Razotkriveno

Nije točno da su židovski bankari platili Darwinu da izmisli teoriju evolucije

Američka novinarka Lara Logan tvrdi da je obitelj Rothschild platila Darwinu da izmisli teoriju evolucije. Ova netočna tvrdnja stigla je i do hrvatskih korisnika društvenih mreža.
darwin

Facebook profil Crna ovca, za koji smo već utvrdili da širi dezinformacije, ovog puta širi antisemitske teorije zavjere.

Na stranici je, naime, objavljena tvrdnja da je Lara Logan, voditeljica na televiziji Fox Nation, sugerirala da je znanstveniku Charlesu Darwinu židovska obitelj Rothschild platila da izmisli teoriju evolucije. 

“Zamisli odmah je to okarakterizirano kao “antisemitizam” jer udaraš u jednu od največih prevara proizašlu iz masonske kuhinje. I dan danas je sve ostalo na nedokazanoj “teoriji” po sistemu “možda su u šumi””, stoji u objavi. 

Lara Logan, bivša reporterka CBS-a koja trenutno radi za Fox Nation, gostovala je 24. ožujka u online showu platforme “And We Know”. Video snimka njenog nastupa nekoliko dana proširila se i na BitChuteu, platformi na kojoj se učestalo šire dezinformacije i teorije zavjere.

Tko je Lara Logan?

Logan je dugi niz godina bila cijenjena novinarka – od 2002. godine radila je na CBS-u gdje je reputaciju stekla izvještavajući iz ratnih zona u Afganistanu i Iraku.

S CBS-a je otišla nakon što se pokazalo da su njen izvještaj o napadu na Benghazi u Libiji 2013. sadržavao nepotpune i netočne informacije. Nakon toga, Logan postaje kritičarka “liberalnih medija” te se zapošljava na kanalu Fox Nation, s povremenim gostovanjima na Fox Newsu (Poynter).

Logan je krajem prošle godine nekoliko puta izazvala pažnju šireći dezinformacije. U rujnu je na svom Twitter profilu objavila snimku za koju je tvrdila da prikazuje borbe u Afganistanu, dok je video zapravo snimljen 2014. godine u Iranu. Tvrdila je i da se u Švedskoj ne provodi cijepljenje, što također nije točno (Reuters, Poynter).

Nadalje, u prosincu 2021. godine usporedila je Anthonyja Faucija, imunologa i direktora američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, s nacističkim liječnikom Josefom Mengeleom, zbog čega ju je kritizirala židovska zajednica (The Washington Post).

Antisemitizam

Slične reakcije izazvala je i s najnovijom teorijom da je obitelj Rothschild platila Darwina da izmisli teoriju evolucije.

Iz Anti-Defamation League, židovske organizacije za ljudska prava, u izjavi za Vanity Fair komentirali su izjave Lare Logan.

“Duboko je uznemirujuće, ali nije iznenađujuće da voditeljica Fox Nationa Lara Logan promiče stare antisemitske teorije zavjere o Židovima. Novinari imaju odgovornost izvještavati točno i činjenično. Ne postoji ništa točno ili činjenično u optuživanju židovskih financijera za financiranje Darwina, ili u tvrdnjama da Židovi pokušavaju formirati svjetsku vladu”, rekao je izvršni direktor ADL-a Jonathan Greenblatt.

Vječne teorije zavjere

Kao što smo već pisalidinastija Rothschild potiče od Mayera Amschela Rothschilda, frankfurtskog bankara koji je živio krajem 18. stoljeća.

Mayer je imao pet sinova, a svaki je osnovao vlastitu obiteljsku i bankarsku tvrtku u pet velikih europskih prijestolnica u to vrijeme – u Londonu, Parizu, Frankfurtu, Beču i Napulju. 

Kako navodi Britannica, bankarski posao Rothschilda ugrozile su dioničke i komercijalne banke koje su se u Njemačkoj, Engleskoj i Francuskoj otvorile pred kraj 19. stoljeća. Grupa Rothschild već tada gubi poziciju najvećeg bankarskog konzorcija.

U 20. stoljeću dio njihove  imovine iz podružnica u Beču i Parizu oduzet je tijekom Drugog svjetskog rata. Nacistički vođa Adolf Hitler učinio je isto te obitelj potjerao iz Njemačke. 

Iako više nisu toliko bogati i utjecajni kao nekad, nasljednici dinastije redovito se spominju u kontekstu teorija zavjera o “Novom svjetskom poretku” i jedinstvenoj svjetskoj vladi, a česta su meta i pripadnika zajednice QAnon, koji o Rothschildima redovito šire dezinformacije.

Darvinizam

Za kraj, Charles Darwin svoje poznato djelo O podrijetlu vrsta posredstvom prirodne selekcije objavio je 1859. godine, a u njemu je iznio teoriju koja se poziva na prirodnu selekciju koja uništava jedinke slabije prilagođene uvjetima života, a podupire one bolje prilagođene.

Kako piše Enciklopedija.hr, individualne varijacije koje ulaze u proces selekcije mogu, po Darwinovu mišljenju, biti determinirane vanjskim (okoliš) i unutarnjim (poslije nazvani genetičkim) faktorima.

Na objavu njegovog poznatog djela potaknuo ga je prirodoslovac A.R Wallace, čija su znanstvene spoznaje na temu evolucije godinu dana ranije objavljivane zajedno s Darwinovim spisima.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.