Razotkriveno

Navodni NLO-i u San Diegu i Medellinu zapravo su signalne rakete i balon

Više portala prenijelo je članak u kojem Net.hr piše o NLO-ima na nebu iznad SAD-a i Kolumbije. Službena objašnjenja ovih pojava su, međutim, izostavljena.
Ilustracija: Marek Piwnicki on Unsplash

Hrvatskim medijskim prostorom proširile su se snimke iz američkog San Diega i kolumbijskog Medellína o navodnim masovnim ukazanjima NLO-a koje su snimili građani i stavili ih na društvene mreže.

Portal Net.hr (arhivirano ovdje) 29. lipnja objavio je tekst s naslovom “Već drugu noć zaredom traju masovna ukazanja NLO-a, mreže preplavile impresivne snimke građana”. Njihov članak prenijeli su portali Priznajem.hr (arhiviran ovdje), Večernji.hr (arhivirano ovdje) i Raport.ba (arhivirano ovdje).

U članku se nabraja “Los Angeles, San Diego, Baja California, Arizona, Tijuana, Merida, Rosarito, Yucatan, Medellín…” te dodaje da sva ta mjesta povezuju ista misteriozna zbivanja, a riječ je o “masovnim ukazanjima nepoznatih letećih objekata”, koja “traju već drugu noć zaredom”, dok su društvene mreže preplavile “snimke zapanjenih i zbunjenih građana željnih objašnjenja nadležnih tijela”.

“A onih službenih još uvijek nema, pa su se ljudi očekivano podijelili u dvije skupine gdje svatko tjera po svome. I dok jedni dramatičnim tonovima govore da se iznad nas upravo odvija invazija, drugi na bilo kakav sličan senzacionalizam odmahuju rukom i nude “svjetovna” tumačenja. Tako se neslužbeno dalo pročitati kako su neobična noćna svjetla zapravo bila plod vojnih vježbi i ispaljenih raketa za signalizaciju i zaštitu zrakoplova, dok su u istom kontekstu spomenuti i dronovi, vremenski baloni”, piše u članku.

Policija San Diega tvrdi da se radi o raketama iz vojne vježbe

U članku nedostaje informacija da su se o “misterioznim svjetlima u San Diegu” ipak oglasile službene institucije. NBC San Diego, u tekstu od 28. lipnja, koji je posljednji puta nadopunjen 29. lipnja, napisao je da je policija San Diega riješila misterij nakon što su dobili seriju dojava o neobičnim svjetlima na nebu iznad grada u ponedjeljak navečer.

“Narančasta svjetla, koja su primijećena od Tijuane u Meksiku, u San Diegu i drugdje, su, ustvari, signalne rakete korištene u vojnoj vježbi, Spasilačka služba San Diega obavijestila je policiju San Diega”, stoji u članku NBC-a San Diego.

Time je potvrđena neslužbena informacija iz teksta hrvatskih medija da su neobična noćna svjetla “bila plod vojnih vježbi i ispaljenih raketa za signalizaciju”. No, kako bi informacija bila potpuna, članku nedostaje ta izjava policije San Diega.

Planetarij tvrdi da je NLO iznad Medellina – balon na vrući zrak

U tekstu u hrvatskim medijima pojavljuje se i snimka misterioznog letećeg objekta iz kolumbijskog Medellina. Kolumbijski portal iz Medellina H13N 28. lipnja objavio je članak u kojem stoji da se radilo o letećem balonu na vrući zrak, a takvu informaciju im je potvrdio i službenik medellinskog Planetarija, koji je o tome objavio i status na Facebooku.

“Objekt koji je letio na nebu iznad grada, i izazvao zabrinutost, je balon napravljen od oko 6200 listova papira, a poletio je iz općine Evigado”, piše u tekstu objavljenom na kolumbijskom portalu. Portal Los Andes u članku od 29. lipnja objavio je i snimku tog balona na vrući zrak, za koji se vjeruje da je neidentificirani leteći objekt snimljen iznad Medellina.

Kako bi informacije o misterioznim viđenjima neidentificiranih letećih objekata u člancima na hrvatskom jeziku za čitatelje bile potpune, treba napomenuti da je u slučaju San Diega lokalna policija medijima kazala da se radilo o signalnim raketama korištenima u vojnoj vježbi te da Planetarij iz Medellina tvrdi kako je objekt snimljen nad tamošnjim nebom zapravo balon na vrući zrak.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.