Razotkriveno

Prosvjednike u Nizozemskoj ne uhićuje vojna policija, niti im konfisciraju traktore

Među korisnicima Facebooka širi se neutemeljena tvrdnja da vojna policija hapsi prosvjednike u Nizozemskoj i zapljenjuje im traktore.
EPA/OLAF KRAAK

Profilima na hrvatskom Facebooku proširio se status s Twittera kanadskog novinara Keeana Bextea u kojem stoji da je nizozemska vojna policija navodno uhitila 19 poljoprivrednika, uključujući i devetero djece. Poljoprivrednici su zaista uhićeni, ali netočno je da ih je uhitila vojna policija.

“Izvanredna vijest iz Nizozemske: Kasno navečer 10 poljoprivrednika, (uključujući devetero djece) je navodno uhitila vojna policija dok su mirno prosvjedovali. Navodno su vojna vozila korištena za konfisciranje traktora”, piše u tweetu uz koji su dodane dvije fotografije – na prvoj je muškarac s fantomkom preko glave, a na drugoj je traktor natovaren na prikolicu kamiona obojenu u vojne maslinasto-zelene boje.

Na Facebook profilu “Capakova zamjenica” prenesen je ovaj tweet, popraćen neutemeljenim prozivanjem medija da ne izvještavaju o prosvjedima poljoprivrednika u Nizozemskoj, o čemu je Faktograf također pisao.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Policija uhitila prosvjednike jer nisu htjeli maknuti traktore s ceste

Nizozemski portal na engleskom jeziku DutchNews.nl, pozivajući se na izvore lokalnih medija, izvijestio je da je policija uhitila 19 prosvjednika koji su odbili napustiti blokadu distribucijskog centra blizu Rotterdama, u mjestu Bleiswijku. Navode da su poljoprivrednici taj centar blokirali prethodna tri dana.

Glasnogovornik roterdamske policije kazao je javnom radiotelevizijskom servisu NOS da su prosvjednici uhićeni oko 5 sati u četvrtak, nakon što su ignorirali naredbe da napuste blokadu skladišta koje koriste trgovačke kompanije Aldi, Jumbo i Hoogvliet. Izvijestili su da je na mjesto događaja stigla interventna policijska jedinica, ali je “atmosfera ostala mirna i prijateljska” te je dodao da su pritvoreni prosvjednici pušteni iz pritvora u četvrtak ujutro. Desetero punoljetnih kažnjeno je zbog kršenja zakona o javnim prosvjedima.

Drugi nizozemski medij AD napisao je da je devetoro pritvorenih bilo maloljetno, većinom u dobi od 16 ili 17 godina. Na temelju snimki s mjesta događaja izvještavaju da je uhićenje proteklo mirno. Policajci su poljoprivrednike izvadili iz traktora te su zajedno sjedili na tlu dok ih nisu odvezli policijskim kombijima.

Policija: Traktori nisu konfiscirani

S mjesta događaja je maknuto 12 traktora, dijelom su odvezeni kamionom, a dijelom su ih odvezli policajci. “Traktori nisu konfiscirani i vlasnici ih mogu kasnije pokupiti s mjesta gdje su odvezeni”, kazao je glasnogovornik policije.

Prema definiciji na stranicama Hrvatske enciklopedije u izdanju Leksikografskog zavoda “Miroslav Krleža”, konfiskacija se sastoji u oduzimanju prava vlasništva pokretnih i nepokretnih stvari osuđene osobe u trenutku pravomoćnosti presude, i to bez naknade, dok konfiscirane stvari u pravilu prelaze u državno vlasništvo.

Ministarstvo obrane sudjelovalo u prijevozu traktora

AD piše i da je nizozemsko Ministarstvo obrane sudjelovalo u prijevozu traktora na policijsko parkiralište, gdje ih poljoprivrednici mogu pokupiti nakon što podmire sve troškove. Niti u jednom izvještaju se ne spominje da je u akciji sudjelovala vojna policija.

Prema izvještaju policajci su razgovarali s prosvjednicima u srijedu navečer i tražili od njih da sklone traktore, kojima su danima blokirali ulazak kamiona u distribucijske centre. Prosvjednici nisu poslušali naredbu, a policija je intervenirala kada je propalo nekoliko upozorenja da se maknu. Snimka cijele akcije policije, kao i ukrcavanja traktora na vojne kamione, još uvijek je dostupna na YouTubeu.

Iz izvještaja nizozemskih medija, izjava glasnogovornika policije, kao i snimke objavljene na YouTubeu, jasno je da se u tweetu koji se proširio društvenim mrežama netočno navodi da su nizozemske poljoprivrednike uhitili pripadnici vojne policije; uhitila ih je regularna, civilna policija pod sumnjom da su prekršili zakon o javnim prosvjedima i nakon što su ih u više navrata zatražili da uklone blokadu ceste. Prema izjavi glasnogovornika policije netočno je i da su traktori “konfiscirani”, odnosno trajno oduzeti prosvjednicima od strane države, već su samo prebačeni na drugo mjesto te su ih potom vlasnici mogli ponovno preuzeti.

Zašto poljoprivrednici prosvjeduju u Nizozemskoj?

Prosvjedi poljoprivrednika i farmera u Nizozemskoj, kao što je Faktograf već pisao, počeli su u lipnju i traju već tjednima. Stočari u ovoj poljoprivrednoj i stočarskoj ‘velesili’ svoje nezadovoljstvo iskazuju na razne načine, pa su tako blokirali ceste, pred zgrade vlade i na ulice dolazili s traktorima i kravama, palili bale sijena, pred pragovima političara istovarali stajsko gnojivo.

Razlozi prosvjeda, činjenica da nizozemska vlada želi smanjiti emisije dušičnih spojeva i drugih zagađivača okoliša, nisu novi i muče farmere, kao i građevinski sektor, već nekoliko godina. Politico je tako prošle godine pisao o farmerima koji zbog novih okolišnih pravila nizozemske vlade prodaju svoje farme i napuštaju Nizozemsku te sele u Belgiju, Njemačku i Kanadu gdje mjere i propisi (barem za sada) nisu toliko strogi.

Nizozemska vlada, dakle, želi smanjiti emisije dušičnih spojeva koji zagađuju prirodu, a koje ta država – kao poljoprivredna i stočarska sila – proizvodi u velikim količinama. Vlada je ovu tranziciju nazvala “neizbježnom” (Euronews), a cilj je do 2030. godine smanjiti korištenje zagađivača, posebno dušikovih oksida i amonijaka do 50 posto. U nekim područjima koja su blizu zaštićenih područja očekuje se smanjenje korištenja ovih spojeva do 70 posto, a u nekim čak i do 95 posto. Prema procjenama same vlade, to znači da će oko 30 posto farmera morati zatvoriti svoje farme (DW).

Vlada je bila prisiljena djelovati nakon što su u proteklih nekoliko godina sudovi u Nizozemskoj počeli blokirati dozvole za infrastrukturne i stambene projekte, budući da Nizozemska nije ispunjavala svoje ekološke ciljeve.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.