Dezinformacije o koronavirusu

Rothschild dinastija ne posjeduje Hrvatsku narodnu banku

Fotografija Jacoba Rothschilda s identičnim natpisom poput one koja se dijeli, ali na engleskom jeziku, kruži internetom više od pet godina
Foto: Hrvatska narodna banka /Flickr

Preko 6 i pol tisuća puta podijeljena je fotografija bankara Jacoba Rothschilda na koju je namontiran natpis: None of your lives matter (u prijevodu: Vaši životi ne vrijede).

Korisnica privatnog profila koja ju je podijelila početkom veljače (arhivirano ovdje) u objavi je napisala:

“POZDRAV!!ZOVEM SE JACOB ROTHSCHILD. MOJA OBITELJ VRIJEDI 500 TRILIONA DOLARA. Posjedujemo gotovo svaku središnju banku na svijetu.
FINANCIRALI SMO OBJE STRANE SVAKOG RATA OD NAPOLEONA. POSJEDUJEMO VAŠIM VIJESTIMA, MEDIJIMA, VAŠOM NAFTOM I VAŠOM VLADOM”

Par dana kasnije, na stranici Novi svjetski poredak također je osvanula slična dezinformacija o Rothschildima, odnosno, navodni dokaz da ta bankarska obitelj njemačko-židovskog porijekla upravlja gotovo svakom središnjom bankom na svijetu te da je Hrvatska narodna banka u vlasništvu iste.

Na stranici ju je objavio privatni korisnik (primjer ovdje) koji “ekskluzivno” donosi popis državnih banaka u vlasniku Rothschilda. Među brojnim državama svijeta koje su navedene, osim Hrvatske, tu su i Srbija i Bosna i Hercegovina.

Tu su informaciju ranije objavili i neki drugi rubni portali, poput bloga naziva Hamdočamo, ali i dezinformatori s Transformacije svijesti, stranice za koju smo i ranije utvrdili da je širila dezinformacije (1,2,). Transformacija svijesti, u članku koji je preveden sa stranice Collective-Evolution.com, prenosi i netočne tvrdnje da Rothschildi manipuliraju vremenskim prilikama.

Stare dezinformacije

Fotografija Jacoba Rothschilda s identičnim natpisom poput one koja se dijeli, ali na engleskom jeziku, kruži internetom više od pet godina. (Snopes

Dezinformacija o tome da je dinastija Rothschild najbogatija na svijetu naprostno nije točna. To se lako može utvrditi uvidom u Forbesovu listu najbogatijih ljudi u 2020., u kojoj se nitko od pripadnika te obitelji ne nalazi ni u deset prvih. Osim toga, piše Snopes, Rothschild Group je 2015. godine imala prihode od 500 milijuna dolora, što je daleko ispod od godišnjih prihoda nekih drugih banaka koje svoje prihode broje u milijardama.

Internetom je dugo kružila i tvrdnja da dinastija posjeduje 80 posto svjetskog bogatstva, što je također netočno. Kako navodi Politifact, bogatstvo članova obitelji nije centralizirano, odnono, ne postoji “obiteljsko bogatstvo”. Nešto najbliže tome bila bi investicijska grupa za koju smo naveli da, u odnosu na najbogatije svjetske banke, nema toliko velike prihode.

Rothschildi ne drže ni centralne banke svih zemalja svijeta

Kako pišu kolege s AFP-a, lista navodnih centralnih banaka koje drže Rothschildi internetom kruži od 2013. godine, a objavljena je na stranici Humansarefree.com  na kojoj se šire dezinformacije o globalnom zatopljenju kao prevari, opasnostima od 5G mreže i promoviraju druge teorije zavjere.

Taj popis je netočan. Naime, istina je da neke centralne banke mogu imati dioničare iz privatnog sektora, međutim, većina njih je u vlasništvu države ili barem u većinskom vlasništvu.  To se odnosi i na centralne banke Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.  AFP-u su iz centralnih banaka tih država da su banke u 100 postotnom vlasništvu države, odnosno, da nikakav privatni kapital, a naročito Rothschildi, nemaju udio u vlasništvu.

Kako je za AFP navela Ines Merkl, voditeljica Odjela za vanjske i unutarnje komunikacije u Hrvatskoj narodnoj banci, ne postoji pravno dopušteni način na koji netko (a da nije Republika Hrvatska) može doći do pozicije vlasništva, odnosno postati vlasnik udjela u kapitalu HNB-a. To je, uostalom, regulirano Zakonom o Hrvatskoj narodnoj banci. 

Osim toga, kompanija Rothschild&Co uopće nema ured na ovom području Balkana.

Ne kontroliraju ni vrijeme

Transformacija svijesti piše i o antisemitskoj izjavi washingtonskog gradskog vijećnika Trayona Whitea koji je jednom prilikom u  kratkom videu na svojim društvenim mrežama tvrdio da je snijeg pao jer Rothschildi kontroliraju vrijeme. (AP)

“Mediji su ove tvrdnje također etiketirali kao rasističke. Ono sto je zanimljivo vezano za ovu tvrdnju je to da je manipulacija vremenskim prilikama jako ozbiljan problem poznat kao geoinženjering”, stoji u članku objavljenom na Transformacija svijesti. 

Ta se teorija pojavila nakon što je 2011. godine obitelj Evelyn de Rothschild kupila Weather Central, tvrtku koja se bavila metorološkim podacima. Tom prilikom ona je izjavila kako vrijeme postaje ekstremnije te ostavlja sve veće ljudske i financijske posljedice, te da vjeruje da će Weather Central igrati glavnu ulogu u ublažavanju štete i poboljšanju života.

To je bilo dovoljno teoretičarima zavjera koji su u jednom trenutku tvrdili da su Rothschildi krivi za uragan Harvey koji je pogodio područje Houstona 2017. godine.

Činjenica da je netko kupio tvrtku koja se bavi meteorološkim informacijama ne znači da ta osoba kontrolira vrijeme, a kamoli da se bavi geoinženjeringom. Naime, geoinženjering se odnosi na intervencije u Zemljin klimatski sustav kako bi se smanjile posljedice klimatskih promjena i globalnog zatopljenja. O nekim geoinženjerskim projektima smo već smo pisali povodom netočnih navoda da chemtrails (tragovi koji ostaju za avionima) predstavljaju jedan takav projekt. Više o tome možete čitati ovdje.

Tko su Rothschildi?

Riječ je o obitelji njemačkih židovskih bankara čiju je dinastiju osnovao Mayer Amschel Rothschild, frankfurtski bankar koji je živio krajem 18. stoljeća.

Mayer je imao pet sinova, a svaki je osnovao vlastitu obiteljsku i bankarsku tvrtku u pet velikih europskih prijestolnica u to vrijeme – u Londonu, Parizu, Frankfurtu, Beču i Napulju. Tijekom 19. stoljeća petero braće i njihovi nasljednici surađivali su u brojnim financijskim projektima, vladama i plemstvu. Dinastija se bavila nekretninama, bankarstvom, rudarstvom i vinogradarstvom, a članovi te obitelji često su  dobivali različite titule.

Kako navodi Britannica, bankarski posao Rothschilda ugrozile su dioničke i komercijalne banke koje su se u Njemačkoj, Engleskoj i Francuskoj otvorile pred kraj 19. stoljeća. Grupa Rothschild već tada gubi poziciju najvećeg bankarskog konzorcija.

Ipak, 20. stoljeće im nije bilo naklonjeno, pa im je tako dio imovine iz podružnica u Beču i Parizu oduzet tijekom Drugog svjetskog rata. Isto tako, nacistički vođa Adolf Hitler oduzeo je Rothschildima imovinu i potjerao ih iz Njemačke.(RationalWiki)

Teorija da obitelj Rothschild vlada svijetom nije od jučer, njene različite verzije javljaju se zadnjih dvjesto godina. Optužuje ih se da su financirali obje strane svih sukoba – od Napoleonskih ratova, Američkog građanskog rata do Prvog i Drugog svjetskog rata.

Istina je da su Rothschildi bogati te da su zarađivali financirajući poslove s oružjem, ali isto tako imali su i puno novca uloženog u tržište obveznicama, stoga im političke nestabilnosti nisu odgovarala. To se može vidjeti i po gore spomenutom oduzimanjem imovine tijekom Drugog svjetskog rata – što im se vjerojatno ne bi dogodilo da taj isti rat kontroliraju, kako već tvrde teoretičari zavjera. (RationalWiki, Washington post)

Iako više nisu toliko bogati i utjecajni kao prije, nasljednici dinastije redovito se spominju u kontekstu Novog svjetskog poretka i jedinstvene svjetske vlade, a česta su meta i pripadnika zajednice QAnona koji o Rothschildima redovito šire dezinformacije.

O Qanonu Faktograf je opširno pisao, a članovi tog pokreta koji je nastao unazad četiri godine sudjeluju u širenju brojnih teorija zavjera i govora mržnje, zbog čega je FBI tu zajednicu uvrstio na popis potencijalno opasnih organizacija. (1,2)

Česta meta dezinformatora

Dezinformacije o ovoj dinastiji počele su se širiti još u 19. stoljeću, a pokrenuo ih je Georges Dairnvaell sa svojim antisemitskih pamfletom koji su objavljivale novine u Europi u kojem se nalazila i dezinformacija da se Nathan Rothschild bio u bitci pored Waterlooa, što se kasnije pokazalo netočnim. U tom kontekstu zanimljiv je tekst objavljen na britanskoj enciklopediji Britannica u kojem se navodi da je i sama Britannica sudjelovala u teoriji zavjere jer je u svom izdanju iz 1910. godine uvrstila dezinformacije iz Dairnvaellovog pamfleta.

Ipak, unatoč tome što se dio narativa o Rothschildima pokazao kao netočan, teorije zavjere o njima i dalje žive.

Novije teorije

Neke od njih su i atentat na Abrahama Lincolna, ubojstvo Kennedyja te osnivanje Izraela. Na internetu su se nedavno pojavile i tvrdnje da je obitelj povezana da velikom eksplozijom u libanonskom Bejrutu, što nije točno. O toj dezinformaciji pisao je Faktograf (više ovdje), ali i drugi strani mediji. (1,2)

Rothschilde se netočno proizivalo i u teorijama zavjere povezanima s aktulanom pandemijom. Tako smo već smo pisali o tome kako oni nisu patentirali “Covid-19” još 2015. godine, što je dezinformacija koju je portal Hop.com.hr prenio sa stranih portala.

Ni neki od najglasnijih dezinformatora u Hrvatskoj ne propuštaju ih spomenuti u svojim nastupima u kojima šire netočne tvrdnje. Tako je i umirovljena pedijatrica Nada Jurinčić jednom prilikom navela kako „virusologija nikad više neće biti laž u koju su je pretvorili rotšildski laboratorijski plaćenici“. O tome kako se nije poznato da se dinastija ikad bavila farmacijom ili mikrobiologijom već pisali ovdje.

 

 

 

 

 

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.