Razotkriveno

Zagorje je pogodilo nevrijeme, ali ono nije uključivalo snijeg

Društvenim mrežama širi se video snimljen u veljači.
foto HINA/ Siniša Kalajdžija/ ua

“Snijeg u Zagorju početkom 6 mjeseca. Ovo je ludilo od vremena”, stoji u tekstu objavljenom na snimci snježne mećave (arhivirano ovdje) kojom se lažno sugerira da je krajem svibnja u Zagorju pao snijeg.

Objava od 29. svibnja prikupila je do danas više od 1500 reakcija i 34 komentara.

Originalna snimka iz veljače ove godine

No, ta snimka ne prikazuje snježnu mećavu s kraja svibnja ili početka lipnja, već je iz veljače ove godine. Originalno je objavljena na TikTok profilu vrijeme.hr (link ovdje) i Facebook profilu HR Vrijeme. (link ovdje)

Nakon što se snimka opet počela širiti društvenim mrežama krajem svibnja, korisnici su ponovno počeli pisati komentare i na originalnoj snimci, a na te komentrare vlasnici profila su još jednom potvrdili da je “video snimljen 28.2.2022.”.

U Zagorju krajem svibnja nije padao snijeg

Snijega krajem svibnja i početkom lipnja u Zagorju nije bilo, kao što se sugerira na snimci, ali je dijelove tog kraja Hrvatske pogodilo nekoliko grmljavinskih nevremena s tučom zbog koje je proglašena i elementarna nepogoda čime ova lažno označena snimka dodatno dobiva na ozbiljnosti zbog širenja panike da se nešto neuobičajeno događa s vremenom pa i u lipnju pada snijeg.

A točno je da snijeg tada nije padao nego je snimka nastala krajem veljače kada se snijeg ne smatra neuobičajenom pojavom.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.