Razotkriveno

Narančin sok uništava kućni test na Covid

Video u kojem kućni test naoko daje pozitivan rezultat na Covid nakon što je u njega ukapan sok od naranče kruži Facebookom.
Photo by Mae Mu on Unsplash

Među korisnicima Facebooka širi se video u kojem se u kućni test na Covid ukapava sok od naranče, a test pokazuje pozitivan nalaz (primjer arhiviran ovdje).

Korisnici Facebooka zaključuju kako ovaj video dokazuje da testovi nisu pouzdani alat za detektiranje Covida-19.

Iako je poznata stvar da kućni testovi griješe osjetno više nego PCR testovi, snimka u kojoj test naočigled pokazuje da je naranča pozitivna na Covid-19 zapravo ne znači baš ništa. Narančin sok će, kao i bilo koja druga jako kisela tekućina, zapravo “uništiti” kućni Covid test.

Slične snimke su i ranije kružile društvenim mrežama, praćene obmanjujućim tvrdnjama o kvaliteti kućnih testova. Na Faktografu smo tako već pisali o tvrdnjama da pozitivan rezultat na testu izazivaju kava, Red Bull i Coca-Cola.

Kako veći dio dezinformacija u hrvatski digitalni prostor zapravo stiže iz inozemstva, tako su razni inozemni fact-checkeri već pisali o tvrdnjama da test daje pozitivan nalaz kad se u njega ukapa narančin sok.

Različiti stručnjaci potvrđuju da test u tom slučaju samo naoko pozitivan, a zapravo je pokvaren – jer nije predviđen da se u njega ukapavaju tekućine različite razine kiselosti. Sok od naranče tako zapravo utječe na kemijski sastav testa, što je stvarni razlog zbog kojeg test pokazuje crte u kontrolnoj i testnoj zoni (kako bi inače prikazivao pozitivan nalaz Covida-19).

“Kiselost sokova, bezalkoholnih pića, kave i sl. remeti delikatna antitijela u testnim uređajima i tako kvari rezultate testa”, kazao je za Reuters Mark Lorch, pročelnik odjela za kemiju, biokemiju i kemijsko inženjerstvo Sveučilišta Hull.

“Ako potpuno ignorirate upute proizvođača ili koristite test za nešto sasvim drugačije [od onog za što je namijenjen], onda se ne bi trebali iznenaditi ako dobijete šašav rezultat”, rekao je za Full Fact Alexander Edwards, profesor biomedicinske tehnologije na Sveučilištu Reading.

Istu stvar za AFP kaže i profesorica biokemije sa Sveučilišta Leipzig Annette Beck-Sickinger, koja objašnjava kako bi se ista stvar dogodila i u slučaju povećanja znatnog povećanja kiselosti otopine u koju se stavlja uzorak brisa.

Drugim riječima, brzi antigenski testovi za Covid se mogu koristiti samo za ono za što su namijenjeni. Ako se u testove ukapaju tekućine koje za to nisu predviđene, pojavljivanje obje crte na testu ne znači da je detektirana prisutnost Covida, nego da je test upropašten nestručnim rukovanjem.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.