Razotkriveno

Niti je testiranje djece obavezno, niti su maske “štetne i neučinkovite”

Portal poznat po širenju dezinformacija netočno tvrdi da će se djeca obvezno morati testirati na Covid prije škole i da su maske štetne.
Photo by Guido Hofmann on Unsplash

Rubni portal Epoha, stranica za koju smo i ranije uočili da širi dezinformacije o pandemiji i cijepljenju protiv Covida-19 (1, 2, 3, 4, 5), objavio je članak (arhiviran ovdje) u kojem tvrde da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja najavilo obvezno testiranje djece. To nije točno.

“Ministarstvo znanosti i obrazovanja obavijestilo nas je dana 16. siječnja 2022. godine o tome da se razmatra o uvođenju rutinskog testiranje djece u školama. To je naravno pušteno u javnost kao psihološka priprema i probni balon. Riječ ‘razmatranje’ u praksi znači da su javnost obavijestili o svojim namjerama te sada čekaju reakciju javnosti i ispipavaju spremnost roditelja da pristanu na sljedeću razinu maltretiranja vlastite djece”, navodi se u članku u kojem se također, između ostaloga, tvrdi da “rutinsko samo-testiranje u školama u prijevodu znači da će vaše dijete samostalno ili uz vašu pomoć, tri puta tjedno morati na sebi provoditi medicinski postupak za koji nije obučeno i koji su u normalnim vremenima radili samo doktori obučeni za taj medicinski zahvat”.

Testiranje djece nije obavezno

Međutim, testiranje školske djece nije i neće biti obavezno, što su potvrdili i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs i njegov savjetnik Božo Pavičin.

U četvrtak je ministar Fuchs objasnio da je mjera testiranja uvedena da bi djeca što manje bila na online nastavi. “Radi se praktički o ukidanju samoizolacije za učenike. To nije mjera sprečavanja širenja zaraze, nego ukidanja samoizolacije u školama”, kazao je.

“Nije ovo mjera testiranja, nego ukidanja samoizolacije. Ako netko želi da mu dijete bude u samoizolaciji ako se pojavi pozitivan slučaj u razredu, on ne mora testirati dijete. Ovo je u interesu njihove djece, da ne budu zatvorena zdrava djeca u kući”, ponovio je za Dnevnik.hr Božo Pavičin, savjetnik ministra obrazovanja.

Pavičin je za RTL objasnio kako će to izgledati: “Provodit će se tako da škole distribuiraju testove učenicima odnosno roditeljima, roditelji kući provode testiranje učenika, upisuju u njegovu bilježnicu ukoliko je negativan, datum kad je negativan, u bilo koju bilježnicu.”

“Ako se tijekom tjedna ponovno pojavi neki slučaj, neovisno o ovom testiranju, u srijedu ili četvrtak, onda se ponavlja testiranje za taj razredni odjel bez obzira na broj pozitivnih učenika u razredu. Svi negativni učenici nastavljaju sa svojim obrazovanjem, svojim aktivnostima, jer su oni u principu zdrava djeca, kao što znate, mi smo izvadili podatke da je bilo djece koja su bila šest puta u samoizolaciji. To znači da su zdrava djeca 60 dana provela zatvorena u kući.”

I za RTL je Pavičin ponovio da se “ne radi o nekoj mjeri nužnog, obaveznog testiranja za školu. Radi se o mjeri ukidanja samoizolacije. Ako netko ne želi da mu dijete bude izuzeto od samoizolacije, neće testirati, njegovo dijete neće biti izuzeto od samoizolacije, što znači da, ukoliko netko odbije testiranje, u tom razrednom odjeljenju se pojavi zaraženi učenik, njegovo dijete neće biti izuzeto od samoizolacije. Svim ostalim učenicima nastavit će se normalan život”, kazao je.

Dodajmo još da raste broj zaraze omikronom među djecom, kako školskom, tako i vrtićkom. “Mi smo u ova prva tri tjedna 2022. imali više od 25.000 zaražene djece, što je isto koliko smo ih zabilježili od prvog do desetog mjeseca (2021., op.a.)”, rekla je Goranka Petrović iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) za Novu TV, a na tešku situaciju s omikronom u vrtićima upozorili su pred nekoliko dana odgajatelji i odgajateljice iz Udruge Sidro.

Testiranje nije invazivno

“Dakle, naša će djeca tri puta tjedno, malo po malo, oštećivati svoje dišne puteve grebući osjetljivu sluznicu i tako se izlagati riziku raznovrsnih infekcija, jer su prisiljena u svoj nos gurati štapiće u čijem procesu proizvodnje se koristi kancerogeni etilen oksid”, također se navodi u članku objavljenom na rubnom portalu Epoha.

Međutim, ova vrsta testiranja nije invazivna. Kako je za Dnevnik.hr objasnila Ivana Pavić Šimetin iz HZJZ-a, “to nije testiranje iz nazofarinksa nego iz vestibluma, iz ulaznog dijela nosa, kraći štapić je i ne bi trebalo predstavljali problem”.

Što se tiče dezinformacija o etilen oksidu, o njima je Faktograf već pisao.

Dakle, iako je točno da se etilen oksid smatra kancerogenim, i točno je da se koristi za sterilizaciju briseva, nije točno da je etilen oksid u obliku u kojem se koristi za sterilizaciju opasan, zato što u postupku sterilizacije postoji nivo sigurnosti utvrđen nacionalnim i međunarodnim standardima koji se mora ispoštovati. Korištenje etilen oksida zapravo je uobičajeno kod sterilizacije medicinske opreme – tako sterilizirana oprema čini oko 50% svih sterilnih medicinskih uređaja u SAD-u.

Na stranicama Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu navodi se kako je sterilizacija etilen oksidom metoda izbora za sve materijale koji se ne mogu sterilizirati pri visokim temperaturama, npr. polimerni materijali od kojih je izrađena većina medicinskih proizvoda za jednokratnu uporabu.

Maske nisu “štetne i neučinkovite”

Autor članka na portalu Epoha također tvrdi da su vladajući, uvidjevši da “neučinkovite i štetne maske mogu proći bez ikakvog prevelikog otpora, pomislili, zašto onda ne bi prošlo i guranje štapića u nos, tri puta tjedno?”.

No, maske nisu “štetne i neučinkovite”. I o dezinformacijama o maskama Faktograf je pisao u više navrata: osim o psihološkoj dimenziji odbijanja nošenja maski, Faktograf je dosad pisao i o tome kako one ne narušavaju zdravlje, ne uzrokuju rak i upalu pluća te ne izazivaju hipoksiju kod djece. (1, 2, 3, 4, 5, 6,).

Kada je riječ o nošenju maski u školama u Hrvatskoj, trenutno su na snazi pravila HZJZ-a od početka studenog 2021. godine. Za djecu koja pohađaju niže razrede osnovne škole, one su obveze samo prilikom prolaska zajedničkim prostorijama te u situacijama kada se učenici jednog razreda miješaju s učenicima drugog. Učenici od petog do osmog razreda osnovne škole te srednjoškolci maske moraju nositi za vrijeme cijelog boravka u školi, tj. za vrijeme nastave i tijekom boravka u zajedničkim prostorijama.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.