnjeli limfociti?

Patolozi Burkhad i Land, poput Bakhdija, tvrde da su uzrok smrti u ovim slučajevima “pobješnjeli limfociti” (ili, kako ih Bakhdi zove, limfociti ubojice), premda takva dijagnoza ili proces nisu imenovani u medicini. Navodni dokaz za svoje tvrdnje koji su patolozi prezentirali na konferenciji su snimke tkiva bubrega i jetre.

No, iz DeRegCOVID-a tvrde da bi se nakupine limfocita kakve su prikazane na fotografijama “mogle naći u mnogim autopsijama”.

Šef Instituta za patologiju u bolnici Bundeswehr Ulm, Konrad Steinestel, slaže se s tim i navodi kako slike ne ukazuju ni na što specifično ili jedinstveno za uzorke tkiva osoba iz te dobne skupine.

“Osim toga, nisu provedeni testovi na komponentama cjepiva koji bi ukazivali na povezanost s cijepljenjem”, piše Steinestel.

Komentirajući snimku upale srčanog mišića, također prikazane na konferenciji, Ondruschka navodi i da se od nakupljanja limfocita u tom broju ne umire.

Bhakdi već dulje od godinu dana tvrdi da cjepivo – poglavito ono temeljeno na mRNA tehnologiji – mora imati autoimune efekte. Međutim, to do današnjeg dana nije dokazano (1, 2, 3). Također, Bhakdi je tvrdio i da SARS-CoV-2 nije nimalo opasniji od svojih humanih srodnika, uzročnika prehlade, što je temeljio na podacima koji nisu izdržali test vremena.

Kako je Correctiv ranije izvještavao, i Bakhdi i Burkhard su članovi organizacije Medicinari i znanstvenici za zdravlje, slobodu i demokraciju (MWGFD eV) sa sjedištem u bavarskom Passauu. Ovi su liječnici u pandemiji izdavali sumnjive potvrde za izuzeće od nošenja zaštitne maske. Jednu su izdali i novinaru Correctiva, naglašavajući da ne vjeruju u djelotvornost maski te pozivajući ga da donacijom podrži njihov rad.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.